žene
KULTURA · art

Žene žive u svetu gde se o njihovom fizičkom izgledu stalno raspravlja. Kako stoji, kako se obukla, da li takvo sedenje priliči ženi. Žene, sem ako nisu potpuno same, retko kada nisu posmatrane kroz prizmu onog što ne valja u njihovoj pojavi.

Zato ilustracije Sally Nixon donose osveženje. Žene na ovim ilustracijama ne poziraju, nisu nasmejane, ne rade ništa posebno. Zapravo, ponašaju se onako kako se ponašaju kad od njih niko ne očekuje da se ponašaju na određen način. Ove žene nisu pod prismotorm, ne ocenjuju se, ne uvlače stomake, ne ispravljaju držanje leđa, jednostavno su tu, i oslobođene su pritiska. Upravo to čini ove radove fascinantnim. Žene nisu lutke za javnost, žene su bića. Nemaju ni savršena tela, ni kuća im nije pod konac sređena. One su osobe koje žive u ovom svetu, a ne bića koja ispunjavaju tuđa očekivanja i koja postoje samo da bi udovoljavale drugima.

Ilustracije: Sally NixonOtvori galeriju
filmovi Superheroji nacrtani u stilu junaka iz filmova Tima Burtona SANU UMETNICI RATNICI Kosta Miličević, „Predeo s Krfa (Izgled Krfa)”, 1918, Vlasništvo Muzeja savremene umetnosti, Beograd 1 Dve izložbe Muzeja savremene umetnosti Ratovi zvezda art „Ratovi zvezda“ kakve još niste videli slikari Poslednja dela poznatih slikara · ·