Dobar roditelj (film: "One Fine Day)
PULS GRADA · deca

Godina na izmaku, raskošna ulična rasveta i šljašteći izlozi bude praznični (čitaj potrošački) duh, pa veselo vadimo pare iz izanđalih novčanika (nove kupujemo na poklon) i nadamo se boljem životu kada se kalendar obrne. Šakom i kapom, kao što trošimo, tako i obećavamo sebi i drugima da ćemo se u 2017. zdušno založiti da ispravimo sve što nije dosad valjalo (svi znamo kako je važno obećati). Na nekim će se listama (evo recimo mojoj) po prvi put (ali ne i poslednji) naći obećanje da ću biti bolji roditelj!

Baš ispravna odluka, deca su naše blago, i treba da stoje na vrhu svake naše liste (ili?), i u vrhu prioriteta, ali baš zato ispunjavanje ove rezolucije zahteva ozbiljan pristup. Nije lako biti bilo kakav roditelj u današnje vreme, a kamoli dobar i bolji, pa svako ko se upušta u takav podvig mora detaljno i precizno da definiše kako doći do titule najboljeg. Evo nekih predloga, a pozivamo vas da dopunite listu:

1. Jasno definišite komisiju

Ko je taj koji odlučuje kakav ste roditelj? Svetu se ne može ugoditi, da li ste dobra mama i brižan tata ocenjivaće svi iz vaše okoline: rodbina, prijatelji koji imaju i oni koji nemaju decu, nastavnici, roditelji vršnjaka vaših mališana… I uvek će se naći baka koja će navijati da se junioru obuju još jedne čarape, prijatelj koji nikad ne bi pojeo to što ste upravo dali detetu i mama dečaka iz razreda koji se nikada nije posvađao…. Ali, avaj, sto ljudi, sto ćudi. Da se iz petnih žila trudite, ne možete ugoditi svima, a i što bi?! Ljudi će uvek imati komentar, ali to ne znači da imaju i pravo glasa! Zato komisiju koja odlučuje valjate li kao roditelj treba da čine vaše dete i saučesnik u vaspitavanju (partner). Ako vam ove godine izmakne titula, fokusirajte se na svog mališana i saznaćete treba li da budete blaži ili strožiji, da provodite više vremena zajedno ili potencirate vršnjačko druženje… I titula je dogodine vaša!

2. Okrenite se od Internet roditeljstva

Internet je sav taj komšiluk koji bruji o tome kako vam je dete bilo nevaljalo u prodavnici! Mreža svih mreža je u slučaju roditeljstva komšiluk svih komšiluka, gde se međusobno osuđuju i ogovaraju i mame koje se ne poznaju. Virtuelne stranice pune su tekstova kao što je ovaj – pomoću kojeg ćete biti savršeni tata u pet koraka, skinuti pelene za tri dana i odgojiti zdravo i pametno dete. Ne baš! Većina tih pisanija služi zabavi, možda će vas neki od njih motivisati ili usmeriti, ali ne treba ih uzimati zdravo za gotovo. Formula dobrog roditeljstva nije ispisana na Internetu, koliko god vas bombastični naslovi uveravali u suprotno.

3. Ne odbacujte baš svaki savet!

Kao što ne treba da ispunjavate želju svakog slučajnog prolaznika, koji će vam (jer, pobogu, brine za vaše dete više nego vi) sugerisati da duva vetar i treba kapa, da je vaša devojčica zagrizla baš veliki komad kifle, da je malo kasno za šetnju… Isto tako ne treba da odbacujete baš sve što vam nečije iskustvo/struka nudi. Stav „ja sve znam“ nikom nije doneo boljitak, a posebno ne može da se primeni na kompleksan zadatak roditeljstva. Zato iz mora neželjenih opaski o tome kako treba da se ponašate u divnoj i zahtevnoj ulozi izdvojite pokoji valjan, pa pokušajte… Postoje i dobri saveti!

4. Budite primer dobre prakse!

Klinci uče mnogo, klinci uče brzo! I to ne samo kad mi mislimo da ih nečemu učimo, nego još više tada kada nismo ni svesni da to radimo. Okom nećemo trepnuti a mali ljudi će ostavljati stvari tamo gde smo ih mi ostavili, javljati se u prodavnici ako smo se mi javili i zevati sa rukom na ustima samo ako smo je i mi stavili dok smo zevali. Zato ako hoćete društveno, ispunjeno, zadovoljno i srećno dete, moraćete da mu pokažete kako se to radi! To će možda značiti i da će fokus za promenu biti na vama i vašim potrebama (potrebom da se družite, provodite vreme sami… ) ali, hej, iako možda neće delovati tako u početku, sigurno će se odraziti dobro i na vaše dete (bez preterivanja molim).

5. Učite od svog naslednika/naslednice!

Ok, oni su mali – mi smo veliki, imamo iskustvo i autoritet, ali kevo, ćale, ništa ti to neće vredeti ako ne budeš pratio svoje dete i učio od njega, pregaziće te vreme. Zato budite spremni i otvoreni da učite od svog deteta, počev od toga koji je crtani aktuelan, do toga kako vršnjaci međusobno komuniciraju i šta im je danas važno… Učiti pre svega znači slušati (da, da, ti ćutiš on priča) svoje dete i tako graditi slobodnu i samouverenu ličnost.

Маша и Медведь - 2 Premijera animiranog filma “Maša i Medved” Sa predstavljanja filma Pevajmo Predstavljen crtani film „Pevajmo“ uz Happy Meal igračkice cover Jelisaveta Orašanin u ulozi pripovedača bajke “Snežana i sedam patuljaka” _KKK0811 cover Petar Pan na ledu: Klizački spektakl za najmlađe ·