Dragoljub Igrošanac
U VAZDUHU · intervju

Beograd postaje bogatiji za jedan književni festival: u periodu od 15. do 17. maja 2014. godine biće održan prvi Festival fantastične književnosti Art-Anima. Poklonici književne fantastike će u Ustanovi kulture Palilula moći da prisustvuju književnim predavanjima, tribinama, promocijama, radionicama… Dragoljub Igrošanac, vlasnik i urednik sajta Art-Anima, inicijator festivala i njegov glavni organizator, čitaocima portala City Magazine otkriva detalje ove izuzetno zanimljive manifestacije.

Sajt Art-Anima postoji već punih osam godina, a sada je tu i istoimeni festival fantastične književnosti. Koliko su se stvari promenile od 2006. godine do danas?

Kada je književna fantastika u pitanju, situacija je iz godine u godinu sve bolja. Dela su sve prisutnija u izdavačkim programima, mediji otvoreniji, kritika objektivnija. Više nije toliko čudno kada se neko delo iz žanra fantastike nađe u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Čini se da su decenijama građene i utvrđivane barijere, kojima je deo domaćeg književnog establišmenta pokušavao da prisilno održi fantastiku na margini, konačno probijene.

Jedan od glavnih ciljeva festivala je predstavljanje aktuelne produkcije fantastične književnosti u regionalnim svetskim i okvirima. Mogu li naši pisci da pariraju stranim kolegama?

Prvenstveni cilj Festivala je da predstavi fantastiku kao književnu vrstu koja je iznedrila neka od najuticajnijih i najpoznatijih literarnih dela. Setimo se samo Orvelovog romana 1984, Zamjatinovog Mi, Bredberijevog Farenhajta 451, Geteovog Fausta ili Bulgakovljevog Majstora i Margarite. Učesnici programa su neki od najznačajnijih srpskih teoretičara, kritičara, naučnih radnika, pisaca. Svi oni govoriće o tome koliki je značaj fantastike ne samo u književnim okvirima, već uopšte u kulturnom, društvenom, pa i civilizacijskom pogledu.

Da li će domaći autori kada moći da se približe kvalitetu i/ili popularnosti jednog Stivena Kinga ili Džordža R. R. Martina?

Ako posmatramo tiraže – koji su na neki način reper popularnosti – domaći autori, na domaćem tlu mogu da pariraju stranim piscima, pa i onim najpopularnijim. To se, zapravo, već uveliko i dešava. Ipak, strana tržišta su nam još uvek veliki izazov. Teško je uraditi kvalitetan prevod i zainteresovati stranog izdavača. Jedan od retkih kojima to polazi za rukom je Zoran Živković, počasni gost Festivala i jedan od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca.

Šta bi izdvojio iz programa festivala?

Teško pitanje… Najbolje da čitaoci sami prouče program Festivala. Sigurno je da će pronaći nešto što će ih posebno privući. Ubrzo nakon što sam obznanio programsku satnicu, mejlom mi je stigao komentar, zapravo, parafraza jedne ex-Yu reklame: „Ovde ima za svakog po nešto, za nekoga sve!” Verujem da je tako.

Šta dalje? 

U planu je osnivanje redakcije sajta Art-Anima u cilju podizanja kvaliteta rada ove web-lokacije. Takođe, po okončanju Festivala, nastavljamo s intenzivnim radom i pripremama niza sličnih dešavanja.

Mladen Matičević Mladen Matičević: Intima kao najvažniji sloj Viktor Silvaši Skejtborder Viktor Silvaši: Nema odustajanja Nikola Rakočević Nikola Rakočević: Gluma je razmena pozitivne energije Neneh Cherry Neneh Cherry: Diva moćnog glasa