Dylan Dog II 2014.
KULTURA · strip

Vreme je za osvrt na epizode Dylana Doga koje su izašle u periodu jun-septembar 2014, kao i predstavljanje prvog broja Obojenog programa, najnovije biblioteke Veselog četvrtka. Period iza nas je bio veoma dobar kada je ovaj serijal pitanju. Dylan Dog je, poput naših košarkaša, u sjajnoj formi. Nije zlatan, ali sija intenzivnim srebrnim sjajem.

Dylan Dog 83: Zarobljene duše

Broj objavljen: 12. jun 2014.
Scenario: Paola Barbato
Crtež: Angelo Stano
Ocena: 5/5

Paola Barbato je, posle Tizijana Sclavija, možda i najpoznatiji scenarista Dylana Doga. Epizoda Zarobljene duše, njena saradnja sa Angelom Stanom, pokazala se kao pun pogodak. Scenario se vrti oko duha devojčurka koji ne može da nađe mir i Dylanovih upornih pokušaja da pomogne. Barbato se usredsređuje na priču o jednom prerano prekinutom životu i horor elementi je ovoga puta ne zanimaju previše. Ovu kamernu, majstorski osmišljenu epizodu, nacrtao je izvrsni Angelo Stano, čovek koji je potpisao i prvu epizodu Dylana Doga (Doktor Ksabaras/Zora živih mrtvaca) i koji već godinama crta naslovne ilustracije. Njegov stil je tokom godina sazreo, a posebna tehnika koju koristi u Zarobljenim dušama omogućuje mu da pokaže sav raskoš svog talenta. Ne propustite!

Dylan Dog 84: Poslednji besmrtnici

Broj objavljen: 10. jul 2014.
Scenario: Giovanni Di Gregorio
Crtež: Nicola Mari
Ocena: 5-/5

Odmah nakon Zarobljenih duša, sledi još jedna atipična epizoda i još jedan pogodak u sred srede. Poklonici Dylana Doga koji vole krvoproliće i koji ovaj serijal čitaju isključivo u potrazi za jeftinim uzbuđenjima, biće razočarani ovom svedenom, lirski intoniranom pričom o grupici starih ljudi koji možda jesu, a možda i nisu besmrtni. Oni drugi, suptilnijeg ukusa, biće oduševljeni. Marijev crtež je ekspresivan i odgovara scenariju za koji je bio zadužen sve prisutniji Giovanni Di Gregorio. Poslednji besmrtnici ne uspevaju da dosegnu ubedljivost prethodne epizode, ali su, bez obzira, vraški dobri.

Dylan Dog 85: Padaju žabe

Broj objavljen: 7. avgust 2014.
Scenario: Andrea Cavaletto
Crtež: Luigi Piccatto
Ocena: 3/5

Eh, Piccatto, Piccatto… Luigi Piccatto je u Dylan Dog serijalu debitovao još 1987. godine i dugo je smatran jednim od najboljih crtača. Setite se samo klasičnih epizoda kao što su Golkonda, Ružičasti zečevi ubijaju, Između života i smrti, Njujork, Njujork… Nažalost, kvalitet Piccattovog rada je znatno opao poslednjih godina i to je u ovoj epizodi bolno očigledno. Cavaletto je napisao pristojnu, duhovitu priču, ali smeta to što nije uparen sa nadahnutijim crtačem.

Dylan Dog 86: Muž i žena

Broj objavljen: 4. septembar 2014.
Scenario: Giancarlo Marzano
Crtež: Franco Saudeli
Ocena: 4-/5

Epizoda Muž i žena je od početka intonirana komično, pa ne čudi što je Dylanov klijent, Brett Balsey, stilizovan po ugledu na američkog komičara Bena Stillera. Marzano se specijalizovao za epizode nabijene humorom (Lijam lažov, Kradljivac umova, Čuvar), pa se nalazi na poznatoj teritoriji. Saudelijev crtež je pomalo rutinerski, ali talenat je tu i krajnji rezultat je veoma ubedljiv – posebno kada na red za crtanje dođe zanosna Brettova supruga Ilyana. U pitanju je solidna epizoda, koja, doduše, verovatno neće biti svima po volji, ali koja nudi dovoljno uzbuđenja da opravda svoje postojanje.

Obojeni program # 1: Dylan Dog

Broj objavljen: 21. avgust 2014.
Scenario: Alessandro Bilotta, Antonio Serra, Chiara Caccivio, Giovanni Gualdoni
Crtež: Paolo Martinello, Alessandro Bignamini, Raul & Gianluca Cestaro, Luca Raimondo
Ocena: 5/5

A sada, kako bi Pajtonovci rekli, nešto sasvim drugačije… Dobro, ne baš sasvim drugačije, i dalje je to Dylan, ali u novim izdanju, ili preciznije – novim izdanjima. Čast da otvori kolornu ediciju Veselog četvrtka pripala je upravo našem omiljenom istraživaču noćnih mora. U Italiji je ovaj strip objavljen prošle godine, tako da je u pitanju sasvim friško izdanje u kome su predstavljeni scenaristi i crtači koji predstavljaju budućnost serijala. Obojeni program na 134 stranice donosi četiri zasebne priče u kojima je Dylan izmešten iz svog uobičajenog okruženja. U Zbogom, Gručo vidno ostareli i umorni Dylan je „bačen“ u distopiju nastanjenu zombijima; u Pegavoj traci naš junak postaje svojevrsna preteča Sherlocka Holmesa, dok Mračni dani donose varijaciju na Dylanovo detinjstvo – ovoga puta smešteno u daleku prošlost. Poslednja priča, Dvostruki identitet, najbliža je onome na šta smo navikli – ali i u njoj, videćete, postoji zanimljiva začkoljica. Obojeni program je dobrodošlo osveženje i lep nagoveštaj pravca u kome će se serijal u budućnosti kretati.

Manuele Fior Večeras se otvara Međunarodni salon stripa Stripovi kolaž Novi stripovi iz Darkwooda – „Ejmi Vajnhaus“, „Parker 1: Lovac“, „Lokot i ključ 2: Glavolomke“ Hladna kao led Hladna kao led: Maestralna Nina Bunjevac Noje Dve grafičke novele zasnovane na mitu o Nojevoj barci · ·