pexels-photo-545016-cover
PULS GRADA · zdravlje

Sledeći put kada budete osećali krivicu jer spavate do kasno vikendom, zaboravite na to. Prema novoj studiji naučnika Instituta za istraživanje stresa na Stokholmskom univerzitetu, dodatni sati u krevetu subotom i nedeljom vam možda mogu produžiti život.

Zaključci ovog istraživanja su u suprotnosti sa uvreženim mišljenjem da dugo spavanje vikendom nije dovoljno da bi se kompenzovala neispavanost tokom radnih dana.

U studiji je učestvovalo 44.000 odraslih Šveđana, čije su navike u spavanju i zdravlje uopšte tokom trinaest godina pomno pratili istraživači. Analizom prikupljenih podataka, oni su došli do iznenađujućih rezultata. Ispostavilo se da je stopa mortaliteta među onima koji su su spavali u proseku 5 sati svake noći znatano viša nego kod osoba kod kojih se ta brojka nalazi između 6 i 7.

Toliko smo već mogli da pretpostavimo, ali tu nije kraj. Naime, ljudi koji su radnim danima spavali do 5 sati, a vikendom ostajali dugo u krevetu imali su jednaku stopu smrtnosti kao i osobe koje redovno spavaju oko 7 sati. Ovo je odlična vest za sve nas koji smo izabrali ovu taktiku suočavanja sa obavezama tokom nedelje. Više ne moramo da se osećamo krivim i pravdamo drugima kao da radimo nešto pogrešno.

Treba imati u vidu da je povezanost dugog spavanja vikendom i dugog života pronađena samo kod učesnika istraživanja mlađih od 65 godina. Kod starijih ljudi, takva korelacija već ne postoji.

9f65654e01ddcef71ba2d52c5acaddb0_cover MND Dental: Optimalni načini lečenja Tuba+Kutija levo-WEB VENODIA plus: Krem gel za negu kože kod proširenih vena IMG_4084 Mala ruska apoteka: 100% ekstrakt čage i Mumio odmor 5 znakova da vam je potreban odmor · ·