Dragan Nikolić
KULTURA · film/TV

Podužoj koloni zaslužnika na polju popularne kuture koji su nas napustili tokom ove zime juče se pridružio i Dragan Nikolić, srpski i jugoslovenski glumački unikat. Neka se drugi bave legendama, čuvarima beogradskog duha, krajem jedne ere… i svim preostalim i srodnim opštim mestima, mi ćemo jednostavno (hronološkim redom) podsetiti na jedanaest filmskih i televizijskih uloga Dragana Nikolića za nezaborav.

Kad budem mrtav i beo (1967)

Ovaj sada več klasični film srpskog i jugoslovenskog crnog talasa teško da bi bio i ostao u toj meri razaznatljiv i upamtljiv da nije bilo Dragana Nikolića u ulozi Džimija Barke, trapavog ljubavnika i simpatičnog pevača u pokušaju, a bez trunke sluha. Legenda veli da je reditelj Živojin Pavlović nameravao da za tu ulogu odabere glumca koji zbilja ume dobro da peva, ali da je čitav koncept promenio kada se Dragan Nikolić pojavio na audiciji.

Bube u glavi (1970)

Reditelj Miša Radivojević i u ovom svom ranijem delu bavio se opsesivnim motivima pobune i represije društva i okoliša, a Dragan Nikolić i Milja Vujanović pokazali su se kao savršen izbor za ulogu ukletih mladih ljubavnika u potrazi za potpunom slobodom, koje nerazumevanje sredine i sistema u dobroj meri otera u ludilo.

Mlad i zdrav kao ruža (1971)

Ovaj, u neku ruku nezvanično bunkerisan i zabranjen film Jovana Jovanovića, tek je pre desetak godina doživeo zamašniju revalorizaciju od strane i kritike/filmske javnosti i gledateljstva. Ako po strani ostavimo neumerenosti koji ovaj film postavljaju na mesto inspiracije za Skorsezeovog Taksistu, reč je o izrazito zanimljivom radu iz domena buntovničkog i odrešitijeg filma, a u značajnoj meri već je zaživeo povik „Ja sam vaša budućnost!“, koju u filmu izgovora upravo očito nadahnuti Dragan Nikolić.

Otpisani (1974-1975)

Neumerenosti i primetne nonšalancije u odnosu na istorijsku i faktografsku građu bilo je u slučaju Otpisanih, gde je Nikolić ostvario odličnu ulogu tumačeći Prleta, nepopravljivog spadala ali i neustrašivog ilegalca koji, naravno, uz mrgodni ali pouzdani nadzor Tihog, iz senke iz epizode u epizodu kidiše na nemačke okupacione vlasti. Otpisani su bili i ostali jedan od najveštijih TV radova svoje i potonjih era, te ni ne čudi što gotovo da nema protesta kada Javni servis krene u novi krug repriza ovog znamenitog dela bolje televizijske prošlosti.

Devojački most (1976)

Ako na stranu odvojimo Otpisane, kao ipak televizijsko i delo koje se ticalo ilegalnog pokreta u gradskim sredinama, Nikolića nismo često viđali u ostvarenjima, mahom bučnim i često neodoljivo propagandističko-didaktičnim spektaklima sa temom narodnooslobodilačke borbe. Upravo zato i podsećamo na Stamenkovićev dostojanstven i dovoljno efektan Devojački most, u kome je Dragan Nikolić poletno odglumio hrabrog  Kosmajca, nazovimo to tako, Prleta drugim sredstvima.

Nacionalna klasa (1981)

Ovde već svakako nije potrebno puno podsećanja – Dragan Nikolić je ovde izveo istinsku majstoriju, pokazavši istinski zavidan komičarski dar i osećaj za glumački tempo, a sve to u, da naglasimo, savršenoj i savršeno duhovitoj Markovićevoj Nacionalnoj klasi.

Banović Strahinja (1981)

Uverljiv je Nikolić bio i u ulozi (Vlaha) Alije u filmskom Banović Strahinji u viđenju Vatroslava Mimice. Reditelj se odlučio da drevnu srpsku epsku pesmu prevede u vode (produkciono raskošnog) filmskog mitskog spektakla, a naglašenoj erotizaciji polazne građe svakako je doprineo i Nikolić.

Idemo dalje (1982)

Nikolić je naprosto briljirao i ulozi dobrohotnog, srčanog i inspirativnog učitelja u Šotrinom filmu Idemo dalje, smeštenom u burne poratne dane u srpskoj varošici. Gotovo sve u ovom filmu je jednostavno magično, a zadugo će, kanda,  ostati upamćen učiteljev uzvik  „Dete plače!“ pred prekim sudom oslobodilaca.

Balkan Expres (1983)

Zasluženi deo spske i jugoslovenske filmske baštine ubrzo po distribuciji postao je i Balkan Express Branka Baletića, ostvarenje u kome je Dragan Nikolić, ulogom Popaja, uspeo da podseti na sposobnost i da skladno i znalački igra kao deo šireg ansambla jednakih, a sve to u i napetoj i emotivnoj priči o grupi šarmantnih probisveta u jeku nacističkog zuluma po Srbiji.

Čudo neviđeno (1984)

Možda pomalo neočekivano upravo je Živko Nikolić uspeo da nanovo  istakne Nikolićev neupitni mačizam i fizičku privlačnost u toj blago posprdnoj ulozi Karuza, onduliranog i nezaustavljivog zavodnika u bajkolikoj crnogorskoj zabiti.

Poslednji krug u Monci (1989)

Kako niikada nismo bili u prilici da Petrovićeve Seobe i Nikolićevu kreaciju Pavla Isakoviča u njima sagledamo u prvobitnom ciljanom obliku, ostaje nam da kao poslednju u ovom ipak prostorom ograničenom odabiru navedemo  kreaciju Dragana Nikolića kao Urketa u Poslednjem krugu u Monci, golemom hitu tokom ovih par decenija. Nikolić izvanredno kanališe ležernost, šarm, seksepil i samopuzdanje i ovoj priči o beogradskoj mitomaniji, pred čijim šarmom je katkad tako teško ne pokleknuti.

Dosije X Povratak Dosijea X: Vredi li zaviriti u nove dosijee? Otadžbina Vlažnost Domaći filmovi u bioskopima: „Vlažnost“ i „Otadžbina“ Nina Simone Pogledajte trejler za film o Nini Simone „Nina“ Pojavio se prvi pravi trejler za 6. sezonu "Game of Thrones" Pojavio se prvi pravi trejler za 6. sezonu „Game of Thrones“