Dorćol Platz
KULTURA

U okviru ovogodišnje manifestacije „Noć muzeja“ 21. maja, biće predstavljen i novi kulturni centar na donjem Dorćolu. Dorćol Platz se nalazi na prostoru nekadašnjeg zapuštenog hangara, a nastao je sa idejom da se osmisli nova dorćolska kreativna i kulturna oaza.

Dorćol Platz se nalazi u Dobračinoj ulici, u ranijem industrijskom delu Dorćola. Smešten je u restauriranom prostoru nekadašnjeg socijalističkog preduzeća Mineltransport, na površini od 1600 kvm. Projekat osmišljavanja novog kulturnog centra predstavlja privatnu inicijativu nekoliko prijatelja koji žive i rade u ovom delu grada. Oni navode da je njihov osnovni cilj bio da udahnu nov život donjem Dorćolu, te da osmisle prostor za različite sadržaje, za prijatno dnevno opuštanje i uzbudljive večernje programe.

“Kroz organizaciju izložbi, umetničkih radionica, pozorišnih predstava, koncerata, žurki domaćih i inostranih DJ-eva i neformalna druženja, Dorćol Platz će nastojati da prezentuje kreativnu produkciju, da je prati i utiče na njen tok “, navode autori projekta koji su želeli da ostanu anonimni.

Dorćol Platz će imati kafić otvoren u toku dana, deo u kom će ljudi moći da rade na svom kompjuteru, kutak za najmlađe. U okviru dečjeg kulturnog centra Kliker organizovaće se mnoge edukativne i zabavne radionice.

Prostor će imati svoje predotvaranje u okviru manifestacije Noć muzeja, 21. maja, kada će biti otvorena izložba akademskih slikara Uroša Stojiljkovića i Tamare Miodragović Dok mačke nema miševi kolo vode. U dvorištu Dorćol Platza posetioci će moći da se oprobaju u street artu i crtanju murala zajedno sa umetnicima Anom Branković, Bongom i Martinom Petrović, a u muzičkom segmentu nastupiće DJ Jakov Ponjavić, DJ Lule i DJ Ewox.

Dorćol Platz će zvanično biti otvoren 9. juna, premijerom pozorišne predstave Pismo ili glava, rediteljke Milene Pavlović.  U komadu koji je inspirisan romanima Troje i Ljubav itd.“ engleskog pisca Džulijana Barnsa, uloge tumače Tamara Aleksić, Ljuba Bulajić i Ivan Đorđević. Organizatori u Dorćol Platzu ističu da ova pozorišna premijera zvanično otvara i njihov prostor i novu gradsku pozorišnu scenu. U planu je produciranje jedne pozorišne predstave mesečno, kao i okupljanje i formiranje publike zainteresovane za drugačije predstave i vaninstitucionalni repertoar.

"Nakultiviši se!" Kulturna injekcija u Beogradu uz festival “Nakultiviši se!“ cover5 13. Noć muzeja: 250 događaja širom Srbije 2015-Takeover-NK-60 Mladi za mlade: Kolarac Take Over Kvaka 22 Stvaranje mesta umetnosti: Kolektiv Kvaka 22 · · · ·