Draga Nadice, jedan simpatičan momak
U VAZDUHU · kolumna

Draga Nadice,

Idem na bazen redovno, tri puta nedeljno. Moja smena je gerijatrijska, malo za trudnice i šačicu korporativaca koji dolaze na pauzu za ručak u krizi srednjih godina. Dakle, nisam nikom fokus i ako ću već da se skinem, neka to prođe neopaženo. Tako je sve krenulo, po planu. Međutim, u međuvremenu razvio se problem.

U moj termin dolazi i jedan simpatičan momak, malo izbačene donje vilice, žilav. Pliva solidno, zna da se zaokrene, za vas koji se pitate, ali nekad bira da to ne učini. Dođe nešto iza mene, ja ranije završim i dok se istežem tako razmišljam, daj ženo saberi se, šta bi ti Nadica rekla da uradiš, kako da mu se javiš.
Ponovo ga sretnem kad izlazimo sa bazena. Ne znam ništa o njemu. Danas je imao roze majcu, lepo mu stoji. Ne znam koliko ima godina, da li nosi burmu. Znam da ni zimi ne suši kosu, samo je protrese i ode. Ovo je neplanirano potpuno. Ne znam kako i zašto da mu kažem zdravo. Najviše bih volela da to on učini prvi. Draga Nadice, kakve su šanse da se to dogodi i kako da ga namamim da reaguje? U krajnjoj liniji, kako ja njemu da se obratim?

Da napomenem, tuševi muški ženski su razdvojeni. Svlačionice takođe. Ne razvlače se pruge na bazenu, jedna je uvek razvučena i to je kraj. Vizuleno nisam baš da umreš ako ne startuješ, nisam za naslovnicu i nisam ni napupela omladinka. Uzmite u obzir sve ove parametre kako bi vaš savet zaista mogla da primenim, a ne da okačim na frižider.

Hvala Nadice, cenim trud,

Ester Vilijams

Draga Ester,

uvijek je teško odlučiti se za prvi korak, jer time razotkrivate svoje namjere, kao da je to nešto čega biste se trebali sramiti. Ljudi su u pravilu ziheraši i čekaju da ona druga strana prva skoči u vatru i kimne glavom, priđe ili ponudi piće, dame, kako vidim, pogotovo. Objašnjenja za to je mnogo, a čak i u tom skučenom prostoru, ograničenom očekivanjima da muškarac napravi prvi potez i bojazni da ispadnete agresivni, postoji beskonačno mnogo manevarskih mogućnosti.

Očigledno je da oboje dolazite u građanski termin tako da logični savjet da ga impresionirate obarajući neki rekord jednostavno nije primjenjiv. To je i riskantno jer opet njemu prepuštate početak komunikacije, a možda je mutav, lijen ili sramežljiv, tako da toplo preporučujem da vi suptilno preuzmete tu inicijativu. Mužjaci su općenito kompetitivne zvjerke, uglavnom je to zbog testosterona, tako da ga uvijek možete izazvati na duel, tj. utrku. Tu je važno da mu dopustite da vas pobijedi, čak i ako ste brži od njega, ali pobrinite se da bude uvjerljivo. Ako vam se to čini presmjelo i iznebuha, mozete probati perfidniji, ali i elaboriraniji pristup, a to je da odete do uprave bazena i zamolite ih za još jednu prugu za građane, a da to njih ne bi inkomodiralo, vi se ponudite da ćete se pobrinuti za razvlačenje i dizanje pruga. Tada svog izabranika zamolite za pomoć u opću korist što neće moći odbiti. Budući da ćete morati surađivati, imate ćete dovoljno prilika da mu uzmete mjeru- fizički i psihički govoreći- te i sami odlučite sviđa li vam se taj kit ili ne. Ako to pođe po zlu i uprava vam ne bude išla na ruku, uvijek možete posegnuti za ultimativnim rješenjem: idite plivajte do njega i napravite sačekušu na zidu. Budite spremni da taj dan trening bacite u smeće i ugrozite vlastitu formu jer, ovisno o tome kako pliva i koliko često zastajkuje, možete se načekati i sami otplivati tek koju stotinu metara. Vjerujte, strpljenje će vam se isplatiti. Jednom kad se odabranik vašeg srca zaustavi, vi uzmite onako malo vode u usta i pljucnite ga, ali ne divljački nego onako nestašno- mali tanki mlaz u njegovom smjeru. Usavršite ga doma u kadi ako treba. Ne zaboravite se cerekati za vrijeme i nakon tog čina. Malo tko će na to ostati imun, a po reakciji odmah možete prosuditi je li on agresivan, dobronamjeran ili pristojan. Ako reakcija bude hostilna, bježite koliko vas noge i ruke nose- ionako ste brži od njega. Za idući trening promijenite kapicu i naočale da vas ne prepozna i problem je riješen. Ukoliko se i on nasmije, osvojili ste jackpot, i bez riječi započeli komunikaciju.

