paterson-1479921724
KULTURA · film/TV

Film „Paterson“, najnoviji film čuvenog američkog reditelja, najznačajnijeg predstavnika nezavisnog američkog filma, Džima Džarmuša, biće prikazan u okviru ovogodišnjeg FEST-a. Džarmuš, sa kojim je beogradska publika imala mnogo prilika da se susretne, najpoznatiji je po ostvarenjima „Noć na zemlji“, „Pod rukom zakona“ i „Slomljeno cveće“. „Paterson“ je prvi igrani film Džima Džarmuša još od 2013. godine i filma „Samo ljubavnici opstaju“, koji je takođe prikazivan na FEST-u 2014.

Paterson prati priču o istoimenom glavnom junaku, sanjaru, pesniku i vozaču autobusa u istoimenom gradu (Paterson) u Americi. Dok Paterson uživa u svakodnevnoj rutini vožnje autobusa i pisanja poezije u svoju svesku, svet njegove supruge Laure se iz korena menja. Pomalo neobična romansa između glavnih junaka i situacije, i humor karakterističan za svet Džima Džarmuša, obećavaju još jedno uživanje za njegove ljubitelje, ali i šansu da se gledaoci, koji nisu bili u prilici da gledaju Džarmušova ranija ostvarenja, upoznaju sa njegovom filmskom poetikom.

Adam Drajver, jedan od najtraženijih holivudskih glumaca mlađe generacije, tumači naslovnu ulogu u filmu. Za Džarmuša je karakteristično što često sarađuje sa poznatim glumcima, daje im uloge nekarakteristične za njih i izvlači njihov maksimum, prikazujući nam fantastičnu glumačku transformaciju poput one Bila Mareja u filmu Slomljeno cveće. Pored njega, tu je i mlada i perspektivna iranska glumica Golshifteh Farahani koja sve češće dobija priliku u holivudskim filmovima A produkcije. Pored njih, u glumačkoj podeli je i veliki broj epizodista karakterističnih za filmove Džima Džarmuša.

PROJEKCIJE:

02. mart, Vreme: 19:00 ,Cena: 400 RSD. Sava centar

03. mart, Vreme: 11:00, Cena: 300 RSD, Sava centar

05. mart, Vreme: 17:30, Cena: 350 RSD, Dom omladine

06. mart, Vreme: 17:00, Cena: 250 RSD, Centar za kulturu Vlada D

Arnold Švarceneger "Aftermath" „Aftermath“: Da li je to Schwarzenegger smekšao (pod stare dane)? Pickbox_konkurs Gledaj seriju, napiši recenziju i zaradi BORG_STILLS_2016-8 „Borg i McEnroe“ stižu u bioskope Bioskopski februar Februarska filmska ponuda: seks, duhovi i lego kockice · · · ·