plants1
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Toplota doma skrivena je u ličnom doprinosu prostoru koji postaje deo nas, i mi deo njega. Vreme je potrebno da se domaćin i prostor sažive, i da se prostor razvija u skladu s potrebama onoga koga oslikava. Lični doprinos je ono što u prostor unosi toplinu i život

Arhitekta Mies van der Rohe tvorac je čuvene krilatice „manje je više“, koja se može naći u najrazličitijim interpretacijama, i tamo gde joj mesto nije. Manje je poznato da je druga, i ništa manje važna, Miesova najpoznatija – „Bog je u detaljima“. Bez polemisanja kakvo božanstvo je u pitanju, Mies je definitivno u pravu: d e t a lj i! Isti prostor može biti nebo i zemlja, u zavisnosti od toga kako ga uredimo. Pa i kad ubacimo sav mobilijar, nije to kraj. Dušu enterijera čini završni doprinos, taj fini „touch‟ i u tome se čita naš odnos s prostorom, a na nekom nivou verovatno i sa čitavim univerzumom.

Spolja je unutra

I ono malo prirode što imamo u gradu, utihne u zimskom periodu, pa je zatvoren, grejan prostor idealno utočište zelenilu. Na nivou unutrašnjeg uređenja, barem u svakodnevnim gradskim uslovima, nije moguće zaista se naći u sopstvenoj džungli i pobeći u prirodu, ali ima prostora da joj se makar malo približite. Malo kreativnosti i više internet ideja i know how-a, i kućno zelenilo nikad nije bilo bliže, a ni bolje izgledalo. Puzavice su pravi prijatelj onih koji nisu vični disciplini i pronicanju u psihologiju i ćudljivost biljaka. Do svoje pune snage i lepote dolaze kad se puste s većih visina, i eto prostora za kreativnost.

Pola posla zelenilo

Iako je zelenilo već samo po sebi dovoljno da oplemeni prostor, njegova „kućica“ jednako je važna. Upotreba iskorišćenih ambalaža ili ručno pravljenih – tegli, kutijica za čaj, drvenih kutija u svim formama i bojama, ili bakarnih šipčica u kojima visi saksija, otvaraju svet kreativnosti i „uradi sam“ jedinstvenosti. Spoj različitih materijala se sve više istražuje i, naravno, pravila šta ide sa čim prestaju da važe. Najjednostavniji a efektni trik jeste smeštanje kaktusa u staklenu teglu dekorisanu različitim kamenjem i slojevima zemlje.

Lepota zanata

Masovna proizvodnja je osvojila tržište, do te mere da ga je prezasitila. I ono što je danas umetnički, naizgled ručno i jedinstveno, u velikoj meri takođe je plod masovne proizvodnje, koji uvek dobro prolazi zbog pristupačnosti cene. Ipak je sve ručno pravljeno, pa i sa svim svojim manama nesavršeno, malo umetničko delo. Od resica, preko pletenih korpica do ručno pletenih i heklanih ukrasa za sve zamislive površine i oblike enterijera, ručni rad unosi toplinu u dom, a s ovim sveprisutnim trendom da je zanat opet na ceni, te ideja ne manjka.

Povratak mineralima

Povratak prirodi ogleda se ne samo u upotrebi prirodnih materijala i bujanju vegetacije, već i u umetničkim komadima, koji isijavaju iz lepote prirodno oblikovanih minerala. Minerali mogu biti usitnjeni, raznovrsni i šarenoliko grupisani, ili u oblicima većih, neobrušenih komada koji preuzimaju uloge ukrasnih statua. Činije pirita po stolovima, veliki komadi kvarca umesto umetnina i nepolirano poludrago kamenje koje se udobno smešta po podu umesto držača vrata, neki su od načina na koji minerali osvajaju ovu sezonu.

Geometrija

Postoji neka iskonska lepota u geometrijskim sklopovima na koju niko nikad neće moći da ostane ravnodušan. Proizvođači pločica koje ionako dolaze u nizovima i redovima, prvi su na listi onih koji cene lepotu geometrije. U trendu su pokret i geometrijski nizovi koji to postižu. Pored kupovine ovako dekorisanih pločica, ništa manje nije efektno ni ručno iscrtavanje nizova po zidovima, vratima, i svim drugim slobodnim površinama, naravno, u skladu s ostatkom enterijera.

Metali

Trendovi idu ciklično, i to obično tako što se javi uzor u nekoj više ili manje davno minuloj epohi i unese joj se novi duh, stvarajući simbiozu savremenosti i lepote klasika. Što se skorijih epoha tiče, sada smo negde malo u pedesetim, malo u sedamdesetim prošlog veka, i bakar, zlato i metalik finiši vraćaju se na mala i velika vrata. Retro, ali kul.

Održivost

Svesni toga da pravimo previše đubreta, da previše arčimo planetu i da plastično više nije toliko fantastično ako se proizvodi u tonama i samo odbacuje (a veliko pitanje je gde), održivost je sve više na ceni. Recycle, upcycle, kakav god da je način ubacivanja starog proizvoda ponovo u krug života, dobro je. I što je još lepše, nepresušni izvor ideja i prostora za izražavanje kreativnosti. Nema ništa lepše nego kad se nađe neki stari, odbačeni proizvod koji se već smatra đubretom, i u nekoliko poteza ponovo se rodi, i to u velikom stilu.

Tople boje

Paleta boja ove zime dolazi u varijantama crvene. Roze, boje crvenog mesa i boje breskve obojiće ovu zimu u toplo, dok će akcenti stići u umirujućem ali intenzivnom tonu zelene, maslinastozelene, modro i dubokoplave. I u bojama smo negde u sredini dvadesetog veka, ali još intenzivnije i opet suptilnije, u savremenom stilu.

Prirodni materijali

U skladu s povratkom prirodi, održivošću, zdravim pogledom na život koji je sve više na ceni, i materijale osvaja priroda. Srećom, priroda je darežljiva, tako da je taj opseg prirodnih materijala i više nego izdašan. Drvo, kamen i mermer su vanvremenski.

Najbolje Concept store Concept Store: Prodavnice koje imaju „ono nešto“ Kako da ukrasite dečju sobu Kreativne ideje za uređenje dečje sobe Luka u Kopenhagenu Izložba „Rešenja iz Kopenhagena“ na Arhitektonskom fakultetu The south facade at Stowe House, Buckinghamshire, England, seen from across the lake Najlepše škole na svetu