AndrejNihiL-9624
PULS GRADA · gastro

Poznat kao “hormon sreće”, endorfin je taj koji budi osećaj blaženosti, sličan onome kada ste zaljubljeni ili kada se prepustite hedonističkim uživanjima. Te tako ukoliko volite da se upustite u nesvakidašnje gastronomske avanture, koje podrazumevaju spoj inovativnog kulinarskog umeća i ispijanje najkvalitetnijeg domaćeg piva, morate što pre posetiti beogradski gastro-pab „Endorfin“.

Tim Endorfin-a poznat je po tome što donosi pionirske stvari u Beograd. Nekada davno, početkom dvehiljaditih, to je bio klub Apartman, kasnije Our Bar, koji se otvorio 2009. godine, a danas isti tim na projektu Endorfin sarađuje sa Kabinetomprvom kraft pivarom u Srbiji. Pored vođenja Endorfin-a, tim radi i za velike korporativne evente, a uskoro pokreću i specifičan delivery program.

Kada se ukazala prilika da se na ćošku gornjeg Dorćola otvori lokal sa ovakvim timom ljudi, nije bilo potrebe razmišljati previše. Sve se odigralo ovog proleća u mesec dana, od ideje do krajnje realizacije.

Gastro-pab je novi koncept koji ljudi iz Endorfin-a žele da ostvare u Beogradu. To je kombinacija high-end kraft piva sa gastronomskom ponudom koja se može naći u svim vrhunskim restoranima. Malo je poznato da neki gastro-pabovi u inostranstvu nose i dve Mišelinove zvezdice, dok kod nas reč pab još uvek nosi neku vrstu blagog nipodaštavanja.

I u dizajniranju enterijera otišlo se korak dalje. U Endorfin-u su želeli moderan izgled, pa se samim tim izbegavao klasičan pristup uređenju prostora u kojem je sve po šablonu, što često rezultira time da u roku od par godina svaki lokal liči jedan na drugi. Arhitekta Aleksandar Košutić i nagrađivani slikar Vuk Ćuk potpisuju dizajn prostora koji je prijatan u svako doba dana. Na prvu loptu on može delovati svedeno, ali prisustvo prirodnih materijala čini Endorfin beskrajno prijatnim.

Endorfin se svakako izdvaja i po deset točilica na kojima se menjaju najkvalitetnija domaća kraft piva, kao i “gostujuća” iz inostranstva. Pored točenog piva, u njihovom beer&wine shop-u ima još trideset etikata koje se, po maloprodajnim cenama, mogu kupiti i za poneti.

Autentična kuhinja sa naših prostora, kojoj se pristupa na savremen način, glavna je kulinarska odlika Endorfin-a. Svakako ima mesta i za internacionalne standarde, ali glavni koncept je jasan. Tako možete i treba da uživate u mini uštipcima za doručak, ili bagel-om sa lososom, pa onda u pateu od goveđeg srca u briošu, i gulašu sa domaćim njokama. Šumski plodovi su tu za one koji preferiraju veggie izbor, a originalni puzzle meni gde svako sastavlja svoje glavno jelo i priloge posebna je gastro atrakcija.

O uparivanju hrane i pića moglo bi da se diskutuje do sutra, pa će u Endorfin-u na tu temu biti organizovane čak i tematske večeri. Za ovo doba godine preporuka je da isprobate njihov pork belly sa pivom Kabinet Plavo, ili dimljenu butkicu koja stiže ovih dana, u kombinaciji sa Kabinet Olga.

Odavno se zna da hrana i piće predstavljaju formu umetnosti za sebe, a ukoliko i vi želite da njima podstaknete svoj hormon sreće, znajte da će Endorfin postati vaša nezaobilazna stanica savršenih ukusa.

Processed with VSCOcam with a5 preset Ćurosi: Ukusni španski štapići shutterstock_529372534cover Gastro retrospektiva 2017. Organski krekeri Granum Organski krekeri Granum: Zdrave grickalice Masline punjene sirom Mali novogodišnji zalogaji u velikom stilu · · · · · · · ·