Doktorova kula 03
U VAZDUHU · grad

Petnaesta Noć muzeja osvetliće 19. maja, sve od 17 časova do sat iza ponoći, brojna zdanja širom grada koja, iako nepravedno zapostavljena, pokušavaju da se odupru zubu vremena.

Stojeći ravnopravno uz poznate gradske muzeje, galerije i ustanove kulture, ova zdanja i njihove neispričane priče iz godine u godinu privlače sve veću pažnju posetilaca Noći muzeja, omiljene gradske kulturne manifestacije. Posebno mesto svakako zauzima Doktorova kula, najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu, koja je nakon godina propadanja zahvaljujući inicijativi u okviru Noći muzeja ponovo otvorila svoja vrata, sa sve većim izgledima da preraste u pravi muzej!

- Iznenađuje činjenica da je upravo ova oronula zgrada, u mirnom malom parku ispod bolničkog kruga, bila prva psihijatrijska bolnica na Balkanu, a da sve do danas nije bilo ni motiva ni sredstava da se ova kolevka srpske psihijatrije obnovi i sačuva u nekom dostojnom vidu. Naime, Srbija je 1861. godine odlukom knjaza Mihaila Obrenovića dobila psihijatrijsku bolnicu „Dom za s uma sišavše“ u privatnoj kući podignutoj 1824. godine, nazvanoj Doktorova kula. Prilikom pripreme ove izložbe došle smo do podatka da je dr Laza Lazarević u periodu od 1880. do 1887. godine lečio gotovo trećinu hospitalizovanih duševnih bolesnika ondašnje cele Srbije – počinje interesantnu priču Dragana Mihailović, iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, jedna od autorki ovogodišnje postavke Laza Lazarević – lekar, naučnik, književnik, patriota.

Doktorova kula je otvorena za javnost upravo u Noći muzeja, a ove godine primiće posetioce po četvrti put. Nakon nekoliko različitih postavki, ovog 19. maja akcenat će biti stavljen upravo na dr Lazu Lazarevića, našeg čuvenog pripovedača i lekara.

– U njegovoj biografiji postoji segment za koji malo ljudi zna, a koji povezuje Lazu Lazarevića i jednog drugog našeg književnog velikana – Jovana Jovanovića Zmaja, koji se takođe celog života paralelno bavio lekarskim i književnim pozivom. Obojica su, naime, prvo završili prava, a potom su se kratko i bavili pravničkim poslom. Takođe je manje poznato da je Laza Lazarević tokom Srpsko-turskog rata, kao pravi srpski patriota, prekinuo studije u Berlinu i pridružio se srpskoj vojsci gde je služio kao lekarski pomoćnik i bio odlikovan srebrnom medaljom – kaže Vuka Jeremić, autorka postavke.

Ukoliko Doktorova kula postane muzej, deo stalne postavke trebalo bi da bude posvećen Lazi Lazareviću kao psihijatru, s osvrtom na njegove važne domete u ostalim granama medicine, kao i u književnosti, što ga sve zajedno čini pravim srpskim kulturnim herojem, zaključuju autorke izložbe.

3 Za Beograd koji diše Restoran Jump INN Jump INN hotel: Šta obavezno obići u Beogradu? Record Store Day Record Store Day na otvorenom Dom sindikata Novi prostor u srcu grada: Nova Dvorana Doma sindikata · ·