Bronson
U VAZDUHU · urban flash

Velika većina Amerikanaca poreklom je sa nekog drugog mesta, samo su zavičaji njihovih predaka manje ili više egzotični. Pišemo o ovim drugima, uz kriterijum da su po nečemu čuveni u svetu.

Andy Warhol

Mislili ste da je Andy Warhol bio Poljak? Hladno. Čeh? Toplije. Slovak? Vruće. Ali nepotpuno. Precizan odgovor je da je čuveni umetnik potekao od karpatskih Rusina iz podgrupe Lemka. Njegovi roditelji Andrej Varhola Stariji i Júlia Zavacká-Varhola emigrirali su u SAD iz grada Miková u severoistočnoj Slovačkoj. Otac mu je tamo radio u rudniku, dok je majka, od koje je i nasledio smisao za umetnost, crtala, vezla i pevala tradicionalne rusinske pesme.

Charles Bronson

Bronson je rođen kao Charles Dennis Buchinsky kao 11-o od 15-oro dece Waltera Bunchinskog iz grada Druskininkai u Litvaniji i litvanske Amerikanke Mary Valinsky. „Lithuanian American“ inače uopšte nije retka sintagma u SAD, a najpoznatije ličnosti sa tipičnim litvanskim prezimenima su Anthony Kiedis i Robert Zemeckis.

Kirk Douglas

Ovaj velikan Holivuda rođen je kao Issur Danielovitch 1916. godine u Amsterdamu, država Njujork, od majke Bryne Sanglel i oca Herschela Danielovitcha. Njegovi roditelji bili su jevrejski imigranti iz grada Chavusy u današnjoj Belorusiji, a jezik koji se govorio u njihovoj kući bio je jidiš. Mladi Issur je najpre amerikanizovao svoje pravo ime u Izzy Demsky, a Kirk Douglas je postao u vreme kada se prijavljivao za američku mornaricu u Drugom svetskom ratu.

Renée Zellweger

Fudbalski manijaci verovatno su čuli za bivšeg švajcarskog fudbalera Marca Zellwegera, te su tako mogli da zaključe da slavna glumica ima švajcarske krvi. To je tačno, pošto njen otac Emil Erich Zellweger potiče iz tamošnjeg gradića zanimljivog imena – Au. Poreklo majke Kjellfrid Irene Andreassen još je interesantnije – ona je rođena u Norveškoj, a u sebi nosi krv svih glavnih naroda krajnjeg severa Evrope, uključujući i Samije, tj. Laponce.

Andre Agassi

Verovatno ste već u prenosu nekog teniskog meča čuli da je Emmanuel Aghassian, otac čuvenog tenisera, nastupao kao bokser na Olimpijskim igrama pod zastavom Irana. Takođe je više nego očigledno da njihovo originalno prezime potiče iz Jermenije, ali verovatno niste znali da ova čuvena sportska porodica ima i asirske krvi.

Viggo Mortensen

Mortensen, čiji je otac Viggo Stariji po nacionalnosti Danac, rođen je u Njujorku. Međutim, živopisno detinjstvo preselilo ga je najpre u Venecuelu, zatim u Dansku, a onda i u Argentinu, gde su se Mortensenovi skrasili i gde je mali Viggo pohađao osnovnu školu dok ga je otac izdržavao od svojih rančeva sa živinom. Slavni glumac je kasnije akademski usavršio svoje znanje španskog i potom ga iskoristio u više filmova, kao što je istorijski spektakl Alatriste.

Akon

Akon je poreklom iz Senegala, a puno ime ovog slavnog R&B i hip hop muzičara je Aliaune Damala Bouga Time Bongo Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam. Toliko.

Bizarna ambalaža Bizarna ambalaža koja šokira Manekeni koji po pisti prošetaju nešto veliko na glavi Kad posao manekena nije glamurozan Seks ili vođenje ljubavi Muškarci i žene: Lica i naličja polova Automatski nacrt Nezgoda na prvom sastanku · · ·