Dron i 2014.
U VAZDUHU · tech/web

„Dron je uleteo na Stadion Partizana i prekinuo fudbalsku utakmicu između Srbije i Albanije“, glasila je rečenica posle koje ništa više nije bilo isto. Srpski jezik je dobio novu tuđicu koja se brzo odomaćila u svakodnevnom govoru. I to bez prevođenja, nije „bumbar“ već jednostavno “dron”. Šta predstavlja reč koju smo nebrojeno puta izgovorili nakon tog 14. oktobra? Ukratko, dronovi su male bespilotne letelice, uglavnom ne teže od deset kilograma, kojima se upravlja daljinskom komandom sa razdaljine do nekoliko stotina metara. Njima se može upravljati čak i preko smartfona, zato ne mogu da lete visoko ni daleko, ali mogu da obavljaju brojne poslove i tako pomognu čoveku.

Dronovi su najpre bili produžena ruka vojske koja ih je koristila u osmatračke svrhe na mestima gde čovek nije bio dobrodošao, bilo da je reč o neprijateljskoj teritoriji ili nepristupačnim predelima. To ih je učinilo pogodnima i za nelegalne špijunske aktivnosti u profesionalnom, ali i civilnom sektoru. Onda su dronovim zašli u nauku. Tu se koriste u eksperimentalne i istraživačke svrhe jer sa sobom mogu da ponesu kamere i njima osmatraju teren, ili da se na njih instaliraju senzori pa da sakupljaju uzorke sa recimo oboda vulkana ili iz kontaminiranih oblasti.

Raširenu primenu donela im je jednostavna konstrukcija koja dozvoljava raspon veličina od pomenutih nosača tereta do minijaturnih varijanti. Danas ih koristi i policija da nadgleda javne skupove i koncerte, a isto rade i televizijske ekipe kako bi dobile „ptičju perspektivu“. Zato nam je sve bliži dan kada će dronovi biti legalni akteri fudbalskih utakmica, najpre za potrebe televizijskih prenosa, a ima nagoveštaja da će pomagati i sudijama. Čak i da će ih zameniti.

Dronovi se mogu koristiti i u zdravstvene svrhe, opet zahvaljujući činjenici da mogu da se probiju do mesta na koje ljudska noga ne može da kroči. Recimo prilikom spasavanja ljudi nakon lavina jer im se pomoću dronova mogu dostaviti medicinska sredstva, voda i hrana. O upotrebi dronova razmišljaju i najveće IT kompanije. Amazon namerava da ih koristi za isporuku pošiljki na kućnu adresu, dok Facebook planira da ih otisne u nebo i pojača signal interneta u ruralnim sredinama.

Za kraj, možemo zaključiti da ćemo reč godine, ili barem poslednjeg kvartala 2014, slušati sve češće i u 2015. jer postaju sve pristupačniji. Dron koji je uleteo na Stadion Partizana, model Phantom 2 Vision+, je tada koštao 1.400 dolara, ali se jeftiniji primerci mogu kupiti za već nekoliko stotina evra, a samim tim će postati dostupni svima. Pogotovo jer ima nagoveštaja da Evropa propisima namerava da im „otvori nebo“.

Sony hdr mv1 Kamkorder Sony HDR-MV1 čuva vaše uspomene Gedžeti Ideje za novogodišnje poklone: Gedžeti od Deda Mraza Aplikacije u 2014. Aplikacije koje su obeležile 2014. godinu Tablet Colorovo City Tab Novogodišnji šoping: CBT · ·