technotise-11.jpg
KULTURA · film/TV

Na upravo završenom festivalu Cinema City u Novom Sadu međunarodni žiri dodelio je nagrade u nekoliko kategorija. Međunarodni žiri takmičarskih programa „Nacionalna klasa“ i „Up to 10 000 buck“ Cinema City festivala u sastavu Pjer Žalica, predsednik žirija, Iliana Kitanova, Srđan Koljević, Ludovic Chavarot i Padraic Delaney jednoglasno je doneo odluku o nagrađenim filmovima.

Na upravo završenom festivalu Cinema City u Novom Sadu međunarodni žiri dodelio je nagrade u nekoliko kategorija. Međunarodni žiri takmičarskih programa „Nacionalna klasa“ i „Up to 10 000 buck“ Cinema City festivala u sastavu Pjer Žalica, predsednik žirija, Iliana Kitanova, Srđan Koljević, Ludovic Chavarot i Padraic Delaney jednoglasno je doneo odluku o nagrađenim filmovima. Grand Pprix festivala, IBIS statueta i novčani iznos od 10.000 dolara za najbolji film iz takmičarskog  programa’’Nacionalna klasa’’  dodeljen je filmu „Ordinary people“ u režiji Vladimira Perišića. Nagrada za najbolju režiju dodeljena jerežiseru filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“, Srđanu Dragojeviću. Nagrada za najbolji scenario dodeljena je scenaristi filma „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, Miroslavu Momčiloviću. Nagradu za najbolju mušku ulogu dodeljena je glumcu u filmu „Sveti Georgije ubiva aždahu“, Lazaru Ristovskomdok je nagrada za najbolju žensku  ulogu dodeljena glumici u filmu „Tamo i ovde“, Mirjani Karanović. Nagrada za najbolju montažu dobio je Petar Marković za film „Sveti Georgije ubiva aždahu“ dok je nagrada za najbolju fotografiju dobio Aleksandr Ramadanović za film „Jesen u mojoj ulici“. Specijalno priznanje  – plaketu, u okviru  takmičarskog programa’’Nacionalna klasa’’  dodeljeno je filmu „Jesen u mojoj ulici“ reditelja Miloša Pušića.
Najbolji film u okviru takmičarskog programa „Up to 10 000 buck“  dodeljena je filmu „Živan Pujić Jimmy“ u režiji Ognjena Glavonića. Međunarodni žiri takmičarskog programa „Exit point“ Cinema City festivala u sastavu Tuncel Kurtiz – predsednik žirija, Martin Blaney, Labina Mitevska, Ivan Fila i Elisabeth Driessen je Grand Prix dodelio filmu „Toni Manero“ u režiji Pabla Larena. Nagrada za najbolju režiju dodeljena je režiseru Alekseju Učitelu (Alexei Uchitel) za film „Zarobljenik“ (Captive). Nagrada za najbolju ulogu  dobili su glumci Betty Quizmoll za ulogu u filmu  „Katjina sestra“ i  Leori Barbara za ulogu u filmu „Stela“. Specijalno priznanje  – plaketa za umetnički doprinos , u okviru takmičarskog programa ’’Exit Point’’  dodeljena je Ziyi Mirzi Mohamadu i Haronu Ahadu za uloge u filmu „Dvonogi konj“, Samire Makmalbaf.  Žiri kritike Fipresci Srbija u sastavu Sandra Perovic (Radio Televizija Srbije RTS), predsednik, Vladimir Crnjanski (dnevni list Dnevnik) i Staša Jamušakov ( Radio Televizija Vojvodine RTV) u selekciji „Nacionalna klasa“ nagradu su dodelili filmu „Čekaj me ja sigurno neću doći“ scenariste i reditelja  Miroslava Momcilovića. Specijalano priznanje  u selekciji “Nacionalna klasa” pripalo je filmu “Život i smrt porno bande” scenariste i reditelja Mladena Đorđevića. Nagradu žirija kritike Fipresci u selekciji “Egzit piont” dodeljena je filmu “Kabulsko dete” Barmaka Akrama. Priznanje za poseban doprinos razvoju srpske kinematografije festival Cinema City dodeljuje Aleksi Gajiću za film “Technotise-Edit i ja“. Specijalno priznanje publike za najbolji film osvojio je „Technotise – Edit i ja“, Alekse Gajića.

DODELJENE NAGRADE CINEMA CITY-JAimg-techno.jpg

palic.jpg PALIĆKI FILMSKI FESTIVAL monica-bellucci-1.jpg TORNATORE OTVARA MOSTRU Ice-Age-3_682_458812a1.jpg ZORAN KESIĆ U LEDENOM DOBU UP1.jpg UP OBARA REKORDE