Ekstermno peglanje
U VAZDUHU · urban flash

Ekstremni sportovi postaju sve luđi, neki obuhvataju sulude visine, drugi akrobacije i veštine, a tu su i oni čija imena ne znamo, a ni sprave ne umemo da prepoznamo. Nespojivo je postalo spojivo i ubedljivo najneverovatnija kombinacija esktremnog sporta i umetnosti performansa „kombinuje uzbuđenje spoljne aktivnosti i zadovoljstvo (ničeg drugog do) dobro opegalne košulje“.

Ovaj citat zvanična je krilatica sporta koji peglanje uzdiže bukvalno do neverovatnih granica. Suština sporta je da ponesete svoju peglu, dasku za peglanje, popnete se na nepristupačan vrh, navučete skije za vodu ili snowboard, stanete na sred prometne ulice ili načinite dubok zaron, i bacite se na peglanje. Iako zvuči potpuno bizarno, ovo je iznenađujuće popularan sport kojim se bavi veliki broj ljudi. Ljudi širom sveta u svoju sportsku opremu ubrajaju i peglu, dasku za peglanje, a nisu retke ni korpe za veš u koju se postignuti rezultati uredno naslažu.

Ekstremno peglanje nastalo je 1997. godine, u Engleskoj, kada se radnik tekstilne industrije vratio kući sa posla i shvatio da ga umesto planiranog sportskog penjanja čeka gomila neopeglanog veša. Veče je proveo peglajući pod zvezdama u svom dvorištu, a nedugo zatum krenuo na svetsku turneju da promoviše novosmišljenu kombinaciju.

Sport je dobio svetske razmere nakon dokumentarca o britanskom timu koji je pobedio na prvom svetskom takmičenju ekstremnog peglanja u Nemačkoj (gde je spomenuta priča o rivalitetu sa ekstremnim usisivačima).

Ova neobična aktivnost može se upražnjavati individualno ili u grupi, i kombinuje elemente iz bilo kog sporta: penjanja, surfovanja, bandži džampinga, ronjenja, skijanja na vodi, a možda najekstremnije je: skakanja iz padobrana.

Jedino logično objašnjenje je da popularizaciju ovog sporta diriguje neki ženski mastermind, u cilju približavanja muškarcima njima inače veoma mistične i nikad sasvim dokučive veštine peglanja. Za sada, sasvim fino napreduje, pa se ekstremno peglanje primilo čak i na brdovitom Balkanu.

Ikea Metro linija u Tokiju pretvorena u IKEA voz zabave Muška vožnja Duhovit video o razlikama između muškaraca i žena za volanom Život umiljatih mačaka na polici sa knjigama Mačke koje žive na policama za knjige Tango Beogradski tango susret: Sve tajne tanga