Darko Rundek Ante Perković
KULTURA · knjige

Ljubitelje muzike Darka Rundeka obradovaće objavljivanje knjige o njemu, kao i promocija koja je tim povodom organizovana u klubu Leila u četvrtak 14. novembra.

Knjiga Rundek, između – knjiga o pjesmama nije klasična biografija čuvenog muzičara, frontmena grupa Haustor i Rundek Cargo trio, već je nastala u dopisivanju Rundeka sa novinarem i publicistom Antom Perkovićem. Izdavač Menart je došao na ideju da pravi knjigu o Rundeku, a muzičar se odmah setio Perkovića, pošto mu se svidela njegova prethodna knjiga Sedma republika.

„Bez poziva izdavača nikad ne bih pomislio pisati ovakvu knjigu, nekako bi mi se to činilo nepristojnim, kao da baneš nekom nepozvan na tulum pa mu kreneš prevrtati ormare i ladice. On te pita što radiš, a ti kažeš: ‘Samo malo, imam neku dobru ideju, vidjet ćeš…’ Ovako, uz diskretno stručno vodstvo glavnog junaka, bilo je puno ugodnije i ljepše,“ komentariše Perković činjenicu da nije on birao subjekta knjige, već je subjekt odabrao njega.

Knjiga ne sadrži klasični životopis, već je čini razgovor Perkovića i Rundeka uz prisustvo saradnika, savremenika, saputnika (Isabel, Dušan Duco Vranić, Lazar Stojanović, Vedran Peternel, Dragan Kremer, Pavlica Bajsić, Mojca Piškor…). Autor većine fotografija je Nino Šolić, a objavljene su i do sada neviđene slike iz arhiva Zvonimira Krstulovića, Vedrana Peternela i drugih.

Poznato je da Rundek višestruko talentovan čoveka, ali autor knjige se nada da će publika otkriti još neke njegove darove, pošto tokom rada „bilo je puno iznenađenja: njegove radio drame i dokumentarni radovi iz osamdesetih su me očarali, to je najmanje jednako dobro i vrijedno kao i nasljeđe Haustora. Potom je tu jedna mala biblioteka knjiga koje sam zbog ovog posla pročitao, a inače tko zna kada bih. Pa cijeli jedan nevidljivi Zagreb, ocrtan u društveno na žalost marginalnim, ali umjetnički velikim, silno važnim likovima poput Damira Bartola Indoša iz Kugla glumišta, Damira Pajića Paje, Mancea… Na kraju, iznenadila me i muzika – mislio sam da je dobro poznajem, a ona mi je otkrila neka nova značenja.“

Svaki fan Haustora ili solo radova ovog muzičara ima svoju omiljenu pesmu, a odabir posebne Rundekove pesme ispostavio se kao težak zadatak za Perkovića: „Poredak omiljenih pjesama često se mijenja, za danas, 12. studeni 2013, to bi bile Sanjala si da si sretna, Tranzit i Nada. “

Darko Rundek u društvu autora Ante Perkovića družiće se sa fanovima i potpisivati primerke Knjige o pjesmama – Rundek, između u četvrtak 14. novembra u 19:00 u knjižari Leila, u ulici Kraja Petra 41 u Beogradu.

Poštovaoci Darka Rundeka imaće priliku da na licu mesta kupe Perkovićevu Knjige o pjesmama – Rundek, između, koju je izdao zagrebački Menart, na 172 stranice od toga 32 stranice fotografija.

rundek.jpg Publika na bini sa Rundekom RUNDEK U KRAGUJEVCU Rundek na Kalemegdanu RUNDEK U KRAGUJEVCU RUNDEK U DOMU OMLADINE RUNDEK U KRAGUJEVCU RUNDEK U VUKU ·