Friends Happiness Enjoying Dinning Eating Concept
PULS GRADA · gastro

U nameri da magazin koji držite u ruci sačuvate kao svojevrstan Vodič za putovanja i putešestvija ovdašnjim gastro prostorima, pravimo naš pregled trendova, pravaca, pozicija koji će vam ukratko predstaviti neka nova imena a i podsetiti vas na neke od favorita, možda nepravedno zaboravljenih. Kako bi se lakše kretali ovom zamršenom i sve širom mapom, napravili smo nekoliko osnovnih kategorija i u njih razmestili nove i stare, male i velike, spore i brze, elegantne i neformalne restorane koji, po našem mišljenju, zavređuju vašu pažnju i nepca.

Burgeri

Burgeri su sada već nezaobilazni deo ponude i svakog ozbiljnog i svakog modernog restorana koji drži do sebe, a ovde predstavljamo nekoliko mesta kojima su burgeri osnova i okosnica ponude. Intergalactic vas vodi na kosmičku vožnju u autentičnom američkom Diner ambijentu iz pedesetih i šezdesetih, kao kreator prvih neobičnih burger-kombinacija na ovim prostorima koji smelo povezuju neočekivane sastojke. Burger House i Burger Bar u samom centru grada donose sočne, ubedljive i moćne burgere gde nema dileme šta je ključno u ponudi i gde je sve na svom mestu, vrlo ukusno i vrlo dobro.

Submarine BBQ se pak fino šeta ukusima, poigrava u pratećem delu (sjajni pomfrit), koketira sa škampima, a bazično zadržava odlične burgere. Najnovije ime na ovom delu scene je svakako poseban Foodporn koji i iznenađuje u skladu sa imenom i donosi odličnu ponudu u aktuelnoj Cetinjskoj ulici.

Pizza

Iako ih ima na svakom koraku, istinski dobre pice, spravljene po originalnim recepturama, sa autentičnim i drugačijim sastojcima, nalaze se samo na odabranim adresama. Pizza Bar je doneo Chicago style u Beograd i jedan sasvim nov koncept, kako picama, tako i čitavim restoranom, napravivši za kratko vreme svakako najprijatniju a istovremeno i najposećeniju ugostiteljsku destinaciju na Novom Beogradu. I ne prestaju da istražuju i kombinuju nove ukuse, a uskoro otvaraju i restoran na novoj lokaciji. Čuveni Guli je pak bio jedan od prvih koji je Beogradu predstavio tanke pice iz peći na drva, po kojima ih pamtimo i volimo i rado im se vraćamo. Na sličnom tragu je i Campo di Fiori koji se nakon neprežaljene skrovite zemunske lokacije, sada u sličnom izdanju nalazi u Njegoševoj u Zemunu i na početku Skadarlije.

Relativno novo ime koje je skrenulo pažnju zaista odličnim picama i specijalitetom „pica metar“ je Cuoco na Bulevaru koji toplo preporučujemo, dok je popularni Trač kroz partnerstvo sa italijanskim brendom Mateo Ferrari promovisao pice neobičnog elipsastog oblika i originalnog ukusa. Čuvena La Piazza svoju je reputaciju i poziciju učvrstila novom lokacijom u Beton hali, dok je takođe prepoznatljivi Botako nakon vračarske lokacije dobio svoju proširenu i vrlo prijatnu verziju na lokaciji u Šantićevoj ulici. Pomodoro u Hilandarskoj vrlo se smelo poigrao neobičnim sastojcima, a jedno je od onih mesta koje su stil i prepoznatljivost zadržali od prvog dana. Najzad, autentične arome i originalni stil iz Napulja donose Campania na Kosančićevom vencu i Rustique na Dedinju.

Sladoled

Konačno prihvaćen kao poslastica koja se ne konzumira isključivo u letnjim mesecima, sladoled je postao i pozornica za vrlo maštovito poigravanje aromama i pojavu nekih sasvim novih kreacija u rasponu od sladoleda od kajmaka, preko verzije od gorgonzole, do sladoleda od baklave i krem brulea sa karamelizovanim bademima… Homemade je pokazao kako se pravi home-made sladoled i svojoj pozamašnoj slatkoj ponudi dodao nove i sjajne sladoledne ukuse.

