12 Years A Slave
KULTURA · film/TV

Film britanskog reditelja Steva McQueena odneo je nagradu i za najbolju sporednu žensku ulogu (pobednica je Lupita Nyong’o), dok su Oskari za glavnu mušku i sporednu mušku ulogu pripali glumcima iz filma „Dallas Buyers Club“ (Matthew McConaghey i Jared Leto).

Sinoć su u Los Anđelesu u holivudskom Dolby teatru po 42. put dodeljene filmske nagrade Oskar. Glavnu nagradu dobio je film 12 godina ropstva reditelja Stevea McQueena, dok je nagrada za najbolju režiju pripala Alfonsu Cuaronu za film Gravitacija, koji je dominirao u takozvanim tehničkim kategorijama (montaža, fotografija, zvuk, vizuelni efekti).

Glumačka postava iz filma Dallas Buyers Club odnela je nagrade u kategorijama Najbolja glavna muška uloga (Matthew McConaghey) i Najbolja sporedna muška uloga (Jared Leto). Za najbolju glumicu proglašena je Cate Blanchett za ulogu u filmu Nesrećna Jasmin Woodyja Allena.

Oskara za najbolji originalni scenario dobio je Spike Jonze za film Ona, dok je u kategoriji Najbolji adaptirani scenario nagradu osvojio John Ridley za film 12 godina ropstva.

Film Velika lepota italijanskog reditelja Paola Sorenttina osvojio je Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Zanimljivo je da pored filma Gravitacija, najveći broj nominacija, deset ukupno, imao je film Američka prevara, reditelja Davida O’Russela, koja je u potpunosti ostao bez nagrada.

Gandolfini Sećanje na velike glumce koji su nas napustili u poslednjih godinu dana Lauš Filmska recenzija: Lauš Matthew-McConaughey McConaughey renesansa Ćurke na slobodi Filmska recenzija: „Ćurke na slobodi“ ·