Džandi Nelson i Džesi Endruz
KULTURA · knjige

Knjige su ponovo u modi među tinejdžerima. Beogradski Urban Reads se specijalizovao za romane namenjene srednjoškolskoj populaciji. Dva nova naslova, „Daću ti sunce“ i „Umiruća, Erl i ja“, odlično se uklapaju u izdavačku politiku ove mlade i perspektivne izdavačke kuće.

Zašto je važno da mladi čitaju? Odgovor na to pitanje nije komplikovan – čitanje oplemenjuje, čitanje je cool. Ono produbljuje percepciju i produbljuje pogled na svet oko nas. Naravno, tu su klasici u okviru školske lektire, ali, pored njih, mladima treba ponuditi i savremene pisce koji se bave našim vremenom. Čitanje nije nešto što treba nametati na silu, čitanje je nasušna potreba koja se razvija od detinjstva. Urban Reads nudi domaćoj publici aktuelne svetske naslove namenjene mladima. Tu su, pre svega, popularni distopijski serijali Veronike Rot (Divergentni, Pobunjeni, Odani), Džejmsa Dašnera (Lavirint, Zgarište, Lek smrti) i Mari Lu (Legenda, Uzdanica, Šampion), romani krcati avanturom i fantastikom, ali i realistična štiva. Veliki uspeh Džona Grina (U potrazi za Aljaskom, Krive su zvezde, Gradovi na papiru) prokrčio je put i drugim autorima koji se bave problemima mladih.

Debitantski roman Džesija Endruza Umiruća, Erl i ja (Me and Earl and the Dying Girl) na prvi pogled dosta podseća na Grinov bestseler Krive su zvezde – glavni junak je srednjoškolac Greg koji, zajedno sa svojim jedinim prijateljem Erlom, počinje da se druži sa Rejčel, devojkom koja boluje od leukemije. Ipak, sličnost sa romanom Krive su zvezde je površinska i slučajna (oba romana su izašla početkom 2012. godine – Grinov u januaru, Endruzov u martu). Umiruća, Erl i ja nije klasičan weeper, već, imajući u vidu temu, iznenađujuće duhovito i poletno štivo. Roman je naglašeno vrcav, mada, kada je potrebno, i ozbiljan. U njemu nema popovanja – Greg, Erl i Rejčel se ponašaju kao pravi tinejdžeri, a ne mali filozofi. To je, svakako, osvežavajući pristup (pročitajte odlomak)
Po romanu Umiruća, Erl i ja je snimljen i istoimeni film u režiji talentovanog Alfonsa Gomes-Rehona (Američka horor priča, Grad koji se užasavao zalaska sunca). Ovaj film je početkom godine na 32. Sandens festivalu osvojio duplu krunu – glavnu nagradu žirija za najbolji američki igrani film i nagradu publike.

Daću ti sunce (I’ll Give You The Sun, 2014) Džendi Nelson se bavi ozbiljnom i važnom temom – glavni junak romana je srednjoškolac koji postepeno otkriva sklonost ka istom polu. Pipav je to teren, naravno, ali spisateljica uspeva da se izbori sa samonametnutom temom na inteligentan i pronicljiv način. Roman je ispričan iz dve perspektive (jedan pripovedač je pomenutu Noa, a drugi narativni krak pripada njegovoj sestri bliznakinji Džud) i dva vremenska toka (priča obuhvata vremenski period između trinaeste i šesnaeste godine glavnih junaka). Daću ti sunce je roman o odrastanju i različitosti, o prihvatanju i gubitku. Džendi Nelson sa puno simpatija dočarava blizance i pokušava da probleme sa kojim ih suočava učini što realističnijim; ona Nou ne svodi na stereotipnog gej dečka, već se svojski trudi da mu podari dubinu i njegovo literarno postojanje učini što reljefnijim. Pročitajte odlomak.

Čarls Bukovski 7 stvari koje niste znali o Čarlsu Bukovskom d566f31b923925d4147d7acd652f8d3f City letnja preporuka #18: „Istorija siromaštva” Bronislava Geremeka Književne večeri na Kosančićevom vencu Večeri na Kosančiću – afirmacija domaće književnosti orhan pamuk City letnja preporuka #02: Orhan Pamuk „Čudan osećaj u meni“ ·