1229185
KULTURA · film/TV

Nakon različitih izbora za najbolje filmove u 2017. ali i kao priprema za dodelu Oskara (4. mart), došao je red i na dokumentarce koji su obeležili proteklu godinu, a koje nikako ne bi trebalo da propustite.

U 2017. smo videli velike društvene razlike, političke nemire koji su pratili ekonomsko urušavanje pojedinih zemalja, ratove, stradanje, pa sve do napada na medijske kuće zbog načina na koji pokušavaju da formiraju autoritet. Iako takvi događaji prolete pred nas, dokumentarni filmovi nam služe kao analitički i kritički pristup dešavanjima koja su uticala na društvo. Pogledajte listu nekih od najboljih dokumentarnih filmova koji su obeležili 2017.

KIKI

Kiki istražuje modernu plesnu scenu Njujorka, ali ovaj put iz perspektive same zajednice. Debitantski film režiserke Sare Jordeno, Kiki je dinamični dokumentarac o zabavi, ljubavi prema muzici i želji da se na određeni način izraze pripadnici LGBT zajednice u Njujorku. Film prati članove plesne scene dok se pripremaju i igraju u blizini i oko Pierre Christopher ulice u Vest vilidžuFilm predstavlja proslavu kreativnosti i energije LBGT kulture.

MARSHA P JOHNSON

Režiser Dejvid Franso, većinu svoje profesionalne karijere posvetio je problemima LGBT zajednice i njihovoj borbi protiv AIDS-a. Njegovo poslednje ostvarenje prati život i smrt Marše Džonson, osnivača prve organizacije koja se borila za prava transrodnih osoba u Americi. Simbol borbe za ravnopravnost LBGT populacije tokom šezdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, tragično je nastradala 1992. Njena smrt do danas nije razjašnjena, a postoje brojne špekulacije, od toga da je izvršila samoubistvo, do toga da je bila žrtva ubistva. Film, takođe prati kontraverza nakon što je režiser Dejvid Fransoa optužen da je ideju za ovaj dokumentarni film ukrao.

GET ME ROGER STONE

Film koji su napisali i režirali Danijel Dimauro, Morgan Pehme i Dilan Bank, govori o Rodžeru Stounu, američkom političaru i uticajnom lobisti, dugogodišnjem savetniku Danlada Trampa. Kreatori filma su Rodžerom počeli da se bave 2011. analizirajući njegov uticaj na politička dešavanja u Americi. Njegov rad su pratili u narednih pet godina, a sve je kulminiralo 2016. kada je za američkog predsednika izabran Donald Tramp. Tokom nešto više od devedeset minuta, Get Me Roger Stone prikazuje fascinantan, ali i uznemiravajući uvid u osobu koja iza scene kroji američku, ali i svetsku politiku.

RISK

Sniman je šest godina od strane Laure Pojtres, Oskarom nagrađivanog režisera za film o Edvardu SnoudenuRisk pruža složenu studiju o karakteru Džulijana Asanaža, moralnim odlukama i njihovim kontraverznim posledicama. Predstavljajući jedinstveni portret moći, izdaje, istine i žrtvovanja, Risk prikazuje suprotnosti koje su se vremenom razvile između Asanaža i Vikiliksa, pošto organizacija počinje da se razdvaja i razbija pod stresom ideoloških i pojedinačnih nedoslednosti.

VOYEUR

Voyeur novinara i poznatog autora Geja Talesea kroz jednu od najkontroverznijih priča u svojoj karijeri o vlasniku motela Kolorado, Džeraldu Fosu. Fos je godinama tajno gledao svoje goste pomoću specijalno dizajniranih plafonskih otvora koje je izradio na tavanu svog motela. Vlasnik Kolorado motela je proveo decenije posmatrajući strance koji imaju seksualne odnose. Tales se istražujući ovu neobičnu temu navikava da bude posmatrač, ali je i zabrinut etičkim pitanjima. Kako, kao potrošači ovakvog novinarstva, možemo biti sakriveni u voajerističkom činu?

I AM NOT YOUR NEGRO

Film je režirao Reul Pak, a baziran je na nedovršenom rukopisu Džejmsa Boldvina, Zapamti ovu kuću. Bavi se istorijom rasizma u Americi kroz Boldvinova sećanja na lidere pokreta za građanska prava Martina Lutera Kinga i Malkoma X, Medgara Eversa kao i njegove lične poglede na status Afroamerikanaca. Film traje nešto više od devedeset minuta, a narator je Semjuel L. Džekson.

Opcionanaslovnafotografija-PosterfilmaTheLegendofTarzan(fotomp3old.tk) Kraljevi džungle: 11 glumaca koji su glumili Tarzana DecemberCollage Šta ste propustili u bioskopima krajem 2017? 1130286 Šokantni filmovi bazirani na istinitim događajima the-post-2 Doušnik: Novi film Stivena Spilberga u bioskopima · · ·