Mikser House tim
U VAZDUHU · grad

Nakon pet godina života i rada u Savamali, kulturna organizacija „Mikser“ objavljuje da početkom maja zatvara kulturni centar „Mikser House“ u Karađorđevoj 46, pokreće inicijativu za njegovo trajno preseljenje na donji Doćol, ali i širi svoje aktivnosti u regionu otvaranjem Mikser House-a u Sarajevu u avgustu 2017. godine.

Mikser House, jedinstveni kreativni centar Beograda koji je tokom pet godina svog postojanja u Savamali ugostio više od milion ljudi, odlukom uprave kuće zatvara se 1. maja 2017 godine. Razlozi za ovu odluku leže u izuzetno nepovoljnom ugovoru koji kulturna organizacija Mikser ima sa privatnom kompanijom, vlasnikom zgrade. Nemogućnost dobijanja dugoročnog, stabilnog ugovora kao i kontinuirano povećanje mesečne zakupnine prostora učinili su poslovni model Mikser House-a u Savamali potpuno neodrživim.

Kroz razmenu iskustava sa ekspertima i medijima iz celog sveta dobili smo uverenje da u globalnim okvirima ne postoji nezavisna kulturna institucija koja je radila, razvijala se i opstala na kulturnom tržištu u surovijim finansijskim uslovima. Mikser House nikada nije primio nijednu dotaciju od grada i države. Ponosni na činjenicu da su potpuno sami promovisali model društvenog i kreativnog preduzetništva kao ozbiljnu supstituciju modela državnog finansiranja kulture i dokazali da kreativni sektor može biti katalizator društvenog, ekonomskog i urbanog razvoja čitavog dela grada.

Odsustvo lokalne, institucionalne podrške nije sprečilo globalno prepoznavanje pozitivnog uticaja Miksera na urbanu revitalizaciju Savamale, o čemu svedoče brojne reportaže vodećih svetskih medija, od CNN-a koji je Mikser House-u kao regionalnom kulturnom fenomenu posvetio tri reportaže, do Gardiana koji redovno prati aktivnosti Miksera, uvrstivši ga među deset najinspirativnijih prostora u celom svetu. Više od deset prestižnih svetskih univerziteta je baziralo svoja istraživanja o regeneraciji nekada zapuštenog i devastiranog dela grada na primeru saradnje Miksera i drugih kreativnih kolektiva sa stanovnicima Savamale.

Vreme je za velike promene. Kulturna organizacija Mikser najavljuje migraciju „Mikser festivala 2017“ iz Savamale na donji Dorćol, u industrijski kompleks „IMK – Industrija metalnih konstrukcija“, koji će se održati od 25. do 28. maja, a čime će široj javnosti učiniti dostupnim još jedan biser posleratnog industrijskog nasleđa Beograda. U čvrstoj nameri da se energija Miksera ne ugasi u Beogradu, gradu u kojem je nastala i proslavila ga van granica naše zemlje, organizacija Mikser pokrenula je inicijativu za trajno preseljenje Mikser House-a u kompleks IMK kojom se zalaže za očuvanje impresivne hale i revitalizaciju čitavog IMK kompleksa kao vrednog dela prve industrijske zone Beograda. U saradnji sa brojnim kreativnim i umetničkim kolektivima, transformisali bismo kompleks IMK u centar kulturnog i urbanog razvoja donjeg Dorćola, po uzoru na spontane procese koji su započeli u beogradskom kvartu Savamala pre pet godina.

U međuvremenu, više gradova u Srbiji i regionu je izrazilo želju da usvoji i implementira njihovim konceptom kulturno-društvenog centra kao katalizatora urbane regeneracije. Kao rezultat tih inicijativa, najavljuju otvaranje Mikser House-a u Sarajevu u avgustu 2017. godine.

Zahvaljuju se svim umetnicima, saradnicima, medijima, kompanijama, stranim kulturnim centrima, ambasadama i drugim partnerima na podršci i saradnji tokom ovih pet godina. Pre svih, zahvaljuju se Beograđanima koji su posećivali više od 1500 koncerata, festivala, pozorišnih predstava, izložbi, tribina, sajmova koje su organizovali za ovih pet godina. I obećavaju im da najbolje tek predstoji.

cover LEILA: Prodavnica ploča i kafe-bar na novoj adresi Pekara GlutenNo GlutenNo: Peciva bez glutena michelle_gurevich Koncert Michelle Gurevich (Chinawoman) Bend Ti Bez buke: Slobodni tonovi, intrigantne vibracije i jake melodije ·