jeff-koons-rabbit-234a
KULTURA · art

Džefu Kunsu je još jednom pošlo za rukom da bude čovek čije je delo prodato po najvišoj ceni od svih živih umetnika. Njegova skulptura „Zec“ iz 1986. je nedavno pronašla kupca koji je bio spreman da za nju plati čak 91,1 milion dolara. Još uvek se ne zna ko je novi vlasnik, ali se očigledno radi o osobi koja ne žali pare za umetnička dela za koja veruje da su vredna.

Zec je inspirisan sličnim figurama od balona iste životinje. Skulptura je napravljena od nerđajućeg čelika i visoka je oko 1 metar. Aleksandar Roter, jedan od čelnika aukcijske kuće Christie’s, opisao je Kunsovog Zeca kao „najznačajniju skulpturu druge polovine 20. veka“. On je takođe dodao da „skulptura Zec stoji nasuprot Mikelanđelovom Davidu i njegovoj predstavi savršenog čoveka“.

Ovo inače nije prvi put da je Kuns oborio rekord u ceni dela jednog živog umetnika. Prvi put je to uspeo da uradi 2013. kada je njegov Pas od balona (narandžasti) prodat za 58,4 miliona dolara. Taj rekord je bio aktuelan narednih pet godina, dok ga u novembru prošle godine nije oborilo delo Portret umetnika (bazen sa dve figure) britanskog slikara Dejvida Hoknija.

page-cover Umetnica koristi leđa svoje devojke kao platno za svoje 3D ilustracije Naslovna fotografija - autoportreti Fride Kalo i Vinsenta van Goga (foto unifatea.com.br, wikimedia.org) Moć autoportreta: Kako je 10 poznatih umetnika predstavilo sebe? Instalacija KORACI 02 Poznata instalacija „Koraci”, italijanskog umetnika Alfreda Pirija, u Jugoslovenskoj kinoteci Samostalna izložba Distruktura Izložba umetničkog para diSTRUKTURA u Salonu Muzeja savremene umetnosti · · ·