Dušanovački cvet
PULS GRADA · gastro

Među brojnim restoranima koji se poslednjih godina otvaraju ili obnavljaju u Beogradu, kao da je ponajmanje onih koji se deklarišu kao restorani nacionalne kuhinje, a još manje onih koji nađu pravu meru između tradicionalnog i modernog i u samoj kuhinji, kao i u atmosferi i ambijentu samog restorana. Primer za tako skladan spoj i više nego prijatan užitak u autentičnoj nacionalnoj kuhinji upravo je restoran Dušanovački cvet.

Smešten na prometnoj lokaciji u Ustaničkoj ulici, a opet taman toliko izmaknut da ima svoj parking i veoma lepu, ušuškanu i zelenu baštu, ovo je mesto sa zavidnom porodičnom ugostiteljskom tradicijom i to se oseti i vidi u mnogim detaljima, ali i na svakom tanjiru.

Orijentisan na ono najbolje iz nacionalne kuhinje, Dušanovački cvet ponudu otvara proverenom selekcijom predjela gde su i kajmak i sirevi, pihtije i duvan čvarci, tatar biftek i prebranac, na koju se nadovezuje niz toplih predjela te teleća i paradajz čorba. Ukoliko ste za nešto od kuvanih jela kolenica u kupusu, kuvana teletina ili jagnjetina u supi, gulaš ili musaka mogu biti veoma dobar izbor, za sladokusce tu su tripice na dalamatinski način i škembići u sosu, jagnjeća kapama i ribić u kajmaku.

Ono što svakako ne smete propustiti na ovom mestu je pečenje pod sačem, zaista je teško reći da li je mekanija i ukusnija bila jagnjetina ili teletina koju smo probali, tradicionalno servirane u originalnim posudama uz krompir svakako pozivaju na ponovni dolazak. Iz roštiljskog odeljka probali smo sjajne ćevape koji su bili i sočni i vrlo ukusni, a za sledeći put ostaju domaće kobasice, leskovački uštipci i gurmanska pljeskavica. Ozbiljna selekcija mesnih specijaliteta u rasponu od Karađorđeve do bifteka, ali i ponuda ribe, hleb koji sami prave i pažljivo sročena vinska karta, pokazuju da se ovde vodi računa o svakom detalju i svakom gostu.

Porcije su više nego izdašne, cene više nego korektne, a savetujemo da obavezno ostavite malo mesta za dezert i probate ovdašnje potpuno spektakularne gratinirane palačinke. Ljubazno, brzo i diskretno osoblje, prijatna muzika u svako doba dana i večeri i ambijent koji vešto spaja boemski duh i udobnost učiniće da se ovom mestu rado vraćate za sve povode i prilike…

Svratite u Dušanovački cvet!Otvori galeriju
DSCF3871 Srpska kuća piva: Pravo mesto za najbolji domaći gutljaj Hedonopolis_3 Hedonopolis: Festival hedonizma IMG_3179-1 Korto: Odličan gastronomski izbor za svako doba dana CLove cover Chips & Love: Originalna brza hrana na bazi krompira · ·