ekv reload izlog
KULTURA · art

U „Konceptu 45.0″ predstavljen je projekat „EKV Reload“, kao rezultat saradnje „Mascoma, „Koncepta 45.0″, „Nešović Fine Arts“ inicijative i štamparije „Vizartis“ sa umetnikom Vukom Vidorom. Predstavljene su originalne potpisane grafike Vuka Vidora, koje će se naći u ograničenom tiražu od 50 komada, kao i majice dizajnerke Ive Stefanović sa printovima grafika, i remasterizovano izdanje poslednja četiri albuma grupe: „Ljubav“ (1987), „Samo par godina za nas“ (1989), „Dum Dum“ (1991), „Neko nas posmatra“ (1993). Vizuelni identitet omotima albuma dao je takođe i Vuk Vidor, koji je sarađivao sa grupom EKV i na prvim izdanjima.

EKV Reload ima za cilj da oživi EKV estetiku kroz savremeni izraz i predstavi je kao konceptualni umetnički projekat u kojem su učestvovali fotografi, režiseri, slikari i dizajneri.

Pored toga što su bili jedna od najuspešnijih i najuticajnijih grupa na prostoru bivše Jugoslavije i Balkana, EKV su bili i autentičan kulturološki fenomen čije stvaralaštvo prepoznajemo kao deo urbane kulturne baštine koja predstavlja obeležje jednog vremena.
EKV je bez sumnje jedan od najvećih svedoka svog vremena, i do dan danas ostaje simbol jake stvaralačke energije koja je nadživela same svoje tvorce. Mešavina bunta i snage, crnila i topline, emotivnosti i beznađa koji su neminovno prisutni u njihovoj muzici kreirali su i tada (a i danas) kontradiktorni nemir i treperavost u stomaku svakog slušaoca, i magnetskom silom ga terali da se toj istoj muzici iznova i iznova vraća. Zato je Konceptu 45 izuzetno zadovoljstvo da bude deo inicijative koja za cilj ima da oživi EKV estetiku, predstavi je mimo statusa velikog rok benda, odnosno kao konceptualni umetnički projekat, ali i upozna mlađe generacije ljubitelja umetnosti i dizajna sa lepotom i veličinom ovog autentičnog jugoslovenskog benda.

Povodom projekta EKV Reload, Vuk Vidor osvrnuo se na uticaj i značaj EKV-a: „Sa današnje distance može se reći da je Jugoslavija umrla kad i njen Rock’ n’ Roll. Novi talas je doveo i odneo zadnje i najbolje predstavnike iskonskog domaćeg električnog zvuka. Ekatarina Velika su bili naš U2, naš Simple Minds, i pre svega naše ogledalo svih tih godina. Njihov uticaj je ogroman i tek treba da probudi nove želje i inspiriše nove klince da grabe gitare i njima pišu našu novu muzičku istoriju.“

Ono što je ovo veče učinilo posebnim jeste veliki broj zvanica, koje su pripadale generaciji EKV-a, muzičari, glumci i umetnici, naravno uz prisustvo mlađih generacija domaće umetničke scene. Tako su se u Konceptu 45 na jednom mestu našli: Slavimir Stojanović, Uroš Đurić, Ana Stanić, Gala Aleksić, Sajsi MC, Sky Wikler, Ikac VIP, Lena Bogdanović, Srđan Dragojević, Marko Nastić, Biljana Cincarević, Nenad Radujević, Ashok Murty, Snežana Dakić i mnogi drugi.


tet Zimske i praznične tetovaže Ambijenti, izložba slika i umetničkog nakita u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4); autor Ivana Martić, 22. dec 2016 - 27. jan. 2017. Slike i umetnički nakit na izložbi „Ambijenti“ Glupa kutija, copyright: Klaus Rinke Izložba „Migranti mentalnih prostora“ u Novom Sadu Prostor Sanjanja Čarobni izlozi: Prostor sanjanja · · · ·