Moritz Eis se svojim prepoznatljivim stilom i ukusima etablirao kao autentičan brend u centru Beograda i Novog Sada, dok je Crna ovca naprečac osvojila srca i nepca ljubitelja sladoleda svojim neformalnijim stilom i stalnim kreativnim domišljanjem novih ukusa. Ovog leta, listi originalnih sladoleda pridružio se, nakon nekoliko svetskih metropola, italijanski brend Flor donoseći svoje autentične kremaste ukuse.

Bistro koncept

Konačno prisutan na ovdašnjoj gastro sceni, moderan koncept koji na jednom mestu spaja nekoliko senzibiliteta, bazira se na jednostavnim, a originalnim jelima u neformalnom ambijentu i atmosferi. Dodajte svemu tome da su dva bistroa otvorena u istoj ulici na Vračaru, nadomak Kalenić pijace, da iza njih stoje kreativni šefovi dokazani u drugim restoranskim formama, imate sjajan izbor u kome nikako nećete promašiti za koju god stranu da se odlučite i koliko god puta da ponovite…

Dakle, ulica je Nevesinjska, sa jedne strane je Homa Bistro, ime sve objašnjava, a sa druge strane Cveće zla, iza kog stoji kreator i vlasnik Zapleta i Dijagonale. Donekle slična priča ponavlja se i nešto niže, ka centru grada, gde su takođe jedni prekoputa drugih interesantna Dokolica i zanimljiva Kabezza

Italija

Popularnija i prisutnija od svih drugih, italijanska kuhinja se u svom autentičnom obliku i punoj raskoši, a nikako samo u obliku pasta i pica, pojavljuje na nekoliko mesta koja dosledno promovišu bogatu tradiciju. Rustique na Dedinju, uz šarm i entuzijazam neponovljivog menadžera Zorana Lapadatovića Lape, donosi svu magiju jedinstvenih ukusa, dok je Novi Beograd u novom naselju „A blok“ dobio zanimljiv restoran Mozzarella koji suvereno šeta kroz regije od severa do juga i nazad.

Na ovom mestu je i zgodna prilika da se nađe Lorenzo & Kakalamba kao jedinstven sudar sa izvesnim ukrštanjima Firence i Pirota koji, uz apsolutno autentičan ambijent, izmešta granice ukusa u svakom smislu.

Azija

Kontinent magičnih boja i ukusa, izvorište kuhinja koje su osvojile svet, na ovim je prostorima zastupljen u relativno skromnom obimu i obliku. Dok čekamo na otvaranje prvog restorana vijetnamske kuhinje, nedostaje nam thai kuhinja, indijska se muči da opstane u relevantnom obliku, korejska se pojavila u tragovima, dok su malezijska, pakistanska, kambodžanska još daleko… Ipak, pomaka ima, pa se tako simpatičan, mali indonežanski restoran, logično nazvan Indo food, obreo u povelikom prostoru u Igmanskoj ulici koji pamtimo po restoranima sasvim drugačije provenijencije. S druge strane, Marukoshi je restoran japanske kuhinje koji svoju ponudu ne bazira na sušiju, zapravo uopšte ga nema u ponudi, dok se japanski specijaliteti u rasponu od ramena do panko prezli pojavljuju u njihovom izvornom obliku.

Za zaista poseban ugođaj kada je Azija u pitanju, izdvajaju se dva mesta koja i lokacijom i pristupom i konceptom daju sasvim novu dimenziju azijskim jelima. Sa jedne strane to je elegantni Ebisu na krovu hotela Square Nine, prevashodno utemeljen u modernom iščitavanju japanske kuhinje, a sa druge je to Sakura u Beton hali, koja donosi atraktivnu šetnju kuhinjama dalekoistočnih predela. Svakako najzastupljenija je kineska kuhinja, već poprilično odomaćena u prilagođenim verzijama koje možete naći u shopping centrima ili restoranima sa povelikim izborom pripremljenih jela. Za one hrabrije, istinska avantura je gastro šetnja i degustacija u kineskom tržnom centru u bloku 70, a za istinske zaljubljenike destinacija je Stari Šangaj u Belmax tržnom centru.

