Magic Mike
KULTURA · film/TV

U bioskope je upravo stigao „Čarobni Mike XXL“, što nije loš provod da se podsetimo tematski sličnih filmskih ostvarenja. Uostalom… Ovih dana su baš velike vrućine. Niko nam neće zameriti ako se malo razgolitimo.

Striptiz je začin u mnogim filmovima. Setimo se samo Jamie Lee Curtis u Istinitim lažima ili Kim Basinger u Devet i po nedelja. Dobra scena striptiza je uvek dobrodošla. Ipak, izazovno skidanje je često začin, retko kada glavno jelo. Nema baš previše filmova koji se fokusiraju na ovu plemenitu profesiju.

U filmskom serijalu Čarobni Mike sve se vrti oko striptiza – u ovom slučaju muškog. Do sada su snimljena dva filma. Prvi je 2012. godine režirao oskarovac Steven Soderbergh, drugi potpisuje Soderberghov provereni saradnik Gregory Jacobs. Glavni mamac oba filma je razgolićeni Chaning Tatum. Uz njega, tu su, naravno, i drugi mišićavi macani – a pre svih Joe Manganiello, do sada najpoznatiji kao dečko Sofije Vergare i vukodlak iz Prave krvi. Prvi Čarobni Mike je odlično prošao na blagajnama, a i drugi se solidno drži. Dame, očigledno, vole da na velikom platnu gledaju nauljene bicepse i tricepse. Što se kvaliteta filmova tiče, prvi je svakako solidniji. U narativnom pogledu, nastavak podseća na porniće iz sedamdesetih i osamdesetih – priča je tu samo vezivno tkivo između scena golotinje. Doduše, da je zabavno – jeste.

Striptiz (1996) je zamalo uništio karijeru Demi Moore. U vreme kada je glumila u ovom filmu Andrewa Bergmana, glumica je bila kraljica Holivuda. Njena odluka da se skine u Striptizu je dočekana sa osudom. Film i glavna glumica su ismejani, a nisu izostale ni Zlatne maline (Demine dojke su dobile nagradu za „najgori filmski par“). Najgore od svega, izostao je očekivani komercijalni uspeh. Istina, Striptiz jeste veoma loš film. U pitanju je rutinski i pojednostavljena melodrama sa tek nekoliko scena golotinje. Demi jeste lepa i (delimično) gola, ali to je ujedno i jedini adut Striptiza. Sve ostalo je za zaborav.

Otprilike godinu dana pre Striptiza, u bioskopima je prikazivan film Paula Verhoevena Showgirls. I ovaj film je kritika dočekala na nož, zarada na blagajnama je takođe bila daleko od očekivane. Bez obzira na inicijalni odijum, Verhoevenova ekstravaganca danas uživa kultni status. Potpuno zasluženo! U pitanju je slasan, osvežavajuće raspojasan film. U to vreme mlađana Elizabeth Berkley je ostvarila hrabru i nezaboravnu ulogu, a svakako treba pohvaliti i glumu Gine Gershon. Showgirls su možda i ultimativni film o striptizu. Verhoeven svoje kadrove ispunjava prljavštinom i blještavilom Las Vegasa, stvarajući zavodljivu erotsku fantaziju.

Guverner i striptizeta (1989) Rona Sheltona je ozbiljan film zasnovan na memoarima nedavno upokojene Blaze Starr (1932-2015), čuvene američke vodviljske zabavljačice i striptizete. U pitanju je dostojanstven film, bez preteranosti i eksploatacijskog žara. U filmu glume Paul Newman i najpoznatija Srpkinja u Holivudu – crvenokosa Lolita Davidović. Zapravo, Davidovićeva je upravo zahvaljujući ulozi u ovom filmu sebi prokrčila put u holivudskoj džungli. Striptiz se, očigledno, ponekad veoma isplati.

COM-AnthonyBourdain-Photo1cover Anthony Bourdain: 10 omiljenih filmova Leonardo di Caprio u drami o opstanku – pogledajte trejler filma “The Revenant” Leonardo di Caprio u drami o opstanku – pogledajte trejler filma “The Revenant” cover Top 10: Najbolji filmovi ’80-ih Presto Pogledajte tri kratka Pixarova crtaća i ulepšajte sebi dan