Stipendisti konkursa
PULS GRADA · aktuelno

U okviru nacionalnog projekta „Pokreni se za nauku“ koji sprovodi Centar za razvoj liderstva, uz podršku kompanije Filip Moris, mladim naučnicima dodeljeno je osam stipendija u vrednosti od po 600 hiljada dinara u oblasti medicinskih i prirodnih nauka.

Kvalitet naučnih istraživanja prijavljenih ove godine na konkursu uticao je na uvećanje novčanog fonda za još tri stipendije, tako da je ove godine za realizaciju naučnih istraživanja umesto planiranih pet uručeno osam stipendija.

Stipendije Programa Pokreni se za nauku dodeljene su zaposlenima u naučnim ustanovama u Srbiji, koji su doktorirali nakon 1. januara 2009. godine, za naučne radove u oblasti medicine, farmacije, biologije, hemije, kao i multidisciplinarna istraživanja u navedenim oblastima.

Iako Srbija za nauku izdvaja skromnih 0,3 procenta bruto domaćeg proizvoda, dok je evropski prosek dva odsto, nove generacije naučnih radnika iz Srbije kontinuirano ostvaruju zapažene rezultate u međunarodnim okvirima. Upravo iz tih razloga, partnerstva sa korporativnim sektorom, kao što je slučaj sa projektom Pokreni se za nauku, dodatno dobijaju na značaju.

Menadžer korporativnih poslova kompanije Filip Moris za Srbiju, Crnu Goru i B&H, Stevan Vraneš rekao je da dodela stipendija Pokreni se za nauku predstavlja veliki podsticaj mladim talentovanim naučnicima da realizuju svoje ideje u Srbiji. „Odlične reference, dosadašnji naučno-istraživački rad mladih naučnika, kao i rezultati koje su postigli u nauci, ohrabrujući su za celo društvo i upravo zbog toga, odlučili smo da umesto planiranih 5, dodelimo 8 stipendija za naučnike iz univerzitetskih centara iz cele Srbije“, rekao je Vraneš.

„U procesu selekcije kandidata komisija je uzimala u obzir kvalitet predloženih projekata, mogućnost realizacije u zadatom vremenskom okviru, kao i njihov naučni opus, odnosno broj i kvalitet naučnih radova koje su do sada objavili. Na Konkurs je stigao veliki broj kvalitetnih projekata čije se teme odnose na fundamentalna i primenjena istraživanja i komisija nije imala lak zadatak“, istakla je prof. dr Marija Gavrović-Jankulović.

"Istina o mladima" Otvorena izložba „Istina o mladima“ Comedy fest Šta sve možeš na Comedy Festu za 2000 dinara cover2 Prvi srpski turnir u Monopolu Fashion Week Dodelom nagrada zatvoren 39. Black ‘n’ Easy Fashion Week