gangster-cemetery-yekaterinburg-56_cover
U VAZDUHU · svet

Širokorečenskoje groblje u Ekaterinburgu (Rusija) je poslednje utočište mnogih poznatih lokalnih umetnika, naučnika i heroja Drugog svetskog rata. Njihove grobove ništa ne izdvaja od ostalih. Urađeni su u uobičajenom stilu, sa dosta ukusu i bez ekstravagantnih nadgrobnih spomenika i detalja, što se ne može reći za neke od njihovih „komšija“.

Naime, na jednom delu groblja, među borovima se mogu videti ogromni granitni spomenici sa uklesanim figurama većim od života, obučenih u skupa odela ili kožne jakne, sa zlatnim lancima na sebi, a ponekad i tetovažama. U njihovim rukama se često može videti cigareta ili ključevi od Mercedesa. Neretko su na spomenicima prikazani i luksuzni automobili.

Ovi grobovi pripadaju kriminalcima koji su stradali u mafijaškim ratovima u Rusiji, uglavnom tokom turbulentnih ’90-ih, ali i kasnije. Kao što vam je već verovatno poznato, za vreme tranzicije u bivšim sovjetskim republikama, posebno Rusiji, došlo je do velikog rasta u stopi kriminaliteta. Bilo je to gotovo anarhično doba kada je nekoliko frakcija vlasti, tajnih službi, privrednih interesa i kriminalnog podzemlja učestvovalo u borbi za glavne pozicije moći u novoj (staroj) državi. Česta ubistva, kidnapovanja i drugi zločini su bili samo prirodna posledica toga.

Centar mnogih od ovih sukoba je bio u gradu Ekaterinburgu, gde je poslovala poznata Uralmaš grupa gangstera. Nastala krajem ’80-ih, ova mafijaška organizacija je kontrolisala nekoliko najvećih biznisa tokom tranzicije, uključujući i veliku fabriku Uralmaš. Kao što to dolikuje iskusnim gangsterima, profite od svojih ilegalnih radnji su investirali u legalne privredne aktivnosti.

Sa rastom njihovog bogatstva i uticaja, ubrzo su se pojavile i konkurentne bande koje su htele deo svog kolača. Njihov rat sa rivalskom organizacijom tzv. Centralnom bandom je bio posebno nasilan. Sledstveno tome, na Širokorečenskoje groblju su tokom ’90-ih počeli da se pojavljuju malo ekstravagantniji nadgrobni spomenici na koje lokalno stanovništvo već nije naviklo.

Pored već pomenutih velikih portreta u najnovijoj mafijaškoj modi, pokojni bosovi i njihovi vojnici su često prikazani kako sede na svojim tronovima i ispred crkava. Zanimljivo je da se na grobovima pored imena nalaze i njihovi živopisni nadimci, kao i veštine po kojima su bili poznati pa tako za jednog mafijaša piše da je bio ekspert u bacanju noževa, dok je na spomeniku drugog napisano da je posedovao smrtonosne pesnice.

Svoje mesto u ovoj mafijaškoj aleji velikana su pronašli i njihovi saučesnici ženskog pola, čiji spomenici ni malo ne zaostaju za muškim.

Na kraju, kako to već obično biva, većina preživelih bosova je prešlo u legalni sektor i sada su vlasnici hotela, restorana, barova i tržnih centara u Ekaterinburgu. Verujemo da vas neće ni malo začuditi ako vam kažemo da se mnogi od njih danas bave politikom.

Foto: Denis Tarasov/The GuardianOtvori galeriju
coverfes5ival Festival demona u Japanu zbog koga deca imaju noćne more seth-doyle-188650-1000x500 Kompanija je odlučila da časti nepušače sa 6 slobodnih dana NASA biblioteka NASA plejlista: Kako svemir ustvari zvuči 1484611GLGL-999x500cover Najmanje države sveta · · · ·