Loši filmovi dobre knjige
KULTURA · film/TV

Ponekad vam se može učiniti da holivudski režiseri imaju opsesiju da od dobrih knjiga naprave slabe ekranizacije, kao da to namerno rade, ali stvari su daleko kompleksnije od manjka talenta ili zle namere. Zapravo je u industriji zabave gotovo sve usmereno ka zabavljanju, ili možda materijalnim vrednostima, pa se od ozbiljnih romana pokušava stvoriti bioskopski hit, kao da je baš za svaku šušu da čita klasike, iako bi možda baš tako i trebalo da bude…

Neki filmovi sa književnim predloškom postali su zaista klasici, setimo se recimo ostvarenja poput Američki psiho ili Prohujalo s vihorom, no nije svaki dan Božić!

Uraditi valjanu adaptaciju težak je posao u kojem svaki uključen član mora, za početak da pročita književno delo, a zatim i da razume zašto je važno da postoji ekranizacija nekog romana, i šta je u takvom poslu od primarnog, a šta od tercijalnog značaja. Kako ne biste previše lupali glavu oko toga koji su režiseri i scenaristi uradili izuzetno loš posao, evo naše top liste veoma loših ekranizacija, a na vama je da se složite ili da nam tvrdnju opovrgnete…

Film Anna Karenina iz 1997. kao ekranizacija Tolstojevog romana – smatra se da nijedna engleska verzija nije uspela da prikaže kompleksnost ovog remek dela.

U filmu Beloved iz 1998. prema romanu Toni Morison („Voljena“) igrala je čuvena Oprah Winfrey.

Film Brideshead Revisited (2008) prema romanu Evelyna Waugha.

Film Captain Corelli’s Mandolin (2001) prema romanu Louisa de Bernièresa – romansa između likova koje tumače Nicholas Cage i Penelopa Cruz prosto nije uverljiva.

Modernizacija romana Charlesa Dickensa „Great Expectations“ (1998) je ozbiljno omanula.

Film Gulliver’s Travels (2010) prema romanu Jonathana Swifta – ako želite da vam neko upropasti klasično delo pozovite Jacka Blacka.

Film The Scarlet Letter prema romanu Nathaniela Hawthorna – da li se sećate nekog dobrog filma u kome glavnu ulogu igra Demmie Moore?

Film Troy iz 2004. godine pokušao je da ekranizuje slavno Homerovo delo Ilijada, a ni prisustvo Brada Pitta kao Ahila nije pomoglo.

Film The Bonfire of the Vanities (1990) je ekranizacija romana Toma Wolfea – ako trepnete na početku filma nećete videti Katarinu Rebraču.

Film The Handmaid’s Tale (1990) je ekranizacija istoimenog romana Margaret Atvud – kakva propuštena prilika.

The Other Boylen Girl (2008) je film snimljen prema romanu Philippe Gregori u kome se suparnice Natalie Portman i Scarlett Johanson bore za prevlast nad engleskim kraljem Henrijem VIII.

Jane's got a gun Natalie Portman kao kaubojka u trejleru za film „Jane Got a Gun“ cover 10 blokbastera koje željno iščekujemo cover 10 detektivskih filmova vrednih pažnje Tarantino se vraća sa novim vesternom Tarantino se vraća u bioskope sa novim vesternom „The Hateful Eight“! · ·