Juan Pablo Rodriguez
PULS GRADA · deca

Prvenci su uvek miljenici, oni su lepi, inteligentni i stvarno savršeni, ali onda dolazi drugo dete, a ono je u dosta složenom odnosu prema svim članovima porodice.

Novo istraživanje problematizuje ne samo pitanje ljubavi prema drugom detetu već i mnogih drugih efekata na njegovo psihičko zdravlje i to u situaciji kada ne postoji ikakva patologija u porodičnom nukleusu.

Novu studiju je sproveo ekonomista Joseph Doyel zajedno sa svojim kolegama, i pokazao da drugorođena deca, dečaci, imaju veće šanse da postanu kriminalci. Ispitujući preko hiljadu parova braće, na Floridi a potom i u Danskoj, došli su do rezultata da u obe zemlje, mlađi brat ima veće šanse da uđe u potencijalno opasne situacije.

Ove dve zemlje imaju vrlo mnogo razlika između sebe, živeti na Floridi i u Danskoj nije isto, ali prema rezultatima izgleda da se okruženje, vaspitni modeli i slično mogu sasvim zanemariti. Mlađa braća pokazuju od 20-40% veće šanse da postanu kriminalci, a pre toga imaju problem sa disciplinom u školi ili učestvuju kao mlađi maloletnici u kriminalnim aktivnostima.

Koji su razlozi? Naučnici kažu da nisu sigurni, da bi to moglo da bude zato što starije dete dobija više pažnje ali i više strogoće oseti na svojoj koži od strane roditelja. Pa, ipak, istraživači ističu da ova studija ne pokazuje da će sva mlađa deca biti kriminalci, već da postoji jasna povezanost između toga da je neko mlađe dete i kriminalac!

Mačak u čizmama Najpoznatiji mačevalac na svetu dolazi u čarobni grad Mama i beba vežbaju Planet Gym sprema nešto lepo za buduće mame Hollywood Smile Kako nagovoriti mališane da brinu o svojim zubićima? pagecover Deca definitivno žive u svom svetu · · ·