mapamundo_tragico_copy
U VAZDUHU · svet

Saosećajnost je prevrtljiva stvar, a solidarnost pravo minsko polje. Koje prirodne katastrofe ili teroristički napadi vam teže padaju? Po prirodi stvari, većina ljudi lakše se saoseća sa nedaćama koje se događaju njihovom narodu ili zemljama koje su im bliske, bilo fizički, bilo na druge, više simbolične načine. Zapravo, uopšte nismo toliko velikodušni, kao što mislimo. Naša empatija ima svoje granice, a one su, u izvesnoj meri, geografski određene.

Ova ilustrovana mapa šokantna je koliko i istinita. Pomoću različitih boja ona prikazuje šok kroz koji prolazimo, i saosećajnost koju osećamo sa ljudima koji preživljavaju razne tragedije i katastrofe širom sveta, iz ugla zapadnih zemalja. Osećanje empatije, straha i užasa smanjuje se kako se kulturološka, ekonomska i geografska distanca povećava.

Mapa markira pet zona empatije u vidu pet koncentričnih krugova, tako da su crvenom bojom obeležene zemlje takozvanog prvog sveta, prema kojima osećamo najveću empatiju. Kada su u pitanju Kanada i Sjedinjene Američke Države, (ali ne i Aljaska!?), Zapadna i Centralna Evropa, Izrael, Japan i Australija (ali, nekim čudom, ne i Novi Zeland), mi kažemo: „O, kakva tragedija!”

Drugi krug empatije uključuje zemlje Latinske Amerike (ali ne i Venecuelu i zemlje Centralne Amerike), deo Istočne Evrope između Rusije i Zapada, Egipat, Južnu Afriku, Indiju i Južnu Koreju. Ukoliko se nešto loše desi u ovim zemljama, i dalje smo skloni da se osećamo loše i saosećamo sa nedaćama lokalnog stanovništva. Ali, ukoliko nekoga zadesi avio nesreća u Rusiji, Kini, na Bliskom Istoku, u Venecueli, na Kubi, ili u Centralnoj Americi, prosto slegnemo ramenima u stilu: „Šta da se radi, takav je život…”

Postoje i kolektivne nedaće koje u nama ne izazivaju nikakvu empatiju. Brojne rudarske nesreće, požari u stambenim zgradama, bombaški napadi na pijacama… Ukoliko se ovako nešto dogodi u Maleziji, Centralnoj Aziji, ili u zapadnom ili istočnom delu Indije, gotovo da ne odreagujemo. Ipak, najgora situacija je po pitanju afričkih zemalja čija patnja i problemi nas uopšte ne dotiču. Uostalom, kada ćete na Fejsbuku videti inicijativu za rešavanje problema gladi u Istočnoj Africi?!

nyc_yellow_taxi_in_times_square_hero 7 zanimljivih činjenica o žutom taksiju koje niste znali page-cover-finska 7 zanimljivosti o Finskoj koje će vas iznenaditi cultural-torture-comics-things-in-squares-cale-2-5975aa4488f04__700 Kako pripadnike različitih naroda najlakše izbaciti iz takta page_cover 10 zanimljivih činjenica o Japanu · · · · ·