_TW_0176
U VAZDUHU · grad

Nesvakidašnje iskustvo u našem glavnom gradu pruža jedinstveno mesto pod imenom „Dogma Tap Room“. Tamo ćete za sedam metara dugim šankom uživati u druženju i pivu, dok ćete istovremeno posmatrati proizvodni pogon u kom se kuvaju ti isti pivski delikatesi. Kažemo delikatesi, jer je reč o pravljenju zanatskog piva, neobičnih kombinacija i hrabrih ukusa.

Dogmu vodi Vladimir Stojković, zajedno sa Mlađenom, svojim prijateljem iz detinjstva. Mlađen je čovek koji je omogućio da ovaj projekat iz sna preraste u javu, dok se za Vladimira može reći da je “glavni konspirator” i pivski fanatik. Pošto je po struci tehnolog koji je diplomirao na pivu, to je svakako bio inicijalni faktor za otvaranje Dogme, dok je najvažniji taj da Vladimir voli da stvara, da proizvodi, i da uživa u plodovima svog rada.

Sam pojam dogma ljudi na prvu loptu pogrešno tumače, i povezuju ga isključivo sa religijom. Ipak, dogma ima značenje “nečega u šta se ne sumnja”. To upravo i jeste srž same ideje Dogme – da se u njihov brend ne sumnja! Kako u kvalitet onoga što je u flaši/čaši, tako i u kvalitet prezentacije/dizajna.

Pivaru Dogma prati i epitet Tap Room, koji se nalazi u njenom sklopu. Razlog za to je što većinu stvari u ovom biznisu rade pod uticajem američkih zanatskih pivara, pa se tako ugostiteljskom delu prirodno nametnuo naziv Tap Room, što u bukvalnom prevodu znači “soba sa točilicama”. Inače, da pojasnimo, to je opšteprihvaćen izraz koji objašnjava ugostiteljski deo u okviru pivare. I kada se govori o enterijeru Tap Room-a, u Dogmi su primenili pomenutu estetiku američkih zanatskih pivara, gde je sve u drvetu, cigli i metalu. To znači da je industrijski izgled najdominantniji, a ono što enterijer posebno izdvaja i čini ga jedinstvenim u Srbiji, jeste stakleni zid između Tap Room-a i proizvodnje. Tako kroz njega posetioci mogu videti celu pivaru, dok uživaju u ispijanju piva.

U Tap Room-u ćete uvek moći da probate sva Dogma piva, koja su apsolutna preporuka, plus po jedno gostujuće pivo iz neke od zanatskih pivara, čiji su vlasnici Vladimirovi i Mlađenovi drugari sa pivske scene.

Perjanica pivare definitivno je Hoptopod IPA, zahmeljeno pivsko čudovište koje je osvojilo evropske ljubitelje zanatskog piva, i ujedno je najprodavnije Dogmino pivo. Pored njega, jedinstveno pivo na planeti Zemlji (ovo nije šala!) jeste Miss Quince, svetli ejl koji je specifičan po tome što su njegovi autori u fazi kuvanja dodali dunju, i tako dobili veoma interesantno i divno aromatično pivo. Ta ideja je proizišla iz Vladimirovog ranijeg iskustva kao šefa proizvodnje u jednoj destileriji, poznatoj po kvalitetnoj dunjevači. I nešto što je posebna ekskluziva jeste Plutonium Orange Milkshake Double IPA. To je pivo koje je kuvano sa kolegama iz ruske zanatske pivare Brighton Brew, a glavna karakteristika mu je što pored kvalitetnih i aromatičnih vrsta hmelja, sadrži 7,5% alkohola, ima dodatu laktozu i koncentrisani sok narandže. Dakle, pravo pivo za nazdraviti kraj ove uspešne Dogmine godine!

Dogma nikako nije obična pivnica; ona je prava pravcata pivara sa jedinstvenim enterijerom i kadrom koji se retko nalazi. Pogled na proizvodnju i uživanje na samom izvoru, stvari su koje iskrenim ljubiteljima piva pružaju sasvim novu blisku vezu sa dragim napitkom. A onima koji su bili rezervisani prema njemu, daje priliku da ga mnogo bolje upoznaju, pa samim tim i zavole.

Po oceni mnogih iskusnih pivopija, a ima ih dosta takvih, Dogma nudi najbolje zanatsko pivo u Srbiji. I ne samo to, ona je konstantni izvor novih piva, novih događaja, i novih ideja. Gutljaj po gutljaj, ako već niste, što pre se i sami u to uverite.

V_1_5355kkk_cover Hotel Holiday Inn: Ovo je godina slavlja! IMG_7728_cover Leila Records: Od jutra do ponoći Dani Francuske Da li ste spremni za Francusku nedelju? Littering-Bentley-Driver-1_cover „Mračni vitez“ na motoru proganja ljude koji zagađuju okolinu · · · · · · ·