El Helicoide
U VAZDUHU · svet

Na vrhu brda u divljem naselju San Agustín, u predgrađu Karakasa, nalazi se ogromna zgrada koja podseća na spiralu, s kupolom na vrhu. El Helicoide ili „zgrada spirala“ je najznačajniji ostatak modernističkog pokreta u Venecueli.

Ova zgrada je zamišljena kao ultra moderni tržni centar, u koji biste ulazili automobilom do željene prodavnice. U planu je bila izgradnja 300 prodavnica, hotela s pet zvezdica, bioskopa, sale za izložbe, bazena, sale za kuglanje i vrtića.

Gradnja ovog zdanja započela je pedesetih, projekat je predstavljen u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, čileanski pesnik Pablo Neruda nazvao je zgradu “jednom od najsavršenijih kreacija koje je osmislio arhitekta”, a Salvador Dali se ponudio da oslika unutrašnjost prostora.

Međutim, nakon što je diktator Pérez Jiménez pao s vlasti, projekat je izgubio finansiranje i krajem sedamdesetih zgrada je postala skvot. Umesto muzeja, što je bila sledeća ideja za namenu zgrade, El Helicoide je na kraju postao zatvor. Prostor koji su trebalo da zauzimaju radnje, zauzele su zatvorske ćelije. Simbol slobodne trgovine postao je mesto na kome se vrše mučenja i krše ljudska prava.

El HelicoideOtvori galeriju
Dvojnice Fride Kalo Dvojnice Fride Kalo oborile Ginisov rekord Groblje bicikala u Kini Groblje bicikala u Kini Tajpej Kreativna kampanja za Letnju univerzijadu u Tajpeju pagecover Mape koje vam sigurno nisu pokazivali u školi · ·