Dream Light Design
PULS GRADA · dizajn

Lutajući Instagram-om, naleteli smo na efektan spoj drveta i betona koji nam je privukao pažnju. U pitanju su Dream Light Design lampe. Retro, a ipak moderne, podržavaju minimalizam, a svojom jednostavnošću dominiraju. Iza ovih svetlećih kocki krije se, ili bolje rečeno putem njih se izražava, kreativnost Stefana Kuča, dizajnera.

Stefanova istraživanja u oblasti moderne rasvete kumulirala su dok ih konačno nije uobličio u prefinjenu betonsko drvenu masu. Sa njim smo razgovarali o ovoj mladoj beogradskoj manufakuri koja iz dana u dan ne prestaje da uvodi inovacije i eksperimente dosledne sopstvenom stilu.

Piše: Aleksandra Babić

Kako ste došli na ideju da pokrenete vašu malu manufakturu?

Ideja se nametnula sama od sebe jer sam imao jaku potrebu da radim i stvaram. Želeo sam da plasiram proizvode koji su spoj originalnog i autentičnog dizajna.

Da li ste se ranije bavili dizajnom lampi ili sličnih proizvoda?
Može se reći da sam ja neke svoje afinitete iz oblasti dizajna usmerio u stvaranje konkretnog proizvoda. Još tokom školovanja sam kreirao prototipove za ličnu upotrebu i na taj način sam sticao iskustvo koje mi je pomoglo u sadašnjem poslu.

Zašto prilikom izrade lampi kombinujete baš materijale kao što su drvo i beton?

Drvo i beton su bazični elementi. Njihovo kombinovanje predstavlja simbol postojanosti i savršenstva što korisniku omogućuje prefinjeno estetsko uživanje i potpunu funkcionalnost. To je moj lični izbor.

Kako biste opisali stil lampi koje pravite?

Stil je zasnovan na principima modernog industrijskog dizajna. Karakterišu ga minimalizam, prirodne boje i gruba završna obrada koja je oplemenjena montiranjem posebno odabranog izvora svetlosti – Edisonove sijalice. Sve je to ukomponovano u osnovni geometrijski element – kocku, koja sama po sebi predstavlja simbol postojanosti i savršenstva.

Opišite nam proces pravljenja lampi?

Za mene lično, to je veoma kreativan proces. Reč je o ručnoj izradi koja uvek u sebi nosi elemente umetničkog čina. Generalno, ja eksperimentišem materijalom rukovođen konkretnom vizijom ili nekom idejom. Kada u tom procesu uspem da uklonim nepotrebno i suvišno, tada znam da sam postigao svoj cilj.

Da li je u planu proširenje asortimana?

O proširenju asortimana sam počeo da razmišljam nakon početnog pozitivnog odziva zainteresovanih korisnika. Siguran sam da je kvalitet mojih ideja prepoznat i o tome svedoči činjenica da je svaki proizvedeni komad našao put do svog vlasnika. Primećujem veliku zainteresovanost i pozitivne komentare na društvenim mrežama putem kojih komuniciram sa kupcima u zemlji i inostranstvu. Takva vrsta marketinga uspešno pomaže boljem plasmanu novih proizvoda. Trenutno radim na razvoju novih ideja koje bi trebalo da se materijalizuju kroz buduće proizvode, a o svemu tome možete se informisati na zvaničnom sajtu Dream Light Design-a.

cover990 Da li su vam ovi logotipi malo čudni? 1490993226024-FotorCreated_cover Filmski posteri u minimalističkom stilu BABA-web Baba Martin Design Market ikea Ikea Spridd: Muza kolekcije je muzički festival · ·