DRUGASTRANASVEGApic01
KULTURA · film/TV

Na nedavno završenom Festivalu autorskog filma u Beogradu prikazana su dva dokumentarna filma srpskih autorki koji kreću od slične postavke, stavljajući u fokus snažne ženske figure iz svojih porodica, Mila Turajlić i Biljana Tutorov progovaraju o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Dabogda živeo u zanimljivim vremenima, kaže stara kineska kletva. Ako se osvrnemo na decenije iza nas, pobrojimo sve ratove, sukobe, represiju, bombardovanja i sve ono ostalo „zanimljivo“ što nam se dogodilo, nije teško izvesti zaključak da smo svi mi već dugo, dugo prokleti. Doduše, ima u svemu tome i nešto pozitivno. Turbulentna egzistencija može poslužiti kao dragoceno nadahnuće za umetnike. Dokumentaristkinje Biljana Tutorov i Mila Turajlić odvažile su se da progovore o stanju u Srbiji, ne izbegavajući da u svojim filmovima kritikuju vlast, kako onu nekadašnju, tako i ovu aktuelnu. Kada dođu svinje i Druga strana svega hrabri su i potrebni filmovi, dela autorki koje se ne plaše da upere prst i javno izgovore svoju istinu. Sa njihovim političkim stavovima se možete saglasiti ili ne, ali teško da iko može da im ospori odvažnost i efektnu umetničku artikulaciju.

Srpski dokumentarni film je poslednjih godina u velikom usponu, a Druga strana svega je najreprezentativniji izdanak ovog lepog trenda. Nakon uspešnog dugometražnog debija Cinema Komunisto, Mila Turajlić je svojim novim filmom postigla još veći uspeh. Njena Druga strana svega premijerno je prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a nedugo nakon toga osvojila je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na 30. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), jednom od najznačajnijih i najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu. To je nezapamćen uspeh, ne samo za srpski film, nego i za čitavu regiju.

Domaća premijera u okviru FAF-a protekla je trijumfalno. Krcat Sava centar dokaz je da beogradsku publiku dokumentarni film veoma zanima i da su spremni da mu daju šansu. Te večeri ne verujem da je bilo ravnodušnih. Što se mene tiče, mogao sam da odahnem: Druga strana svega me nije razočarala. Mila Turajlić u ovom naglašeno emotivnom i ličnom dokumentarcu uspešno kombinuje mikro i makro plan, dokumentujući više od pola veka života u Srbiji kroz priču o svojoj majki Srbijanki Turajlić, poznatoj disidentkinji i političkoj aktivistkinji. Rađanje demokratije u našoj zemlji bilo je bolno, a film dovodi u pitanje da li smo tu demokratiju ikada zaista i dočekali, ili njene „porođajne muke“ još uvek traju. Narativno bogat, odlično snimljen (rediteljka je ujedno bila i direktorka fotografije) i izmontiran, film Druga strana svega usredsređuje se na jedno od ključnih pitanja ljudske egzistencije – pravo na slobodu i lični izbor.

Takođe, ovo je i film o jednom licu Srbije koje nije tako često u fokusu filmskih stvaralaca, film o inteligenciji i intelektuacima, pripadnicima „famozne“ građanske klase. Naravno, rediteljka je imala sreću što joj je majka Srbijanka Turajlić, zahvaljujući čemu je imala mogućnost da se na jedan potpun i studiozan način pozabavi njenim životom. Ova srećna okolnost jeste temelj, ali sve ostalo je telentat i takt da se razvrsta važno od nevažnog, da se prikaže slojevita, kompleksna slika života jedne žene, ali i jedne zemlje. Srbija i Srbijanka, neraskidivo isprepletene i zajedničke sudbine, uz sve uspone i padove, radosti i razočaranja. Izreka Nomen est omen u ovom filmu dobija svoje puno značenje.

Debitantski dugometražni dokumenatrni film Biljane Tutorov, Kada dođu svinje, imao je svoju svetsku premijeru na Sarajevo film festivalu i tom prilikom je osvojio nagradu Evropske dokumentarne mreže. Glavna junakinja ovog dokumentarnog ostvarenja je Dragoslava Aleksić, tetka Biljane Tutorov, žena koja je „živela u pet država, a da se pri tome nikada nije selila iz svoga stana“. Dragoslava Aleksić nije javna ličnost poput Slobodanke Turajlić, ali jeste misleće biće, žena koja na vispren način promišlja svet oko sebe.

Ona svoje prenzionerske dane provodi ispred televizora i komentariše situaciju u zemlji, ali ne želi da bude samo pasivan posmatrač. Gospođa Dragoslava sa punom uverenošću brani svoje pravo da bude pripadnica manjine, da reaguje, da učestvuje u izbornom procesu. Ona otvoreno progovara o onome što je smeta na političkoj sceni, bez dlake na jeziku i autocenzure. U njenim stavovima i razmišljanjima ima zdravog razuma i prkosa, ali i dosta humora. Bez obzira na teškoće, ona se trudi da vodi što ispunjeniji život, da voli, da se druži, vapitava unuke, putuje, vozi bicikl…

U pitanju je žena koja uživa u životu i koja ne dozvoljava da je okolnosti slome. Pesma Kada dođu svinje postaje ne samo inspiracija za naslov filma Biljane Tutorov, već i lajt-motiv čitavog filma. Ova pesma, koju je pre više od četiri decenije napisao pisac i disident Bora Ćosić i ekspresivno otpevala džez diva Nada Knežević, govori o konfuznim vremenima uoči Drugog svetskog rata. Ta konfuzija, taj nemir i dan-danas nisu u potpunosti izbledeli. Točak istorije se okreće, situacije se ponavljaju. Da li je moguće prekinuti tu cikličnost? Verovatno ne, ali to nas ne sprečava da pokušamo, kao što to radi Dragoslava Aleksić dok iseca novinske članke za arhiv koji namerava da preda unucima.

Dragoslava Aleksić i Srbijanka Turajlić su, svaka na svoj način, borci koji ne odustaju. Da, one se bore za svoju ličnu slobodu i slobodu svojih najmilijih, ali se time bore i za prava svih nas. Teška je to bitka, neizvesna, ali nije bez rezultata – a među njima su i ova dva filma koja će ostati kao svedočanstva njihovog nepokorenog duha. Poruka je jasna: da biste promenili svet, prvo morate da promenite sebe. Odbaciti strah, progovoriti, ne dozvoliti mračnim vremenima da te slome. Prkostiti. Stalno prkositi. Nije to lako, ali jeste ono što čoveka čini čovekom. Ova dva filma govore upravo o tome.

mary-magdalene-rooney-maracover Pogledajte trejler za film „Marija Magdalena“ 1234 „Legenda o Kolovratu“ postaje najgledaniji film u istoriji ruske kinematografije 78 Hit serije za koje niko nije mislio da će postati uspešne Poslednji posao Film „Poslednji posao“ od četvrtka u bioskopima · · · ·