coverekoigračke
PULS GRADA · deca

Sa pojavom novih tehnologija igračke poput plišanog mede i drvenog konjića skoro da su pale u zaborav. Nekada najobičnije stvari iz okoline, glupe sitnice, odbačeni i nađeni predmeti mališanima budu zabavniji od skupih igračaka. Decu treba na vreme i bez opterećenja učiti vrednostima kao što su blagost i empatija prema životinjama, razvijati im svest vezanu za okolinu, značaj prirode i njeno očuvanje. To možete postići i pametnim odabirom igračaka, koje će polako uticati na svest deteta i edukovati ga na zabavan i kreativan način.

Tužno je i nažalost istinito da mnoge igračke sadrže supstance koje su štetne po decu. Zbog toga vredi izbegavati plastične materijale, i više se okrenuti drvetu i igračkama od tekstila. Odabir, naravno, treba prilagoditi i u odnosu na godište deteta.

Drvene igračke

Retko šta može zameniti čuvene Lego kocke, ali one od drveta nalik njima, koje deca mogu da slažu i spajaju, te tako uče o slovima, brojevima i bojama, pomoćiće da razumeju različite oblike i kako se oni uklapaju. U tu kategoriju spadaju i puzle, koje su bolje od onih kartonskih, jer su masivnije pa se neće desiti da se delići tako lako zagube, ili postanu neželjena užina vaše dece. Drvena tabla koja će poslužiti kao sto ili podmetač na kome će deca crtati i pisati, puno će pomoći da vaš nameštaj ne bude ižvrljan. Setite se i mini školske table na kojoj možete učiti vašu decu i crtati šarenim kredama. Umesto da kupujete plastične i kičaste kućice za lutke i barbike, vrlo lako uz pomoć drvenih letvi i tabli možete sklopiti svoju. Onda je oslikajte i uredite zajedno sa decom. Ukoliko vaši miljenici više vole muziku od crtanja, nabavite stari dobri retro ksilofon. A kad dođe vreme da se izađe napolje, tu je drveni trotinet.

Igračke od tekstilnih materijala

Komadi tekstila od organskog i sto posto prirodnog meterijala dobri su za pravljenje kostima za decu, a i zajedno sa njima. Biva pogodno za maskenbal i priredbe, ali isto tako je i zabavno videti transformaciju dečaka i devojčica u super heroje i princeze. Ako niste vični šivenju i krojenju, postoje već gotovi kostimi u kojima će se mališani sigurno zabavljati, a vi obavezno dobro pročitajte etiketu pre nego što ih kupite. Niko ne može odoleti šarmantnim igračkama životinja. Za nostalgiju tu su one poput rukavice (ginjoli), koja kada pomerate šaku čini da deluje kao da životinja priča, a to decu uvek beskrajno zabavlja. Plišane igračke idealne su kako za bebe tako i za stariju decu. One postanu verni pratioci, a dovoljno je da se i sami setite kako ste bili vezani za mekanog zeku ili liju. Osim životinja postoje igračke u obliku voća i povrća, koje će takođe biti zabavne i edukativne. Mališani će moći i da spavaju sa njima, pa tako dobijaju i formu jastuka, zbog čega još više treba voditi računa da materijali nisu sintetički, već pamučni ili vuneni.

Tamara Aleksic Strumpfeta i Boki Peric Kefalo McDonald’s – Štrumpfovi igračkice uz Happy Meal Humanitarna akcija Humanitarna akcija „Magični doručak“ namenjena deci sa smetnjama u razvoju Automatski nacrt Pesma koja uveseljava bebe Extreme Intimo Extreme Intimo uručio donaciju Zavodu za vaspitanje dece i omladine · · · ·