V. Manigoda
KULTURA · knjige

Cinizam je dobar deo nas saterao u ćošak i ne pušta – jednostavno svaku inicijativu koja zaliči na levičarsku bolećivost primamo sa teškom rezervom. Dešava se. Naprosto, iskustvo je majka svih budućih ustručavanja. Ali, evo i jedne inicijative koja može i preko tih barikada, jer u sebi spaja – istinsko čovekoljublje, proživljenu empatiju, društvenu osvešćenost, konkretno zacrtan cilj, korist po društvo, ali i ćar za ljubitelje lepe pisane reči.

Naime, Kontrast izdavaštvo u saradnji sa organizacijom BELhospice, koja se bavi negom i zbrinjavanjem terminalno bolesnih onkoloških pacijenata, priredilo je humanitarnu knjigu Dostojno jest. Celokupan prihod od prodaje knjige će biti doniran pomenutoj organizaciji ali i mnogo više od toga – podrškom preko šezdeset autorki i autora želja je da se podigne svest naših sugrađana o najvećem nepoznatom problemu u Srbiji i činjenici da se nakon utvrđivanja terminalnog statusa pacijenata isti puštaju na kućno lečenje, u trenutku kada im je lekarska nega najpotrebnija. Autori i autorke su donirali po jednu svoju pesmu, priču ili kraći odlomak romana (nešto što ih najbolje reprezentuje) u želji da podrže ovu borbu za rešavanje ovog problema i da dizanjem svoga glasa skrenu pažnju na nehumane uslove u kojima terminalno oboleli u Srbiji umiru.

Ovakva inicijativa (ni misija nikako ne bila preteška reč) svakako je i opravdana i dobrodošla, posebno ako za početak iz vida ne izgubimo ono što nam gruba statistika pokazuje – godišnje se od karcinoma u Srbiji razboli oko 40.000 ljudi, od kojih bitku izgubi oko 20.000. Ako već ne možemo da kontrolišemo broj preminulih i njegov rast, onda je svakako u našoj moći da obezbedimo tim ljudima dostojanstvene poslednje dane. Osim za tim Kontrast izdavaštva, pohvale neizostavno idu i na račun uvoznika papira, firme Europapier Dunav d.o.o, kao i štamparije Nokachi, koji su donirali materijal za izradu prvih 1000 primeraka knjige. Vladimir Manigoda iz Kontrast izdavaštva je u izjavi za City Magazine portal istakao sledeće:

Dostojno jest je knjiga koja pre svega pokušava da vrati glasove onima koji prolaze kroz pakao kućnog umiranja u terminalnoj fazi kancera, a čije glasove danas nažalost usled kontrolisanog društvenog narativa nismo u mogućnosti da čujemo. Kao pojedinici se okupljamo u zajednice pre svega zbog sigurnosti koju ta zajednica pruža i ako ta osnovna karakteristika izostane, sa pravom se postavlja pitanje: Koji je smisao zajednice u kojoj danas živimo, a postoji pod imenom Srbija?

Da spomenemo i imena nekih (a ukupno ih ima oko sedamdset) od stilski, žanrovski, pa i ideološki izrazito raznovrsnih autorki i autora, donatorki i donatora, zastupljenih u ovom iznimno važnom i jedinstvenom izdanju: Milena Marković, Marko Tomaš, Goran Petrović, Ljubica Arsić, Jelena Lengold, Marko Šelić Marčelo, Vladan Matijević, Vladimir Kecmanović, Srdan Srdić, Vule Žurić, Vladimir Arsenijević, Igor Marojević, Vladislava Vojnović, Enes Halilović, Goran Skrobonja, Oto Oltvanji, Petar Matović, Srđan Valjarević, Zvonko Karanović, Ivana Dimić, Slavoljub Stanković, Dejan Stojiljković, Sara Radojković, Maša Seničić, Alen Bešić, Marko Vidojković, Ognjenka Lakićević, Dragoslava Barzut, Daniel Kovač, Dragana Mladenović, Ivan Tokin, Pavle Ćosić, Ana Marija Grbić, Darko Tuševljaković, Staša Vukadinović, Dušan Nedeljković

photo-1512514323919-53f349a629f9 5 knjiga koje su savršene za čitanje tokom jeseni 000toni Uspešni autori koji su počeli da pišu u kasnijim godinama Dositejevo pero Dva Dositejeva pera Kreativnom centru Devojčica iz svetlucave doline Nova knjiga za decu čuvene norveške spisateljice · · · · ·