Slow fast food

Iako je oksimoron u nazivu ovog odeljka očigledan, ovo su zapravo mesta koja svojim ugođajem i ponudom, konceptom i kvalitetom svakako nisu fast food, a sa druge strane ne spadaju u „klasične“ restorane. U želji da na ovim prostorima vidimo razne nacionalne kuhinje u svojim „street“ (čitaj: povoljnim & primamljivim) verzijama, nekoliko lokacija izdvajamo kao mesta gde možete pojesti i obilno i dobro i povoljno. Burrito Madre se ozbiljno razigrao i sa već tri lokacije ozbiljno pozicionirao na prominentnim lokacijama dnevnog (Terazije, Bulevar) i noćnog (Savamala) života prestonice, donoseći visok standard i promišljeno modernu verziju meksičke kuhinje.

Ćevapi Kod Dekija pokazuju kako i koliko se lokalni specijaliteti mogu predstaviti u autentičnim obliku na lokaciji koja i jeste i nije „zahvalna“, a to je pomalo posustala ulica Strahinjića bana. Odlični ćevapi i kobasice i krpice od mesa ključ su ponude koja je fino apgrejdovana odeljkom sa vinima. Razigrana Italija u pastama i picama pod imenom Di Napoli u izdašnim količinama itekako se izborila za svoje mesto na više nego prometnom Bulevaru Zorana Đinđića i dokazala kako kvalitet po razumnim cenama uvek ima smisla.

Suši

Izdvojen kao poseban deo japanske kuhinje, izgleda da je suši konačno priznat i od ovdašnje publike uplašene činjenicom da treba da konzumira „živu ribu“. Koliko je trebalo ljubavi i strasti da se publika osvoji, verovatno najbolje znaju oni koji su sa puno entuzijazma gradili i izgradili svoje male i veoma zavodljive i ukusne pozicije kakve su Fine Sushi (na Vračaru) i Play sushi (do Madere) koji plene smelim kombinacijama i finim poigravanjima i sastojcima i formama. Elegantnija verzija stiže kroz moderni Bizu na Senjaku koji je godinama u samom vrhu, konstantno unapređujući kvalitet i varirajući boje i oblike, kao i Ebisu čiji sushi odeljak varira od klasika do smelih ukrštanja ukusa. U odeljku samo delivery-ja, Go Sushi deluje kao najstandardniji izbor, uz svoju proširenu ispostavu u centru grada.

Mediteran

Bogatstvo mirisa, boja i ukusa, jednostavna priprema i originalni začini, uz toplu i neposrednu i prijatnu atmosferu deo su mediteranskog ugođaja koji se uglavnom vezuje za letnji period. Svojim ambijentom i odnosom prema svakom gostu, svakom jelu i svakom sastojku, mezestoran Dvorište stvorio je najšarmantnije dvorište u srcu grada, donoseći autentičnu raskoš Mediterana u svom izvornom i ponajboljem izdanju. Na drugoj strani grada, pretvarajući jedan bezličan prostor u neobično prijatnu baštu koja radi tokom cele godine, restoran Baštino je na Banovom brdu, tik do bioskopa Roda, stvorio jedinstven ambijent uokvirujući ga finim ukusima koji se oslanjaju na Mediteran, a ne libe da iskorače i u druge bliske predele. Zahvaljujući agilnom i kreativnom šefu kuhinje koji stiže iz Italije, a posle raznih svetskih iskustava, restoran Sofa je u Beton hali napravio svoje ljupko parče Mediterana.

Hotelski restorani

Segment koji se suočava sa ozbiljnim lokalnim predrasudama da se u hotelima hrane samo hotelski gosti, i to ako baš moraju, i to po neumerenim cenama, pokazuje kako se i koliko ipak isplati dosledno promovisanje sopstvenog identiteta i koncepta. Svakako je u tome najdalje otišao restoran Square, hotela Square Nine, koji svakim svojim novim menijem lestvicu podiže sve više, stvarajući istinska remek dela kao harmonične slike čiji je svaki delić priča za sebe, a deo skladne i celovite rapsodije ukusa. Restoran OMB Larder, hotela Radisson, oslonio se na lokalno nasleđe prezentovano kroz moderne tehnike i načine pripreme čineći neobično dopadljive fuzije u svakom delu menija.

