thai money bags
PULS GRADA · gastro

Zanosna i zavodljiva, aromatična i koloritna kuhinja „zemlje hiljadu osmeha“ donosi jedinstven balans egzotičnih ukusa. Istovremeno, ona je lagana, sa malim procentom masti a visoke nutritivne vrednosti, pripema se sa pregršt začina, malo ulja i mnogo poznatog i nepoznatog voća i povrća

U pripemi jela thai kuhinje teži se uspostavljanju harmonije između yin i yang namirnica, gde yang namirnice (čili, đumbir, galangal, limun-trava) iniciraju osećaj topline i ubrzavaju puls, dok blage yin hlade organizam. U woku se prvo priprema povrće, potom dodaje meso, a na kraju se ubacuje testo. Kratkom pripremom postiže se da namirnice ostanu sveže i hrskave, nikako raskuvane, čuvajući sokove i hranljive sastojke.

Prženje može biti brzo (quick fry), uz konstatno mešanje (stir fry) ili u dubokom ulju (deep fry). Takođe, često se kuva na pari, a jela sa grila imaju poseban ukus, gde fokus nije na mesu, kao u našim krajevima, već na voću i povrću, morskim plodovima, ribi i škampima. Uz sva jela služe se yamovi – salate s maštovitim sosovima.

Specijaliteti

Uvod u ovu egzotičnu kuhinju pripada raznim predjelima poput prolećnih rolnica, prepečenog hleba sa ribom i belim lukom, loptica od ribe, razne korpice od testa i mesa… Slede supe, sa račićima, škampima, piletinom u kokosovom mleku, krem-supe s jajima… Salate se jedu tokom celog obroka, česte su s papajom i grejpfrutom, a mogu biti i veoma ljute. Potom deo sa mesom (svinjetina, piletina), ribom, morskim plodovima, uz pirinač ili nudle, a za kraj deserti s puno voća u formi voćnih salata, kremova, u karamelu, sladoled od kokosa ili zelenog čaja. Ovo su neki od specijaliteta:

Tom Yam je supa intenzivne kiselo-ljute arome karakteristična po upotrebi svežih začina (galangal, limunova trava), a Tom ka Gai je pileća, blago začinjena supa s kokosovim mlekom, pečurkama, galangalom, limetom i limunovom travom.

Pad Thai je nacionalno jelo – pirinčani rezanci u voku s povrćem sečenim na žilijen, začinskim biljem, ribljim sosom, a mogu biti s piletinom, tofuom, škampima… Služi se s kriškom limete, a na Tajlandu uz njega obavezno dobijate i cvet banane.

„Money bags“ su vrećice od testa u koje su „upakovane“ šitaki pečurke s mlevenim mesom, a služe se uz slatko-ljuti sos i karakterističan satai-umak.

Gaeng Phet je crveni kari sa sušenim crvenim čili papričicama, Gaeng khiew-waan je slatki zeleni kari sa svežim zelenim papričicama, bambusom i travkama, a Kang Kiew Wan Kai je zeleni pileći kari. Massaman kari je žuti kari koji se najčešće pravi s govedinom, a file lista je takođe primamjiva opcija u mirišljavom žutom kariju.

Satay ražnjići su grilovani komadići mesa (piletina ili svinjetina), koji se serviraju s prepoznatljivim sosom od kikirikija koji izvorno potiče iz Indonezije.

Tapioka puding s kokosovim mlekom i pireom od breskve i manga, jedna je od osvežavajućih poslastica.

tart Tart – novi hit u beogradskoj gastronomskoj ponudi Thai Time Thai Time & Fusion House: Jako dobra fuzija Podrum novi Podrum novi: Nova vinska i gastro priča na Novom Beogradu 10724225_809650869089859_1603382226_ntertertert Doručak na Instagramu: Voda ide na usta od ranog jutra