CheeverFrankfurt07
KULTURA · knjige

Hemingvej je u pola noći probudio svoju ženu da bi joj naglas pročitao Čiverovu priču „Muž“, Nabokov je smatrao priču „Zbogom, brate“ najboljom američkom pričom, a danas Džona Čivera smatraju američkim Čehovom XX veka.

Slikajući prosečne američke porodice ušuškane u otmena predgrađa američkih gradova, ponajpre u Čiverov fiktivni Šejdi Hil, ovaj pisac je pokazao sjaj i bedu Amerike u zlatno doba srednje klase sredinom prošlog veka, njihove malograđanske navike, potrošački mentalitet i isprazne snove i težnje kroz neskriveni cinizam, ali i toplinu i razumevanje za ljudske slabosti svojih junaka. Između 1935. i 1981. objavio je u Njujorkeru 121 priču i za svoj pripovedački opus dobio dve najprestižnije američke nagrade – Pulicerovu i National Book Award.

Džon Vilijam Čiver (1912–1982) američki je pripovedač i romansijer, jedan od klasika kratke priče XX veka. Regrutovan je 1942. i sledeće godine objavio prvu zbirku priča Kako neki ljudi žive, koje se kasnije odrekao. Proslavio se zbirkama Grozni radio, Provalnik sa Šejdi Hila, Neki ljudi, mesta i stvari koji se neće naći u mom sledećem romanu, Brigadir i golferova bela udovica, Svet jabuka i Priče Džona Čivera (Pulicerova nagrada 1978), kao i romanima Hronika Vapšotovih, Skandal sa Vapšotovima, Bulet Park, Sokolar i Ovo stvarno liči na raj.

Odabrane priče možete kupiti od danas u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

pozivnicaoto Promocija nove knjige Ota Oltvanjija e_bas_vam_hvala-marko_vidojkovic_v Novi roman Marka Vidojkovića stiže u Makedoniju Svejeuredu Sve je u redu: Najbolja knjiga za mlade u 2017. godini Trojniknjiskiprikazpic01 Šta da čitate u januaru · · · ·