Sa pozicijom u samom srcu grada i pogledom na centralni gradski trg, restoran Credo, hotela Courtyard Marriott, donosi fino balansiran moderan meni koji vešto varira specijalitete u rasponu od burgera do šatobrijana. Dodajte ovome posećene i uspešne brunch opcije u hotelima Hyatt i Crowne Plaza, te njihove a la carte restorane, imate više nego primamljivu sliku koja se ne sme propustiti.

Riba, more

Iako na dve reke, Beograd baš i ne može da se pohvali izborom ribljih restorana čija se ponuda bazira na rečnoj ribi. More je i dalje zanimljiva inspiracija i prilično skupa destinacija ali je doživljaj zaista poseban bilo da se radi o celom Jadranu kao u restoranu Kod Hrvoja i Srbe, ili pak o Crnoj Gori čije nam autentične morske specijalitete servira restoran Papalada u Francuskoj ulici, a tu su i nezaobilazni Gušti mora sa svojom znamenitom reputacijom i selekcijom morskih specijaliteta.

Tradicija

Sasvim nepravedno bilo bi zapostaviti tradicionalna jela domaće kuhinje koja traži svoje mesto u modernim tokovima, oslonjena na obilne porcije i tradicionalne favorite. Nadaleko s pravom poznat po izvrsnom pečenju, Durmitor se izdvojio u ovom segmentu ponude kao nezaobilazno mesto za savršeno pečenje u svako doba dana i godine. Po dobrom, klasičnom roštilju i dalje se pamte Čubura na Vračaru i Orašac na Bulevaru, dok u tradicionalnoj Skadarliji prednjače Tri šešira sa jedne, te Zlatni bokal i Kapetan Koča sa druge strane. Jedno od mesta gde se takođe dobro jede je i Careva ćuprija, kao i Mala Slavija. Gde god od ovih mesta da odvete nekog, stranog ili domaćeg gosta, nećete pogrešiti, niti ostati gladni.

Inovacija & fine dining

Spremni na istraživanja i eksperimente, gastro avanture sa poznatim i nepoznatim namirnicama, na preispitivanje svega postojećeg, na nove tehnike i smela ukrštanja, nekoliko restorana otišlo je nekoliko koraka ispred drugh. Square smo već pomenuli, a svakako je nezaobilazan i u ovom izboru, uzbudljiv i maštovit i poseban. Homa je od samih početaka na tragu eksperimenta u svakom delu svoje priče, od oblika do ukusa i nazad, uspešno dekonstruišući i rekonstruišući sve što vam stiže na tanjirima.

Kao novo ime na gastro sceni, Enso se hrabro upustio u nesvakidašnje tehnike kreirajući sasvim osobena jela i vizuelno i u svakom drugom smislu, dok se Faust pozicionirao kao elegantni fine dininig koji se jednako smelo upušta u nove kreacije i kreira sopstvenu autentičnu priču na prepoznatljivoj lokaciji na Kosančićevom vencu. Najzad, u prominentnoj Beton hali, Toro je svojom fuzijom latino i dalekoistočne kuhinje u modernom okruženju, i vizuelno i zvučno, kreirao niz ništa manje modernih gastro senzacija. Nikako na kraju, kao nezaobilazno ime, zapravo kao izvor i inspiracija stoji Dijagonala, odnosno neprežaljeni Zaplet, kao istinski inovativan pristup gastronomiji na ovim prostorima i kao ozbiljan iskorak koji je otvorio vrata i prozore nekim sasvim novim gourmet strujanjima.

Svoji

Naravno da svaki restoran ima neke svoje osobenosti, ali ovih nekoliko imaju svoje baš specifične priče koje ih izdvajaju i čine posebno posebnim. Miamiam je svakako jedan od tih, svakako „drugačiji od drugih“ svojim veoma kratkim menijem na kome je svako jelo „sa potpisom“ gde se vidi i oseti fino promišljanje i retko kulinarsko majstorstvo. Na sličnom tragu je i simpatičan restoran Tri u bašti na kraju Kosovske ulice, gde se jednako intrigantno igraju i jelima i raznim napicima koje sami smišljaju.

