Misty Copeland i Edgar Dego
KULTURA · art

Prva Afromaerikanka koja je odabrana za primabalerinu u okviru „American Ballet Theatrea“ poslužila je za jedan neobičan umetnički projekat. Lepa Misty Copeland je uz pomoć njujorškog „Dance Projecta“ učinila stvarnim pokrete i poze balerina sa čuvenih platana Edgara Dega.

Francuski slikar i vajar smatra se jednim od predstavnika impresionističkog pokreta u likovnoj umetnosti i njegovi radovi na temu balerina poznati su i onima koji se ne mogu smatrati velikim stručnjacima kada je reč o slikarstvu.

Ova serija fotografija u kojoj je učestvovala mlada balerina Copeland naći će se na svečanosti povodom otvaranja izložbe posvećene Edgaru Degi, pod nazivom Edgar Degas: A Strange New Beauty, u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Prva afroamerička balerina inspirisana Edgarom DegoomOtvori galeriju

Deborah Ory koja je jedna od ključnih ljudi u okviru njujorškog Dance Projecta rekla je kako je bilo zabavno fotografisati tako dobro pripremljenu osobu, kakva je bila Misty. Budući da je plan bio da se krajnje dosledno zabeleži svaki delić sa platana velikog slikara, Ory je u takvom kopiranju originala videla veliki izazov, ali i zadovoljstvo. Ispostavilo se da kopiranje ovog impresioniste, čak i na fotografijama, dakle u drugačijoj tehnici, nije bilo nimalo lako.

Pablo Pikaso autoportreti Pikaso: Autoportreti čuvenog umetnika od 15. do 90. godine Robert Jahns - nadrealizam i umetnost Robert Jahns: Nadrealne slike iz najluđih snova Kineski umetnik i aktivista u Berlinu Ai Weiwei: Kineski umetnik i aktivista pokazao šta misli o izbegličkoj krizi Iako izgleda kao novotarija čestitke za Dan zaljubljenih postoje još od 19. veka Sveti Valentin: Iz digitalizovane kolekcije Narodne biblioteke u Njujorku · · · · · ·