flame furniture 2
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nova godina je vreme novih odluka, koje uglavnom već u januaru zaboravimo, ali to nije ni važno. Ono što je važno jeste želja za promenama, razume se, nabolje. Svaki novi udah u naše neposredno okruženje osvežava i nas same, te su praznici odličan izgovor za male promene oko nas i velike u nama.

Tekst: Ljubica Slavković

Svaki element koji se unese u dom unosi u njega promene, koliko god male ili velike one bile. Uglavnom ni ne primećujemo koliko nam atmosfera svakodnevnog prostora zavisi od svih elemenata koji se u njemu nalaze, a u vezi s tim i naš osećaj koji u prostoru u kome boravimo imamo. Jedan novi cvet, nova biljka, nova fotelja ili stolica, jedna pravougaona površina zvana tepih, nove zavese ili nova slika, samo su neki od detalja koji u okruženje unose sasvim novu dušu.

Praznično vreme inspiriše nas da kitimo jelke, crtamo po prozorima, kačimo lampice, kako bi nam bilo lepo u tim danima slavlja. Pa zašto ne bismo te principe usvojili da nam bude lepo stalno? Taman da prazničnu atmosferu iskoristimo da sebe obradujemo nečim što će nam ulepšati čitavu godinu, a ne samo onih nekoliko dana kad je dočekujemo.

Neka sija

Među najuticajnijim predmetima na naša čula svakako su oni koji emituju svetlo. Naravno, zbog same svetlosti koja oblikuje ono što sagledavamo, ali i zbog njihovog izgleda koje im svetlo koje emituju ističe. Osvetljenje u enterijeru je prava mala nauka, ali ako ostavimo po strani svetlo koje se emituje i zavirimo samo u svet onih koji ga emituju, videćemo: svet lampi je čudesan. Posebno mesto u njemu zauzimaju Nusprodukt prozvodi.

Neponovljivo isijavanje

Nusprodukt su proizvodi nastali kao nusprodukt ispitnog roka arhitekte Sare Dević. Kako to obično biva, najlepše stvari nastaju spontano, pa tako i samo ime nusprodukt nagoveštava šta je po sredi. Godinama su se nusprodukti razvijali i Sara je formirala ozbiljnu kolekciju pre svega zanimljivih lampi, a i naučila mnoge tajne i prave adrese zanata. Počevši od parole Ne pravljenje predmeta nego pravljenje mesta Sara stvara u svom stanu – radionici.

Bajkoviti svet svetala

Sara dekonstruiše objekte koje pronalazi svuda oko sebe i sklapa ih u nove celine i osećaje. Na tom putu morala je da se izbori ne samo s konstrukcijom i dekonstrukcijom, nacrtnom geometrijom i pretragama buvljaka, već i elektronikom, kratkim spojevima i strujom. Njene lampe su neobičnih oblika i spojeva, boja i atmosfera. Nusprodukt lampe kao da su izašle iz nekakvog magičnog, bajkovitog sveta, i možda je baš zato za svaku karakteristično da je neponovljiva.

Dobro iskorišćen prostor

Praznici su i vreme igre, a prostor je danas najtraženija roba, čega su pogotovo svesni oni koji u svom domu imaju mališane kojima je potreban prostor da se razmašu. Život u gradu podrazumeva, barem za veliku većinu, stalnu borbu s nedostatkom prostora ili mišljenjem kako raspoloživi što bolje iskoristi. Istovremeno, prostor je neraskidivo povezan s razvojem baš tih naših najmlađih sugrađana. Kvalitetan prostor stvara kvalitetne moždane veze, i upravo to uvidela je dizajnerka Marija Kojić. Zaokret je sveže nagrađeni proizvod Marije Kojić namenjen deci predškolskog uzrasta.

