manTravel cover
PULS GRADA · destinacija

Mančester jeste grad fudbala, ali i bendova koji su promenili zvuk muzike, muzike koja je promenila zvuk sveta, uspona, padova i ponovnih uspona, duge istorije i nebrojeno puno nacija, rasa i jezika.

Mančester je moj raj. Ovim rečima Ser Met Basbi (Matt Busby) kratko je odbio Realovu ponudu da ostavi menadžerisanje Mančester Junajteda zarad drugog tima, ali i dao slikovit prikaz Mančestera, kakav je u očima njegovih žitelja i fudbal-fanova. Mančester jeste grad fudbala, ali i bendova koji su promenili zvuk muzike, muzike koja je promenila zvuk sveta, uspona, padova i ponovnih uspona, duge istorije i nebrojeno puno nacija, rasa i jezika.

Vavilonska kula Evrope

Iako je 98% rezultata koje Gugl izbacuje kad se pretražuje pojam Mančester u vezi s fudbalom, fudbalom i opet fudbalom, Mančester je grad u kome se govori preko 150 jezika, Vavilonska kula Evrope gde se čuju retki dijalekti sa svih strana sveta, Mančester je grad odakle su Smitsi, Oasis, New Order, Stone Roses, grad u kome je okupirano skladište postao centar klupskog života i gde je još osamdesetih godina zvuk gitare nadjačan elektronskim ritmom, Mančester je i začetnik i centar industrijske revolucije, grad na tri reke, tik od mora, i veoma je zanimljiva destinacija.

Fudbal

Dva su (svetska) tima ovog grada, Mančester Junajted i Mančester Siti, a njihov večiti derbi je večit još od 1881. godine. I Crveni đavoli i Građani su timovi Premijer lige, i svoje verne fanove imaju kako širom grada, tako i sveta. Old Trafford, stadion Junajteda, jedna je od nezaobilaznih lokacija za posetu, kao i Gradski stadion na kome je domaćin Mančester Siti, a pored ovih tribina i stadionskih šopova, tu je naravno i Muzej fudbala.

Muzejska fudbalska tura zakazuje se unapred. Traje sat i po – dva, u muzeju koji se nalazi na tri sprata u okviru samog Mančester Junajted stadiona, gde je prikazana cela istorija kluba i mnogobrojni trofeji. Izazi se i na stadion, pored samog terena preko najvažnijih tačaka tribina, a tura vodi i u svlačionice, prostorija za odmor igrača, kroz tunel i na sam teren, dok je predah na mestu za rezerve. Ture su vođene, a priče vodiča tiču se istorije kluba i mnogih drugih zanimljivosti.

Muzika

Mančester nije naročito veliki grad u poređenju s gradovima sveta – sâm grad broji pola miliona stanovnika, dok gradski rejon nastanjuje nešto preko 2,5 miliona žitelja. Bitno manji od svetskih gradova, pa tako i Londona, Mančester ne zaostaje po svojoj raznovrsnosti, o čemu svedoči neverovatan broj jezika koji se u ovom gradu govori, a još neverovatniji kad se uporedi s brojem njegovih stanovnika.

Jedna strana značaja i kultnog statusa muzičke scene Mančestera i ovog grada kad je muzika u pitanju prikazana je u filmu 24 hour party people, a slikovito scenom s početka filma. Prvi koncert Sex Pistolsa u Mančesteru bio je davne 1976. godine, još pre uspona panka, kome je pristvovalo tek 42 ljudi, kako se navodi u filmu, ali kojih! Tu malobrojnu publiku činili su oni koji su, inspirisani i ovim koncertom, posle osnovali Buzzcocks-e, Joy Division, New Order, čitavu mančestersku muzičku scenu, a time i svetsku. Koncert od tek 40-ak ljudi u publici nazvan je Koncertom koji je promenio svet, i stotine njih je kasnije tvrdilo da je bilo baš tu, baš u tom trenutku. U trenutku kad su se Mančester, muzika i svet zauvek promenili.

Među najuticajnijim bendovima Mančestera svakako su The Smiths i Oasis, a poreklo Oasisa se i vrlo lako ogleda u njihovoj privrženosti klubu Mančester Siti. Ništa manje nisu dosegnuli ni The Stone Roses, New Order, Happy Mondays i mnogi drugi, a uglavnom od prodaje New Order ploča godinama je funkcionisala i čuvena Haçienda, noćni klub u okupiranom skladištu u kome je nastao Madchester. Kasnih osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka cvetao je Madchester, britanska muzička scena koja je predstavljala spoj gitarske i elektronske muzike, prelaz jedne u drugu i miks koji je obeležio vreme i generacije i uticao na stvaranje i rast popularne kulture Mančestera i elektronsku muziku sveta.

Istorija

Mančester datira još od prvog veka, kad su Rimljani osvojili grad od keltskih plemena. Grad doživljava procvat u 19. veku, usled nagle urbanizacije i razvoja tekstilne proizvodnje izazvane industrijskom revolucijom. Tome je prethodio i prvi plovni veštački kanal u Engleskoj, kojim su dovođene velike količine pamuka, odakle kreće i njegova proizvodnja. Usledilo je zlatno doba Mančestera, jednog od glavnih gradova u industrijskoj revoluciji, od kada i datira većina znamenitih zdanja grada. Ratovi 20. veka menjaju stanje i izgled grada, i 20. vek provodi u osiromašenom posleratnom stanju razrušenog grada.

Krajem 80-ih godina prošlog veka Mančester, zahvaljujući svojoj kulturnoj sceni, a zatim i fudbalskoj, biva preporođen. Grad je zanimljiva kombinacija modernog i tradicionalnog, s brojnim znamenitostima, muzejima, pabovima i mestima za šetnju, i autentičnim engleskim vremenom koje se najbolje provodi u kulturnim institucijama, na stadionu i u čarima pabova.

turizam Najopasnije turističke destinacije u 2017. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Zimski planinski potencijali Republike Makedonije bajka Neobično kraljevstvo podeljeno državnom granicom putovanja Ona će uskoro posetiti sve zemlje sveta · · · ·