78
KULTURA · film/TV

Dve nove serije, obe tematski na razmeđi inteligentne komedije i ozbiljnije drame, obe varijante istoimenih ranijih radova istih autora, obe sa snažnim i intrigantnim centralnim likovima, i obe pod krovom ovog dvojnog prikaza.

SMILF

O čemu je: Neudata mlada mama (od dvadeset i kusur leta)  bori se da pronađe srećnu ravnotežu i prijatan sklad između posla i života (i, naravno, gotovo nikad ne uspeva da dobaci do tog vraški teškog cilja). U pitanju je prekrajanje u igrani sadržaj i razrada viđenog u istoimenom uspešnom kratkom animiranom filmu iz 2015. godine.

Zašto: Iz sijaset razloga, ali ponajpre zbog veličanstvene Frankie Shaw, kreatorke, izvršne producentkinje i scenaristkinje, koja, na sve to, u ovom serijskom SMILF-u (akronim SMILF ukazuje na sllično na šta i MILF uz dodatak S za single na početku tog niza) i glumi glavnu ulogu. Naime, SMILF, taj vrhunski spoj komedije i dinamične drame koja se bavi životnijim i pragmatičnijim mukama svakodnevnog života, glasno podseća na neprolazni značaj zanimljivih i osobenih likova za svaku iole relevantnu naraciju.

Bridgette Bird, glavna junakinja filma SMILF, već na uzorku od samo pet epizoda (koliko je prikazano do sad) ističe ubedljivu nominaciju za jedan od najuspešnijih novih likova u ponudi TV igranih sadržaja u poslednjih par godina.

Na sve to, SMILF u toj svojoj oblandi pitke, zabavne i vrhunski duhovite povesti o nesnađenosti koju vredi pratiti i pomnije izučavati, govori dosta toga važnog o užasima nezrelosti, nužnog rastanka od snova i zaranjanja u smrdljivi glib stvarnosti. Kroz priče o teškoćama egzistencije u množini ne napušta se polazni okvir izrazito zabavne i komuinikativne komedije naravi. Podvig kao takav. A tu je i kraljica, Connie Britton!
Ali: Ništa. Nothing. Rien. Nada…

She’s Gotta Have it

O čemu je: Priča o jednoj ženi i njena tri ljubavnika. Da podsetimo, Spike Lee  je ovde (na račun Netflix-a) u desetodelnu seriju preinačio svoj prvi filmski bioskopski hit, sada već tri decenije star (iz 1986. godine), koji se zvao upravo tako – She’s Gotta Have it (nevaljaci iz SFRJ VHS ere su ovaj film valjali pod nazivom Ona mora da ga primi).

Zašto: Isprva stoga što se ovde vidi (nekadašnja) klasa Spika Leeja, a nije tajna da je Lee već dugo na kreativnoj nizbrdici, koja je, da stvar bude gora, stupila u neraskidiv zagrlja sa hiperprodukcijom, te se ovo resetovanje učinilo kao mudar potez. U krajnjem vidu, serijska varijanta She’s Gotta Have it jeste pažnje vredan rad i mimo Leejevog autorsko-producentskog štambilja, a Nora Darling, heroina ove priče, i dalje jeste živopisan i efektan lik. Tome treba dodati i čijnjenicu da je nova Nora Darling još veći filomofil, te očekujte bujice filmskih i pop-kulturnih refrenci (ali i Leejevih autoreferenci da se nađu, za svaki slučaj), tu su i povremeno odlično napisani dijalozi, odličan izbor muzike (na primer, završnicu druge epizode prati klasik Jill Scott, numera Golden), scenografija i kostimi, bruklinski toponimi i krajolici i trajanje od ekonomičnih trideset minuta po epizodi.

Ipak, kao i u slučaju daleko superiornije SMILF, udarni mamac u She’s Goota Have it je glavna glumica DeWanda Wise, koja odlično tumači otresitu, srčanu, sladostrasnu, požudnu, na monogamiju izrazito alergičnu  i sobom opsednutu Noru Darling u ovoj inkarnaciji tokog izvrsnog lika.

Ali: Naši smo… Spike Lee  ovde ne nudi baš ništa novo. Ovo jeste odlično remiksovano, ali tragovi prepakivanja starog odveć su vidljivi. Ipak, da vredi gledalačkog vremena za Leejeve odane poklonike i one inficirane afroameričkom (sup)kulturom – vredi.

_9ff96a40-dbc4-11e7-8585-db66518b106fcover Novi trejler za „Jurrasic World: Fallen Kingdom“ izgleda neverovatno DRUGASTRANASVEGApic01 Dva intimna preseka srpske istorije: „Druga strana svega“ i „Kada dođu svinje“ mary-magdalene-rooney-maracover Pogledajte trejler za film „Marija Magdalena“ 1234 „Legenda o Kolovratu“ postaje najgledaniji film u istoriji ruske kinematografije · · ·