Duo Katarina i Ljubica, photo: Piroshki
KULTURA · muzika

Muzički duo koji čine Ljubica Damčević (violina) i Katarina Ranković (klavir) postoji oko dve godine, i izvodi autorsku muziku, originalne kompozicije koje su fuzija klasike, džeza i balkanskih etno motiva. Svaki koncert ovog šarmantnog dua iznenađuje, i svaki je različita, uzbudljiva muzička priča.

Katarina i Ljubica se poznaju iz srednje škole, a zajedno su počele da sviraju na fakultetu. Obe su završile Fakultet muzičke umetnosti, i predaju u muzičkim školama u Beogradu.

– Na jednoj od proba, sasvim spontano, Kaća je predložila da krenemo da sviramo nešto novo, da izmislimo u trenutku nešto improvizovano, što ne mora da bude klasična muzika. Meni je to bilo jako čudno, nešto da sviramo, a ne znamo šta, međutim, kada smo uradile prvu improvizaciju, snimile smo je, preslušale, i shvatile da to nije toliko loše. I krenule smo time da se bavimo, kaže Ljubica. Prvi koncert usledio je vrlo brzo, održan je u Dečjem kulturnom centru, i na njemu su svirale četiri improvizacije i jednu kompoziciju majstora tanga, Astora Pjacole.

Katarina ističe da je, pre ideje da formira duo koji će svirati sopstvene improvizacije, bila pod utiskom radionica koje je posetila na džez festivalu u Sarajevu.

– Tamo sam se prvi put susrela sa tim radionicama gde osećate potpunu slobodu koju muzika može da da. Klasika je moja prva ljubav, ali u njoj postoje granice. Bila sam toliko inspirisana da sam poželela da nas dve to isprobamo.

Katarina i Ljubica danas imaju 18 originalnih autorskih kompozicija. Neke od njih imaju zanimljive vokalne deonice. Sve improvizacije, objašnjavaju autorke, nastaju tako što same osmisle harmonsku podlogu ili neki motiv i na to nadovezuju orijentalne ili džez melodije, balkanske ritmove. Nekada su to melodije za neke poznate kompozicije. Kažu da ih inspirišu i sevdalinke i tradicionalne pesme.

– Nekad radimo i obrade. To nije klasični cover, reprodukcija, već dajemo slobodu sebi da sve to ubacimo u žanr 21. veka, navodi Katarina. A Ljubica dodaje da svi ti uticaji nisu slučajni, jer je klasična muzika deo njihovog obrazovanja i ono od čega se ne mogu odvojiti.

– Džez je nešto što ljudi odmah vezuju za improvizaciju. Meni džez predstavlja slobodu, nešto što ne mora da zvuči isto svaki put, nego drugačije, a opet se znaju neka pravila. Balkanski ritmovi nas inspirišu oduvek. Ja imam makedonske korene, pa je to možda razlog, to je nešto što nosim u sebi, kaže Ljubica Damčević.

Duo je do sada ostvario mnoge umetničke saradnje. Izdvajaju saradnju sa piscem Zoranom Bognarom (njegovu poeziju utkale su u delove pojedinih nastupa), kao i sa Markom Stojanovićem, frontmenom Marakuje i St. Louis benda, koji je na njihovim koncertima često gostovao kao ritam sekcija, svirajući na tarabuci.

Katarina i Ljubica su do sada svirale u galeriji Kolarac, na džez festivalu u Švajcarskoj, na Beogradskoj Nedelji umetnosti, u galeriji Muzeja nauke i tehnike, u Mikser House-u i Narodnoj biblioteci. Stajling za koncerte osmišljavaju u saradnji sa domaćim modnim dizajnerima. Duo ističe i ohrabrujuće, pozitivne reakcije publike na njihovu muziku, i kažu da na njihovim nastupima vladaju oduševljenje i začuđenost. U priči o planovima devojke kažu da ih sve više zanima saradnja sa vizuelnim umetnicima. Do sada su uradile muziku za diplomsku pozorišnu predstavu Mali princ, kao i za kratki film Čistač reditelja Predraga Rafailovića, u kome je vokale otpevala Ana Perišić.

Gobac, Kapičić, Marčelo i Dilan Dog u novom spotu Vibrator u rikverc Gobac, Kapičić, Marčelo i Dilan Dog u novom spotu grupe Vibrator u rikverc Ryan Gosling 5 najboljih i najgorih muzičara među holivudskim zvezdama Žene ženama 10 pesama koje najbolje opisuju kako je to biti žena Svi bendovi Mikea Pattona Svi bendovi Mikea Pattona · · · ·