Etno selo Pobori
PULS GRADA · destinacija

Ruralno područje Budve sastoji se od pet istorijskih celina od kojih svaka ima svoje specifičnosti: Grbalj, Maini, Pobori, Brajići i Paštrovići. Poborski i Brajićki kraj zauzimaju najviši deo teritorije koja zahvata i deo Nacionalnog parka Lovćen.

Pešačke staze koje su nekada koristili meštani okolnih sela danas su označene planinarske i pešačke rute koje posećuju uglavnom turisti. Na teritoriji Pobora nalazi se više turističkih atrakcija koje pobuđuju veliko interesovanje.

Među njima je svakako najpoznatiji manastir Stanjevići, zatim ostaci tvrđave Đurđevac i crkve posvećene Svetom Đurđu (Georgiju) i Tri hrasta Svetog Petra Cetinjskog (jedan od ta tri hrasta koji se nalazio na Peraj bregu izgoreo je, a danas se mogu videti onaj kod ulaza u manastir Stanjevići i drugi kod Velike česme) koje je, po predanju, zasadio svojom rukom vladika Petar I. Tri hrasta simbolizuju Svetu Trojicu i tri rane koje je Sveti Petar zadobio u borbama sa Turcima u bitkama na Martinićima i Ljubotinju.

Etno selo Pobori, nalazi se u istoimenoj istorijskoj oblasti na padinama planine Lovćen i do najpoznatijih vrhova Lovćena vode planinarske i pešačke staze.

Udaljeno je 12 km od Budve kada se krene putem prema Cetinju, a 2 km od magistralnog puta. Na skretanju prema Poborima postoji i tabla koja upućuje na ovo etno selo pa ga nije teško pronaći. Manastir Stanjevići je od etno sela udaljen 3,5 km. Da biste se našli u ovom planinskom raju nije Vam potrebno više od desetak minuta vožnje od grada.

Iz sela se pruža pogled na okolinu Budve. S obzirom da se nalazi na 785 metara nadmorske visine predstavlja pravo mesto za odmor u vrelim letnjim mesecima. Gosti mogu uživati u nacionalnoj kuhinji, ribljim i mesnim specijalitetima, pečenju ispod sača, domaćem mleku i neizostavnoj domaćoj pogači.

Etno selo ima šest kućica koje su opremljene svim modernim sadržajima, sušaru, konobu, restoran, terasu sa roštiljem i kaminom. Posebno bogatstvo predstavlja i čista izvorska voda sa Velike česme na kojoj su gasili žeđ vladika Sava, Sveti Petar Cetinjski i Petar II Petrović Njegoš.

Ukoliko se zaputite u Pobore nećete zažaliti. Upoznaćete i onaj deo Budve za koji niste ni znali da postoji.


Pogled iz Blizikuća ispred crkve Sv. Jovana Budvanske etno tajne: Paštrovića dvori antoine-barres-198888-1000x500 Lonely Planet preporučuje 10 država koje treba posetiti u 2018. Villa Miločer kod Sv. Stefana Budva – idealno mesto za poslovna putovanja Pogled na Budvu, Becice, Sv. Stefan i Przno_cover Planinarska ruta: Budvanski planinski vidikovci · · · · ·