U krug, u krug

Zaokret je zapravo prostorna instalacija kružnog oblika s piramidalnom konstrukcijom, izrađena od drveta i kanapa. Ona se sastoji od kružne ploče i četiri oslonca međusobno povezanih užadima. Primarna funkcija ovog prostornog sistema je radni prostor za decu, dizajniran tako da deca mogu da se druže, uče, otkrivaju i igraju. Nastao je s namerom da se želji obezbedi prostor koji im pripada, koji je ograničen isto koliko je i otvoren. Njegova velika vrednost je izbor materijala i činjenica da je u potpunosti ekološki i može se reciklirati. Takođe, dodavanjem elemenata on se može i prostorno nadograđivati, te iznova otkrivati.

Nagrade za dobre ideje

Ova prostorna instalacija nagrađena je na šestoj Međunarodnoj izložbi O arhitekturi: novi materijali i dizajn u arhitekturi i umetnosti početkom decembra. Međunarodni žiri istakao je kao njene najveće prednosti to što izražava jednostavnost, ali i značajnu funkcionalnu složenost. Kružna geometrija povećava povezanost i olakšava ograđivanje, dok ga kolekcija različitih međusobno povezanih delova čini multidimenzionalnim i dinamičnim u primeni. Najveća vrednost ove prostorne instalacije je u tome što podržava igru dece na kreativan način i utiče na njihov društveni, perceptivni i obimni kognitivni razvoj.

Drvo za topao dom

I mi ostali, a ne samo najmlađi, volimo da uživamo u lepoti i toplini doma, a nema materijala koji u tome može parirati drvetu. Drvo je prirodni materijal koji je u enterijeru u upotrebi odvajkada i uvek na ceni. Drvenih komada domaćih dizajnera ima u velikom izboru, a za oko nam je zapao sveže otvoreni izložbeni prostor i radnja u centru Beograda. U Kapetan Mišinoj 17 otvorena je radnja gde domaći brend Flame Furniture izlaže neke od svojih masivnih komada ručno rađenog nameštaja. Ovaj brend koristi puno drvo iz obnovljivih izvora, obrađuje ih isključivo prirodnim uljima i smolama, i ističe organsku, prirodnu lepotu drveta, a u svojoj ponudi ima raznoliki asortiman korisnog i lepog drvenog nameštaja.

I onaj koji diše

Pored svetla i topline drveta, još jedan element je neizostavan u stvaranju prijatnog okruženja u enterijeru, možda baš onog prazničnog u koji možemo da se ušuškamo – zeleniš. Biljke svih oblika, boja i vrsta imaju moć da oplemene prostor kako nijedan predmet to ne može. U širokom spektru vrsta cveća i biljaka treba birati one koje su u skladu sa životom ukućana, te afiniteta za čuvanje i održavanje. Ali, jedno je sigurno – ne postoji niko ko ne može pronaći barem neki cvet ili bar kaktus o kome može i ume da se brine, tako da izgovora nema. Nema ni izgovora da ubijamo jelke radi nekoliko prazničnih dana, i zato biramo biljke s korenom u saksijama!

Ambalaža je važna

Izbor je veliki, a najdraže su ručno rađene i unikatne ambalaže. Postoji mnoštvo tutorijala na internetu kako koriščene predmete pretvoriti u kućicu za biljku, i možda je baš to dobar poziv za praznično raspoloženje – bilo za sebe ili za poklon. Tu su i brojne ideje kako urediti biljke, postaviti ih na različite diy police, stočiće ili ih kačiti da vise. A ukoliko se nema strpljenja za domaću radinost, tu je uvek ona koju je neko drugi već napravio za nas, pa tako i u Čumićevom sokačetu, u Gallery 1250, možemo ovih dana pronaći najmanju vazicu na svetu, i to ručno rađenu, keramičku.


IMG_0700cover BG Buket: Savršena praznična inspiracija page 5 alternativnih upotreba starih vrata pagestanice Brutalni šarm starih sovjetskih autobuskih stanica Božićna ukrašavanja Zašto bi trebalo da ranije počnete sa novogodišnjim ukrašavanjem? · · · ·