Školske uniforme
PULS GRADA · aktuelno

Uvođenje školskih uniformi je velika i važna promena u shvatanju institucija obrazovanja i odnosa prema školi, znanju i nastavnicima. Ministarstvo obrazovanja je juče 5. septembra, u osnovnoj školi Sveti Sava u Vrčinu promovisalo početak eksperimentalnog uvođenja školskih uniformi u škole u Srbiji. Dizajn školskih uniformi za pilot odeljenje osmislila je Dragan Ognjenović.

Sve uniforme, sem patika, su dizajnirane i proizvedene u Srbiji, i rezultat su rada srpskih tekstilnih radnika. Ovo je samo jedan primer i jedna od mogucih ideja dizajna školskih uniformi, načinjena na osnovu istraživanja i praćenja napisa i diskusija o uvođenju školskih uniformi u Srbiji, kao i u Evropi i sire. Školska uniforma koja je kao probni projekat izvedena za prvo jedan odeljenje Osnovne škole „Sveti Sava“ u Vrčinu je kompletna uniforma. To podrazumeva da se sastoji iz nekoliko delova i može se nositi u razlicitim prilikama: Kao svečana sa košuljom, kravatom i sakoom, a radnim danima,  opuštenije, samo sa tregerima.

Broj kombinacija je ogroman, a samo mašta dece, nastavnika i roditelja može da stvori još bezbroj različitih rešenja. Mnogo je istraživanja rađeno na ovu temu, u potrazi za odgovorima na sledeće pitanje: „Zašto uniforma?“ Uniforma je jedan od prvih vidljivih koraka kojim se odaje priznanje pripadnosti obrazovnoj ustanovi, znanju i školovanju. Nositi uniformu je pokazivanje ponosa članstvom u školskoj zajednici i činjenici da je čast biti učenik koji ima mogućnost i pravo da pohađa školu. Ona čini važnu ulogu u pripremi učenika za kasnije životne situacije, u kojima će biti u prilici i obavezi da se oblače u skladu sa prigodom ili će njihovo zanimanje podrazumevati nošenje uniforme.

Sako košulja i kravata, mogu biti samo jedan od primera uniforme. To, jednostavno, mogu biti džemperi i polo majice. Deca u svemu tome podjednako mogu izgledati i detinjasto i slatko i ozbiljno. Školska uniforma apostrofira personu i znanje, a ne socijalno poreklo i materijalne mogućnosti, koje se izražavaju i kupovinom skupih odevnih predmeta. Ona neguje intergritet ličnosti oblikujući je u pravcu vrednosti znanja i pripadnosti vrednostima koje nudi obrazovanje, a stavlja u drugi plan materijalno. Na taj način podstiče se i apostrofira individualnost izražena jezikom obrazovanja, a ne kratkotrajnih vrednosti.

Mnoga su istraživanja pokazala da se učenici u uniformama osećaju važnije i “pametnije”.

Mikser House Sarajevo Otvoren Mikser House Sarajevo Lady Fair Uskoro počinje 6. Lady fair Bajaga i instruktori Koncert Bajage i instruktora svečano otvara Rajićeva Shopping center Cropped_World_Plus_Four_cover Kako će svet izgledati ako se zagreje 4 stepena više ·