Priznajem, ovaj pristup zahtijeva dosta hrabrosti i nije uvijek prikladan. Malo blaža verzija je da, i dalje čekajući na zidu, zaronite u trenutku dok se on okreće i nedvosmisleno se okrenete ka njemu i zurite u to što radi. Morate to izvesti tako da on vidi da ga vi gledate, u suprotnom, džabe se mučite zadržavati dah. Na taj način ne samo da mu šaljete poruku da mu je okret fantastičan i da je jednostavno božanstven način na koji se kreće kroz vodu, već i kojekakve druge poruke, kakve točno, to samo on zna. Ako ste to odradili prema pravilima struke, kanali komunikacije bit će vam otvoreni i konverzaciju možete započeti na temu tehnike plivanja, a nastaviti u kojem god smjeru želite. Važno je na elegantan način probiti led.

Uz pretpostavku vašeg dopuštenja, ja ću ovaj problem ekstrapolirati na jadranski bazen, a moguće i šire, budući da ljeto već dobrano prži. Dakle, za sve koji idu na Jadransko, Jonsko pa čak i Egejsko more slijedi niz savjeta ili barem naputaka za ponašanje. Nisam specijalist za grčke Apolone, ali, pod pretpostavkom da smo svi mi ljudi, krvavi ispod kože, dolenapisano bi trebalo upaliti.

Znači, ako ste spazili frajera na plaži, a ne možete se prisiliti pitati ga da vam namaže leđa, što u poražavajućem postotku uspijeva, zamolite ga da vam pomogne pri nekoj sofisticiranijoj akciji- postavljanje suncobrana, recimo. Tu je potrebna fizička agilnost, ali i fina motorika, a ako ktome i maestral bude na vašoj strani, vaš odabranik će morati pokazati i sirovu snagu ili barem poznavanje mikro-meteoroloških uvjeta.

Plažni pandan onog pljuckanja iz bazena može biti vaš pokušaj da ga „ućonkate“ tj.“ tufate“, tj. potopite. Tehnika ove naizgled jednostavne radnje je bitna da ne ozlijedite sebe ni njega. Prikradite mu se s leđa, uvjerite se da je udahnuo i da ima dovoljno zraka i iznenada se rukama nasonite na njegova ramena. Odmah potom, što je brže moguće navalite svom snagom okomito na njegova ramena dok mu se glava ne nađe ispod površine. Pravilno izvedena, ova metoda nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Morate voditi računa o tome da ga ne udavite ili mu ne ozlijedite kralježnicu, ali osim toga je prilično bezopasna i simpatična. Svakako preporučujem da prvo vježbate na prethodno upozorenim dobrovoljcima.

Za najsramežljivije, tu je metoda linije manjeg otpora-uvijek možete buljiti. Bilo da pliva, surfa, igra vaterpolo/picigin, vozi barku ili samo statira u plićaku, uvijek postoji razlog da muškarac vaše netremično gledanje protumači kao divljenje. Samo je pitanje vremena kada će se pokrenuti komunikacija. Jednom kad počnete razgovarati, svakako preporučujem da pokušate govoriti kroz nos. Iz nekog znanosti još nepoznatog razloga, statistički značajan broj muškaraca „pada“ na to. Moje osobno diletantsko mišljenje je da je moguće da nazalni izgovor podrazumijeva devijaciju septuma i/ili laganu prehladu, što onda podsvjesno aktivira zaštitničko ponašanje tako duboko ukorijenjeno kod tipičnog alfa-mužjaka. Pazite samo da to ne izgleda nakaradno, već samo koketno. Pućenje usana, ako je pravilno izvedeno, može pojačati efekt nazalnog izgovora i u potpunosti zavrtjeti glavom vašeg potencijalnog partnera. Ne morate posezati za skupim fillerima, ruževima i injekcijama, samo vježbajte pred ogledalom, i rezultati neće izostati.

Ako objekt vaše žudnje nije uopće smješten na plaži, ono što uvijek možete iskoristiti jest red za ćevapčiće, a ako ste u Grčkoj i giros. Naručite obilatu porciju, dobro je natopite tzatzikijem/ajvarom/kapulom, okrenite se i ponudite ga zalogajem. U Dalmaciji se to kaže „oš griz?“. Pravog frajera će ova nenadana gesta oboriti s nogu, kuhan je i pečen i samo vaš do kraja sezone. A ako odbije, nek vas zaboli uvo, ionako ne želite biti s muškarcem koji vam (ćevape) ne jede iz ruke.

Ampule Utorkom na dva točka: Frankofonija Srećna domaćica - letovanje Srećna domaćica: Letovanje Vila Duraco Pouke iz prošlosti: Duh svira klavir Ada Ciganlija (foto: Jordan Cvetanović) Prozor u dvorište: Između života i smrti · · ·