mangelos 2015
KULTURA · art

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2015. godinu dodeljena je u petak 3. jula u Galeriji Remont u Beogradu. Na istom mestu, istovremeno je otvorena i izložba finalista nagrade i trajaće do 30. jula ove godine. Ovogodišnji dobitnik nagrade je Marko Marković.

Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ osnovali su 2002. godine Centar za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka. Ona je  deo projekta Young Visual Artists Awards (YVAA), čiji je cilj da omogući dobitniku iz Srbije rezidencijalni boravak u Njujorku. Po povratku iz Njujorka, Marko Marković će predstaviti svoj rad samostalnom izložbom u Beogradu.

Nagrada, koja nosi ime rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, dodeljuje se aktivnim vizuelnim umetnicima i umetnicama do trideset pete godine života. Odnosi se na se osoben i izvanredan višegodišnji rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju.

Stručni žiri u sastavu: Ivan Arsenijević (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Nataša Kokić (umetnica, dobitnica Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2014. godinu), Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad) je posle odabranih finalista, za pobednika proglasio Marka Markovića.

Ovaj talentovani umetnik rođen je 1984. godine u Beogradu, studirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mrđana Bajića i bavi se skulpturom. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u Beogradu (Galerija Haos, Galerija Remont, Galerija Doma Omladine, Salon MSUB, Kulturni centar Grad…), Gracu (Cultural City Network Graz), Novom Sadu (nedavno je učestvovao na izložbi “Između privatnog i javnog” u MSUV)… Svoj rad je ove godine predstavio u galeriji Remont na izložbi „Dosije X“ (zajedno sa Ivanom Markovićem i Ludwigom Festelom), kao i u Salonu Muzeja savremene umetnosti na izložbi „Prostori odstupanja“ (na kojoj su takođe izlagali Ana Knežević i Nemanja Lađić). Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada za crtež Fonda „Vladimir Veličković“ 2008. godine.

Ostali finalisti, čije radove možete videti u Remontu su: Mia Ćuk, Tadija Janičić, Ivan Šuletić i Mihailo Vasiljević.

Tadija Janičić "Balkan boys" (ulje na platnu, 70x50, 2015)Otvori galeriju
Fibonaci i zlatni presek Zlatni presek pretvara lica poznatih u Fibonačijev niz Portreti slavnih na dlanu Umesto ocene otisak slavnih Aleksandar Leka Mladenović Aleksandar Leka Mladenović: Pank je umro, ali duh panka nije Sath i street art Kako se urbana sredina pretvara u nadrealni umetnički prostor