velikic small
KULTURA · knjige

Evropska nagrada za književnost „Vilenica“, koju od 1986. godine dodeljuje Društvo slovenačkih pisaca, ove godine je dodeljena srpskom piscu Draganu Velikiću. Međunarodni žiri od jedanaest članova većinom glasova je nagradio Velikića za životno delo. Nagrada će biti dodeljena 11. septembra u Vilenici.

Među dosadašnjim dobitnicima su Peter Handke, Milan Kundera, Fulvio Tomica, Peter Esterhazi, Zbignjev Herbert, Jan Skacel, Klaudio Magris, Adam Zagajevski, Peter Nadaš, a od srpskih pisaca bili su nagrađeni David Albahari i Mija Pavlović.

U obrazloženju žiri navodi da nas „proza Dragana Velikića vodi u najdublje tajne ambisa istorijske stvarnosti i kolektivnog sećanja. Velikić je pisac gorkog humora, koji razotkriva neljudski oblik jednoumlja. Njegovi protagonisti žive među neraspakovanim koferima, jednom nogom uvek na odlasku, neprekidno u potrazi za čvrstom tačkom, gde bi mogli da odahnu, i da se tako obnovljeni upute u pravom smeru. Romani Dragana Velikića čitaocu nude izuzetan estetski doživljaj, prefinjenu virtuoznost jezika i vrhunsku umetničku artikulaciju“.

„Nagradu, pre svega, čine laureati. A među trideset troje pisca, kojima je do sada dodeljena nagrada Vilenica, nema nijednog koji ne predstavlja sam vrh evropske proze i poezije. I zato ovu nagradu doživljavam kao veliku čast“, rekao je Velikić.

BeFunky-collage Nova prestižna književna nagrada za Službeni glasnik BeFunky-collage (2) Debatni program festivala KROKODIL 2019 Nauka vizual Novo izdanje Kreativnog centra: „Nauka. 40 naučnika i istraživača“ Pottermore Dž. K. Rouling nastavlja Hari Poter sagu sa četiri nove priče · ·