Ana Sofrenović
KULTURA · pozorište

Dokumentarna drama Sedam biće izvedena na sceni Novosadskog pozorišta 25. novembra, Kulturnog centra Novi Pazar 28. novembra i sceni Narodnog pozorišta u Nišu 2. decembra

Dokumentarna drama Sedam, bazirana na teškim životnim pričama sedam aktivistkinja za ženska prava iz različitih delova sveta, biće izvedena na sceni Novosadskog pozorišta 25. novembra, Kulturnog centra Novi Pazar 28. novembra i sceni Narodnog pozorišta u Nišu 2. decembra. Priče će čitati ansambl od sedam istaknutih žena iz javnog života Srbije. Ulaz za sve tri predstave je slobodan.

Ansambl koji priprema predstavu u Srbiji činiti sedam sjajnih žena: Gordana Čomić (potpredsednica Narodne skupštine), Ana Saćipović (aktivistkinja za prava Romkinja iz Niša), Ana Sofrenović (glumica), Ivon Jafali (novinarka), Aida Ćorović (aktivistkinja za ljudska prava iz Novog Pazara), Vesna Bujošević (glumica i aktivistkinja za prava žena), Olivera Kovačević (novinarka) i Gordana Mitrović (aktivistkinja za prava transrodnih osoba). Sve one su svojim učešćem u projektu Sedam dale podršku njegovoj osnovnoj ideji – da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i da se ono mora smatrati prioritetnim političkim pitanjem.

Predstavu režira rediteljka Anja Suša.

Predstava Sedam, koja se u Srbiji izvodi u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, u saradnji sa Civil Rights Defenders, Hedda Production AB, Švedskim institutom u Stokholmu i Ambasadom Švedske u Republici Srbiji, biće takođe izvedena u zemljama Zapadnog Balkana, a tokom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“. Drama nosi jasnu poruku: da nasilje nad ženama nije prihvatljivo.

Sedam je revolucionarna dokumentarna drama. Životne priče koje ove žene dele sa publikom od 2008. godine, govore o teškoćama sa kojima su se nosile zbog odluke da se suprotstave društvenim normama i menjaju pozicije žene u svojim sredinama: Farida Azizi (Avganistan), Inez Mekormak (Severna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Anabela de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sokua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

Turneju scenskog čitanja dramskog teksta Sedam inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentkinja Heda Krauc Šegren. Dramski tekst potpisuje sedam autorki: Pola Sizmer, Ketrin Filo, Gejl Krigl, Kerol K. Mek, Rut Mergraf, Ana Dever Smit i Susan Jankovic.

Predstava Sedam do sada je izvedena u 19 zemalja, videlo ju je preko 20.000 ljudi, na scenu je izašlo 500 javnih ličnosti, među kojima i američka glumica i višestruka oskarovka Meril Strip i bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton. Publika u Srbiji je prvi put gledala ovu predstavu 2011. godine u Kragujevcu i Beogradu.

Gordana ČomićOtvori galeriju
Noć pozorišta Noć pozorišta 16. novembra sveti_georgije_ubija_azdahu.jpg Pozorišna recenzija: Sveti Georgije ubiva aždahu img_05435051c2a7c2c12.jpg Klebezajle večeras u Teatru Levo bitef.jpg Bitef – Teško je biti