Salon 5 je prvi u Beograd doneo koncept „restoran u stanu“ donoseći intiman doživljaj mahom italijanske kuhinje, dok je Regal doneo takođe neobično prijatan ugođaj u preuređenom stanu na spratu u Jevremovoj ulici, uspešno oslonjen na francusku kulinarsku tradiciju. Deklarisan kao „restoran beogradske hrane“, neobičnog imena i osobenog enterijera, restoran Patlidžan osvojio je publiku osobenim pristupom. Ovom spisku dodajemo i neobično simpatični Kozmetičar koji svoje volšebne doručke služi tokom čitavog dana, kao i neformalni i vrlo ukusni Od usta od usta u Braće Nedića.

Fini mainstream

Nekako u sredini, dosledni u kvalitetu, prijatnom ambijentu i ponudi koja uspešno i vešto varira savremeni pristup kuhinji, ovih nekoliko mesta zgodni su za različite prilike i povode, u svako doba dana i večeri. Na tihoj lokaciji, u unikatnom ambijentu, restoran Đorđe je jedno od onih mesta kojima ćete se rado vraćati… Trećim u nizu, ovog puta na Novom Beogradu, Boutique restorani su se definitivno pozicionirali kao prepoznatljiv koncept, a na Novom Beogradu skrećemo pažnju i na vrlo posećeni Kaldi koji je uveo odličnu ponudu hrane, prekoputa koga je neformalno simpatična Barka, pomalo skrivena a veoma ukusna Ćirilica, veran italijanskoj tradiciji Pane e Vino, dok Bežanijsku kosu „pokrivaju“ mesno orijentisana Institucija i neočekivano kreativni „12“.

Moderna tradicija

Preispitivanje i redefinisanje nacionalne kulinarske tradicije nosi ozbiljne sumnje tradicionalista svih fela i boja, dok sa druge strane pokazuje kako se i koliko nešto poznato može prezentovati na nov, neobičan i drugačiji način, a da se pri tom očuvaju orignalni ulkusu i mirisi. Mala fabrika ukusa jedno je od mesta koje se među prvima upustilo u ovakav proces, dok je Ambar korak dalje u modernom iščitvanju jela srpske i balkanske kuhinje, naravno u svedeno modernom ambijentu kakav priliči početku dvadeset prvog veka. ID je novo ime koje se ovom konceptu uspešno pridružuje…

Van Beograda

Bez ikakve namere da Beogradu dajemo prednost, a sa iskrenim žaljenjem što nema više mesta širom Srbije koja bi preporučili, dajemo pregled onih restorana za koja zaslužuju da „potegnete“ gde god da ste, a da ih obavezno posetite kad god ste u ovim gradovima. Od severa ka jugu…: u Subotici svakako su nezaobilazni Boss i Stara picerija u kojima je sve na svom mestu, od ambijenta i usluge, do širine menija, kvaliteta i izdašnosti porcija. U Novom Sadu ne propustite novo mesto koje itekako privlači pažnju i ponudom i ambijentom: Cubo, visoki standardi, ali i cene, i dalje prate Zak, a pažnju svakako zaslužuje Scarpeta, kao i burgeri u Toster baru.

Kragujevac pamtimo po odličnom italijanskom restoranu u hotelu Zelengora u centru, dok su u slatkom delu nezaobilazne poslastičarnice Srce, a u Čačaku smo vrlo lepo jeli u modernom restoranu Sandy. Niš ostaje utočište za roštilj, roštilj i roštilj…Mrak je must, Marijan je obavezno stajališe pre Niša, a Pleasure interesanstan iskorak u Kazandžijskom sokačetu gde je prekopta čuveni Rajko. O ostalima…koje tek treba otkriti, prvom sledećom prilikom…

Poslastice za Noć veštica Šta duhovi vole da grickaju? Omiljene poslastice koje se serviraju za Noć veštica cover Kolač u obliku cveta ananda cover Ananda: Veganski specijaliteti u Novom Sadu 12471870_1536981603279972_8849605796331307753_o credo cover Credo: Posebno mesto za poseban doživljaj · · ·