Majca-Maks Studio, Nakit-Gorana Gulišija & bi.bi. jewelery, Tanjir-Cabinet K, Model-Manja Ristić, Foto Miloš Lužanin
PULS GRADA · moda

Svi stanovnici i posetioci prelepe Korčule uveliko su upoznati sa radnjom “Electric Ladyland”, u kojoj se mahom mogu videti dizajneri iz naše zemlje. Sada je Beograd dobio svoju verziju, i priliku da se upozna sa vrhunskim dizajnerima i kreativcima iz Hrvatske. O ovoj kulturnoj razmeni, dizajnerima i konceptu same radnje, govori Manja Ristić, jedna iz dvojca bez kormilara novog “Electric Ladylanda”.

Kada se uputite u Design District, a sada ćete imati i čvrst motiv da to uradite, obradovaćete se novoj radnji iz koje mame odevni predmeti, nakit, cipele i torbe. Pre nego što kročite u nju, evo šta treba da znate.

Kako se, i da li se, ELL u Beogradu razlikuje od ELL na Korčuli?

Electric Ladyland Beograd je tamnija strana Meseca, zimski san, eklektični mlađi brat. Na stranu metafore, ELL BG predstavlja većinski fantastične hrvatske dizajnere i brendove koji haraju urbanom sferom modne scene, ili bolje rečeno – anti-modne scene. Zato što su beskompromisni, promišljeni, održivi, i ekološki prosvećeni. Konačno je ostvaren balans, jer i zimski ELL insistira na spajanju regiona, samo što sada preovlađuju hrvatski autori, dok na Korčuli preovlađuju srpski. Pre mnogo godina na jednom radiju vodila sam emisiju koja se zvala Soundbridging, koja je spajala muzičare iz celog sveta u virtuelnom prostoru, možda bi sadašnje angažovanje oko ELL-a trebalo da nazovem Stylebridging, jer definitivno krči put za nove regionalne saradnje.

Ko čini beogradski tim koji je osnovao ELL?

Ivana Đokić-Saunderson će u ovom poduhvatu biti moja desna ruka. Dvojac je bez kormilara, ali uz veliku podršku prijatelja i fanova naših kreativnih akcija.

Zašto ste izabrali Design District kao prostor za vaš showroom?

Želeli smo da budemo deo zajednice, da ne prekidamo kontinuitet koegzistencije i saradnje, da osetimo kako diše scena, i sa kakvom se svakodnevicom suočava. Jedino tako je moguće razvijati kolektivnu priču i poverenje. Design District vrvi od talenta i kreativnosti, a nivo proizvodnje većine autora odavno je na svetskom nivou. Došao je čas kada je potrebno baviti se edukacijom šire publike i otvarati se ka novim interesnim grupama. A to je jedino ostvarivo kroz udruživanja i stvaranje zajedničkih ciljeva. Lokacija distrikta ide u prilog tome, kao i sve veći broj novih interesantnih radnji. Po meni je distrikt svojevrsna kreativna oaza u strogom centru grada.

Ko je bio zadužen za dizajn enterijera ELL-a, i koji koncept stoji iza samog izgleda?

Definitivno je u pitanju druga strana medalje, zimska verzija. Korčulanski ELL je prepoznatljiv po beloj boji, beogradski po crnoj. Važna nam je geneza linije, jednostavnost, dubina… Enterijer bi trebalo da uokviruje kreativnu energiju koju donosi dizajn; time smo se povodili u postavci novog showroom-a. Idejna rešenja uglavnom donosim ja.

Šta sve može da se nađe u showroomu ELL-a?

U Beograd su stigli Maks Studio, bi.bi. jewelery, Habiter Chic, Gooma Brand, Prototip, Bossa Noga, ItoIto, Gloopy, Djuvedj, Lorena Matić.., a tu su i fantastični Fashion of Christ, zatim lokalni umetnici Magdalena Klašnja, Boris Bogdanović, Mira Ranković, Mina Mitrušić, Biljana Milenović, kao i usual suspects My Soul, Sea Tribe, EmaEmaEma i Sretan Bor..; sve u svemu – dream team!

Po kom principu birate dizajnere?

Po kompatibilnosti i progresivnosti. Važan je identitet koji se ne stiče pukom originalnošću. Promišljenost, hrabrost, upornost i veština su neke od glavnih vrlina kojima se povodim u odabiru autora. Kreativnost u upotrebnom dizajnu prolazi kroz mnogo iskušenja u procesu stvaranja idealnog komada odeće ili nakita. Uspešan dizajn po meni oličava sposobnost autora da u kontinuitetu donosi kvalitetne odluke bez pravljenja prevelikih kompromisa.

Šta bi preporučila našim čitaocima za sezonu jesen/zima, a što mogu naći u ELL-u?

Kolekcije Maks Studija, Gooma Brand, bi.bi nakit i Prototip novu kolekciju torbi, definitivno nezaobilazne Fashion of Christ dukseve, i svako po jednu bubu Borisa Bogdanovića!

 

 

moda Pet modnih dodataka koje želimo odmah moda cover1 Izložba italijanske mode u Konaku Kneginje Ljubice Neobične venčanice Nekoliko neobičnih venčanica uši Pirsinzi u ušima · · · · · · ·